Новини

15 законів – результат діяльності мажоритарників Миколаївщини

15 законів – результат діяльності мажоритарників Миколаївщини

Миколаївські мажоритарники реєструють у середньому трохи більше одного законопроекту на місяць. Але 74% відповідних ініціатив на поточний момент опрацьовуються в комітеті або очікують розгляду. І тільки 8% зареєстрованих законопроектів стали законами. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА впродовж 2016-2018 років щодо законодавчої роботи та роботу в окрузі народних депутатів Миколаївщини.

Громадський консультант ОПОРИ у Миколаївській області Дмитро Баштовий розповів про особливості моніторингової кампанії мережі за діяльністю народних депутатів впродовж 2016-2018 років. «Починаючи з 2016 року ОПОРА проводить інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення поінформованості громадян про діяльність Верховної Ради та стимулювання роботи народних депутатів. У 2016-2017 роках, відповідно до розробленої методології, ми оцінювали діяльність депутатів, формували та оприлюднювали щомісячні рейтинги, проводили тренінги для помічників депутатів, лекції для студентів та презентували результати роботи мажоритарників на публічних заходах. У 2018 році ми вирішили підвести підсумок за 2,5 роки діяльності наших депутатів, поінформувати наскільки активно використовують свої права та наскільки сумлінно виконують свої обов’язки народні обранці», - повідомив він.

20 06 2018 Mykolaiv 1

За 2,5 роки моніторингу, найбільше законопроектів зареєстрував Андрій Вадатурський – 88 законопроектів, це в середньому 3,4 проектів на місяць. Борис Козир за моніторинговий період зареєстрував 43 законопроектів, що складає 1,6 законопроектів на місяць. Олександр Лівік та Артем Ільюк реєструють в середньому по одному законопроекту в місяць, а в загальній кількості депутати подали 29 та 28 проектів відповідно. Народний депутат Олександр Жолобецький за відповідний період зареєстрував 21 законопроект і це складає 0,8 проектів у місяць. Найменше законопроектів подав Аркадій Корнацький – 4 проектів законів, що в середньому дорівнює менше одного законопроекту в місяць – 0,1.

«Але кількісна складова не завжди є вирішальною та зважаючи на всеукраїнську тенденцію щодо так званого «законодавчого цунамі», досі 75% законопроектів наших депутатів очікують розгляду або опрацьовуються в комітеті, 18% законопроектів вже зняті з розгляду і тільки 8% законопроекті стали Законами. Це 15 чинних актів від Миколаївських нардепів за моніторинговий період», – зазначив представник ОПОРИ.

Дмитро Баштовий також презентував показники відвідуваності депутатами засідань парламенту та комітетів Верховної Ради, як часто депутати виступають у парламенті, яку позицію виявляють під час голосувань та скільки в середньому на місяць депутати проводять особисті прийоми, комунікують з ОМС, відвідують свої округи.

Відповідно до аналізу письмової реєстрації народних депутатів на засіданнях Верховної Ради, найбільш дисциплінованим виявився Артем Ільюк, який має 99% присутності. Але якщо проаналізувати за допомогою онлайн - сервісу «Вони голосують для тебе» присутність під час голосувань, то найбільший показник має Андрій Вадатурський – 99%. Варто додати, що найкращу присутність на засіданнях комітету має також Андрій Вадатурський, який має 89% присутності.

У середньому в 45% випадків народні обранці не висловлюють своєї позиції і просто не голосують, хоча картки депутатів знаходились у електронній системі Рада. Найбільший такий показник у Аркадія Корнацького – 58%, найменший у Артема Ільюка – 38%. Найбільш опозиційним виявився Артем Ільюк, який в 3% випадків голосував «проти» та в 9% випадків голосував «утримався». Найбільше голосував «за» Андрій Вадатурський – 54% випадків, найменше у Аркадія Корнацького – 10% голосувань.

За словами громадського консультанта ОПОРИ, загалом в окрузі всі мажоритарники доступні, мають свої працюючі приймальні та комунікують з виборцями. «Олександр Жолобецький має найбільшу кількість активностей в окрузі. Він в середньому 7 разів на місяць зустрічався з виборцями, відвідував публічні заходи або брав участь у ефірах місцевих ЗМІ. Що стосується особистих прийомів, то такий формат комунікації з виборцями найчастіше обирають два депутати Андрій Вадатурський та Олександр Лівік, яки мають в середньому по 3 прийоми на місяць. Стосовно участі у роботі органів місцевого самоврядування, то тут найбільший показник мають Борис Козир та Олександр Лівік – в середньому по 2 комунікацій з ОМС на місяць», – повідомив Баштовий.

20 06 2018 Mykolaiv 2 min

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Із повною версією дослідження можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Баштовий, громадський консультант ОПОРИ в Миколаївській області

тел.: 066 457 93 07

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.