Новини

Запорізька область: розвиток партійної системи та функціонування громадських приймалень

Запорізька область: розвиток партійної системи та функціонування громадських приймалень

26 травня 2016 року об 11.00 годині у Запорізькому медіа-центрі  (пл..Фестивальна, обласний центр молоді, 2 поверх) відбувся інформаційний форум за участі представників обласної влади, політичних партій, політологів і громадських діячів. У центрі уваги були питання фінансування партій з державного бюджету, відкритості політичних структур. Також під час зустрічі було презентовано Всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій та 198 депутатів, обраних за мажоритарними округами.

Під час заходу було висвітлено основні важливі напрямки розвитку партійної системи України та Запорізької області: це державне фінансування статутної діяльності політичних партій та відшкодування витрат на передвиборчу агітацію під час виборів народних депутатів України; поняття імперативного мандату або «партійної диктатури»; проблеми гендерного представництва в політичних партіях та гендерної рівності; можливість проведення виборів на основі пропорційної системи з відкритими списками; подолання монополії великих партій, розвиток внутрішньопартійної конкуренції та регуляції агітаційної кампанії; проблема права голосу для внутрішньо переміщених осіб; легітимність чинного складу Центральної Виборчої комісії.

На початку форуму громадський консультант ОПОРИ Дмитро Арабаджиєв зупинився на характеристиці партійної системи України та основних проблемах партійного будівництва в Запорізькій області, акцентував увагу присутніх на тому, що за даними Головного територіального управління юстиції в регіоні зареєстрований 231 осередок політичних партій. Натомість, за інформацією експертів та Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА реально функціонують  приблизно 15 партійних організацій. Громадський консультант ОПОРИ також презентував 2 буклети: «Принципи належної роботи політичних партій» та «Ви і народний депутат: принципи взаємодії» та листівки з інформацією про роботу 9 депутатів-мажоритарників Запорізької області. Також в межах свого виступу він презентував всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій та 198 депутатів, обраних за мажоритарними округами й зупинився на особливостях формування такої карти на рівні області.

Так, Дмитро Арабаджиєв зазначив, що несподіванно та порушуючи стереотипи про закритий, непублічний та непрозорий характер роботи на загальнодержавному рівні, першим і у повному обсязі надав відповідь на запит керівник обласної організації «Оппозиційного блоку» Ростислав Шурма (контакти 32 приймалень).  Другими були представники БПП, які також надали своєчасну та повну відповідь щодо функціонування 33 приймалень. Третіми  на запит відповіла обласна організація партії «Народний Фронт», надавши всю необхідну інформацію по 26 приймальням. Інші партійні організації або порушили терміни відповіді або надали інформацію у неповному обсязі, або зовсім проігнорували інформаційний запит (Радикальна партія Олега Ляшка).

За результатами дискусії з актуальних тем, запропонованих модератором заходу – головою правління ГО «Запорізький медіа-центр» Тетяною Орловою учасники інформаційного форуму напрацювали пропозиції щодо оптимізації розвитку партійної системи України та Запорізької області, які вирішили направити до обласної Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при Запорізькій обласній державній адміністрації.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:

Дмитро Арабаджиєв, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області
066 7404236 , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)