Новини

Робота громадських приймалень парламентських партій і депутатів-мажоритарників у Запорізькій області

Громадянська мережа ОПОРА здійснила моніторинг діяльності громадських приймалень 6 парламентських партій та 9 депутатів, обраних за мажоритарними округами Запорізької області. Всього у Запорізькій області за результатами звернень до депутатів-мажоритарників та оперативно-розшукової роботи виявлено 20 приймалень.

Як правило мажоритарники мають по одній приймальні (В'ячеслав Богуслаєв, Петро Сабашук, Вадим Кривохатько, Володимир Бандуров), натомість деякі з депутатів мають три і більше приймалень (Сергій Валентиров - 6, Олександр Пономарьов та Ігор Артюшенко по 4, Микола Фролов - 2).

Під час реалізації проекту виявлено цікаву закономірність щодо збільшення кількості приймальнь у депутата-мажоритарника в залежності від його участі у проекті Рада. Так саме чотири зазначені вище депутати-мажоритарники, які беруть участь у проекті мають найбільшу кількість приймалень.

Втім, на запити, які надіслано на офіційну адресу електронної пошти депутатів, яка була вказана на сайті ВРУ, не надійшло жодної відповіді. Всі дані щодо контактів приймалень доводилося вишукувати через особисті контакти та різноманітні альтернативні канали інформації. Проте, з 9-ти запорізьких мажоритарників, все ж таки знайшовся один, який не відреагував ані на офіційні запити, ні на неформальні контакти - це Євген Балицький. Тому інформація про його приймальню зовсім відсутня. Переважно депутати розміщують приймальні у райдержадміністраціях, офісах своїх кампаній або будинках культури. Має місце розташування приймалень поза межами округу депутатів, у обласному центрі (Запоріжжі), що може ускладнювати контакти з виборцями (Володимир Бандуров, Вадим Кривохатько). Всі проінспектовані 20 приймалень мають вивіску, а от графік прийому наявний тільки у 40% випадків. Слід зазначити більш високий рівень організаційної роботи приймалень депутатів-мажоритарників порівняно із громадськими приймальнями партійних організацій.

За даними Головного територіального управління юстиції в регіоні зареєстрований 231 осередок політичних партій. Натомість, за інформацією ОПОРИ та Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА реально функціонують приблизно 15 партійних організацій.

Доволі несподівано та порушуючи стереотипи про закритий, непублічний та непрозорий характер роботи на загальнодержавному рівні, першим і у повному обсязі надав відповідь на запит керівник обласної організації «Опозиційного блоку» Ростислав Шурма (контакти 32 приймалень). Другими були представники «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», які також надали своєчасну та повну відповідь щодо функціонування 33 приймалень. Третіми  на запит відповіла обласна організація партії «Народний фронт», надавши всю необхідну інформацію по 26 приймальням. Інші партійні організації або порушили терміни відповіді або надали інформацію у неповному обсязі, або зовсім проігнорували інформаційний запит (Радикальна партія Олега Ляшка).

На запит про контакти приймалень вчасно та у повному обсязі відповіли: «Опозиційни блок» (32 приймальні), «БПП «Солідраність» (33 приймальні), «Народний фронт» (26 приймалень). За результатами перевірки з'ясувалось, що переважна більшість з них працює на постійній основі. Приймальні Об’єднання «Самопомоч» та ВО «Батьківщина», які надані Всеукраїнськими організаціями вказаних партій за результатами перевірки показали несистемний характер своєї роботи. Переважно в цих випадках мова йде про відповідальних осіб, які знаходяться за місцем своєї роботи або проживання. Головним чином діяльність приймалень партій сконцентрована на роботі із зверненнями до депутатів-висуванців цих політичних сил у місцевих радах всіх рівнів, депутатських груп та фракцій. Особливо вразив підхід «Опозиційного блоку». «Общественная приемная должна стать площадкой для встреч единомышленников, для общения депутатов советов всех уровней с избирателями, для партийных и общественных мероприятий, - зазначив обласний лідер партії Ростислав Шурма під час презентації громадської приймальні у м.Оріхів Запорізької області.

Таким чином, за результатами моніторингу можна зробити висновки про більш високий організаційний рівень роботи громадських приймальнь депутатів-мажоритарників порівняно із громадськими приймальнями партійних організацій, несистемний характер їхньої роботи. Також несподівано вразила потужна робота партії «Опозиційний блок» щодо організації та висвітлення роботи громадських приймалень.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області
066 7404236 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.