Новини

Запорізькі Депутати-Мажоритарники У 2016 Році Були Дисциплінованими, Проте Не До Кінця Використали Свій Законотворчий Потенціал

Три з чотирьох депутатів відзначились дисциплінованим відвідуванням пленарних засідань та парламентських комітетів Верховної Ради України, проте законотворча діяльність кожного з них вирізнялась певною специфікою, поряд з відносно невеликою кількістю депутатських запитів і внесених законопроектів. Це було виявлено ОПОРОЮ підчас моніторингу протягом січня - липня 2016 року діяльністі чотирьох депутатів - мажоритарників від Запорізької області. А саме, - трьох представників БПП «Солідарність» (Ігор Артюшенко (ВО № 75), Микола Фролов (ВО № 76) і Сергій Валентиров (ВО № 81) та одного члена депутатської групи «Воля народу» (Олександр Пономарьов (ВО № 78).

Згідно закону України «Про статус народного депутата України» http://bit.ly/2bANOnH народний депутат зобов’язаний брати участь у засіданнях Верховної Ради України, роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України. Народний обранець має право звертатися  із депутатським запитом або депутатським зверненням до всіх органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також підприємств всіх форм власності.

Розглянемо хто із чотирьох народних обранців від Запорізької області відрізняється найбільшою активністю за зазначеними вище напрямками роботи.

Цікаво відзначити, що за весь період каденції Микола Фролов (БПП «Солідарність)  голосував проти фракції у 10% випадків (http://bit.ly/2bxIQ8d), Ігор Артюшенко (БПП «Солідарність)  - у 12% випадків (http://bit.ly/2b1c8xA), Сергій Валентиров (БПП «Солідарність) - у 21% випадків (http://bit.ly/2bdXbb5), а Олександр Пономарьов (депутатська група «Воля народу») - у 26% випадків (http://bit.ly/2aVy3rj).

Протягом першої половини 2016 року народні депутати VIII скликання мали відвідати 76 засідань Верховної Ради України (за даними письмової реєстрації, за даними електронної – 75). Серед депутатів від Запорізької області найбільш дисциплінованим був Ігор Артюшенко, який  за даними письмової реєстрації не пропустив жодного засідання (за даними електронної реєстрації відвідав 70 засідань). На другому місці знаходиться його однопартієць Микола Фролов: за даними письмової реєстрації народний депутат був присутній на 73 засіданнях,  відсутній з невідомих причин 3 рази (за даними електронної реєстрації відвідав 70 засідань, відсутній 5 разів).

Член депутатської групи «Воля народу» Олександр Пономарьов за даними як письмової так і електронної реєстрації відвідав 70 засідань, 6 разів був відсутній з невідомих причин.

Сергій Валентиров за даними письмової реєстрації був на засіданнях Верховної Ради 55 разів, пропустив з-за хвороби 6 засідань, ще 15 – з невідомих причин (за даними електронної реєстрації був присутній 69 разів відсутній -6). 

Стосовно законотворчої діяльності зазначимо, що найбільшу кількість законопроектів вніс Микола Фролов, який є заступником  голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Саме тому з 10 його законопроектів, 7 стосуються саме цих питань:  http://bit.ly/2bxDPNd

Також Микола Фролов є одноосібним ініціатором двох законопроектів: Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо розмежування земель державної та комунальної власності) http://bit.ly/1VEpJNc  та Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкової амністії та оподаткування непідтвердженого доходу) http://bit.ly/2bdSDBG

Народний депутат Сергій Валентиров зареєстрував 9 законопроектів (всі у співавторстві) та одну постанову (про призначення позачергових виборів Одеського міського голови) http://bit.ly/2b4dcPZ. Один законопроект був безпосередньо дотичним до його роботи в Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, це: проект Закону про внесення змін Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС http://bit.ly/2bnif0g.

Олександр Пономарьов є головою підкомітету з питань автомобільних доріг та дорожнього господарства Комітету Верховної Ради України з питань транспорту. Саме тому він є одним з співавторів законопроекту про внесення зміни до пункту 33 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Запорізькій області з фінансового забезпечення реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення http://bit.ly/2bykbkQ. До речі, цей законопроект підтримали всі народні депутати від Запорізької області. Інші шість законопроектів стосуються широкого кола, починаючи від внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства) http://bit.ly/2aZ9xAM й закінчуючи пропозицією внесення змін до деяких законів України щодо прав інвалідів на зарахування до навчальних закладів http://bit.ly/2ax7utU. У абсолютній більшості випадків (шість із семи законопроектів) співавтором виступав також Сергій Валентиров.

Ігор Артюшенко виступив ініціатором шести законопроектів (всі у співавторстві) та однієї постанови ВРУ http://bit.ly/2bcGCNG.

Більшість з них стосується боротьби з державою-агресором та обмеження її впливу на гуманітарну політику в Україні. Серед них: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» http://bit.ly/2biL8XU, про внесення змін до деяких законів України стосовно обмеження використання медійної продукції держави-агресора http://bit.ly/2aZDMhn, про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором  http://bit.ly/2aZEdbh тощо.

Стосовно депутатських запитів, беззаперечним лідером вважається Ігор Артюшенко, який у 2016 році підготував чотири запити: до Міністерства фінансів України та ДФС http://bit.ly/2bAZbfj, до Генпрокуратури http://bit.ly/2b0SdvB та до Київської міської ради http://bit.ly/2aZEZ8b.

Олександр Пономарьов та Сергій Валентиров подали по одному запиту: щодо фінансування робіт з реконструкції берегозахисних споруд у місті Бердянськ Запорізької області) http://bit.ly/2biMcLp та  фінансування будівництва газопроводів Веселівського, Приазовського, Якимівського районів Запорізької області. http://bit.ly/2bs5Mp1. Микола Фролов не подав жодного депутатського запиту.

Щодо сутнісних виступів у Верховній Раді України протягом першого півріччя 2016 року, Олександр Пономарьов, Сергій Валентиров та Ігор Артюшенко не виступили жодного разу, а Микола Фролов мав чотири виступи щодо металургійної галузі, системи освіти тощо.

ПІБ народного

депутата

Участь у засіданнях ВРУ

Законодавча активність

(законопроекти/

постанови)

Депутатські запити Виступи
Електронна реєстрація Письмова реєстрація
Ігор Артюшенко 70 76 6/1 4 0
Микола Фролов 70 73 10 0 4
Олександр Пономарьов 70 70 7 1 0
Сергій Валентиров 69 55 9/1 1 0

Таким чином народні депутати від Запорізької області протягом першого півріччя 2016 року продемонстрували непогану відвідуваність засідань Верховної Ради України, проте не відрізнялися особливою законодавчою активністю, неповною мірою реалізувавши свій потенціал щодо права на депутатські запити та можливістю озвучити проблеми своїх виборців під час виступів у парламенті. 

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа..

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області

066 7404236 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа..

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.