Новини

А як у них? Кнопкодавство і прогули засідань парламенту

В Україні вони «піаністи» або «кнопкодави». Громадськість не припиняє говорити про незаконність їхніх дій. Мова йде про народних депутатів, які голосують за своїх колег. Неособисте голосування у світі зазвичай карається, але якщо вже і дозволяється, то дуже рідко.

В окремих парламентах «кнопкодавство» технічно неможливе, адже електронне голосування просто не проводиться. Процедура голосування в британському парламенті працює з давніх часів, а спроби електронного голосування зазнали краху. В британському парламенті голосують, виголошуючи «Згоден» або «Не згоден», а також фізичним переміщенням залою засідань.

У німецькому Бундестазі голосують шляхом підняття руки і підрахунок ведеться на око. Винятком є поіменне голосування, під час якого всі депутати висловлюють свою позицію за допомогою карток «Так», «Ні» або «Утримався».

Неособисте голосування в парламентах цивілізованого світу вважається, як правило, явищем екстраординарним, неетичним та незаконним.

Однак, наприклад, у Державній думі Росії довгий час діяла норма, яка дозволяла депутату у випадку відсутності на засіданні за поважних причин, передати свій голос колезі по парламенту. Лише з жовтня 2016 року були внесені поправки у Регламент про виключно особисте голосування.

У польському Сенаті ухвалюють рішення шляхом підняття рук чи особистого електронного голосування. У квітні 2016 року депутатку, яка проголосувала за свого колегу, виключили із партії і закликали скласти мандат.

Неособисте голосування напряму пов’язано з відвідуваністю пленарних засідань народними обранцями. Адже голосують за своїх колег тоді, коли потрібно отримати більшість голосів під час прийняття важливих рішень.

Що ж стосується відвідуваності засідань, то контроль за цим покладається на голову фракції або є персональною відповідальністю депутата. У парламентах світу є свої методи боротьби з прогульниками. Це прописані в етичних кодексах правила поведінки та такі покарання, як зауваження, публічний осуд, позбавлення права виступу, зменшення платні, тимчасове недопущення в зал засідання та відсторонення від виконання обов’язків, виключення з комітетів або ж навіть позбавлення мандата.

У Великій Британії якщо парламентар тривалий час не бере участь у роботі парламенту або ж в роботі профільного комітету, його можуть позбавити мандата.

У Канаді присутність на засіданні палати є обов’язковою, крім хвороби або відрядження. Розплатою за систематичні прогули є виключення зі складу парламенту. Фінансові покарання депутатів за невідвідування парламенту та комітетів практикують у Молдові (позбавлення половини заробітної плати), у Литві (втрата третини винагороди за один прогул), Латвії (депутат може пропустити не більше одного робочого тижня за сесію, кожен наступний прогул без поважної причини знімає 20% від зарплати), у Німеччині (парламентарі можуть бути оштрафовані за прогули на суму до 1000 євро).

Особисте голосування та відвідування засідань – запорука законної та ефективної роботи парламенту.   

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)