Новини

Як волинські нардепи відвідують засідання комітетів

Як волинські нардепи відвідують засідання комітетів

«Комітет Верховної Ради України – орган Верховної Ради України, який утворюється з числа народних депутатів України для здійснення за окремими напрямами законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконання контрольних функцій», - ідеться у Законі України «Про комітети Верховної Ради України».

Громадянська мережа ОПОРА вирішила з’ясувати, як відвідують засідання комітетів народні депутати, які представляють Волинську область у Верховній Раді.

Усі четверо представників Волинської громади у парламенті працюють у різних комітетах Верховної Ради України. Зокрема, народний депутат від 19-го виборчого округу Ігор Гузь є заступником голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах. Представник 20-го виборчого округу Сергій Мартиняк працює у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Обраний у 21-му виборчому окрузі Степан Івахів є членом Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Народний депутат Ігор Лапін, обраний у 22-му виборчому окрузі, працює у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Відповідно до інформації, розміщеної на офіційних сайтах комітетів Верховної Ради України, найчастіше відвідує засідання свого комітету народний депутат від фракції «Народний Фронт» у Верховній Раді Ігор Гузь. Показник його участі у засіданнях Комітету Верховної Ради України у закордонних справах становить 87%. Загалом за період з 27 листопада 2014 року по 10 травня 2016 року відбулось 61 засідання відповідного комітету. З них народний депутат пропустив 8.

Volyn dodaty1

Навпаки, найнижчий показник відвідуваності засідань комітету у народного депутата Степана Івахіва, представника депутатської групи «Воля народу», який становить 12%. Із 33 засідань Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства народний депутат відвідав лише 4.

Volyn dodaty2

Його колега по депутатській групі Сергій Мартиняк з 29 засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин пропустив 24. Показник відвідуваності ним засідань відповідного комітету – 17%.

Volyn dodaty

69% засідань свого комітету відвідав народний депутат від фракції «Народний Фронт» у парламенті Ігор Лапін. З 27 листопада 2014 року  до 10 травня 2016 року відбулось 45 засідань Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, у якому працює нардеп. На 14 з них народний депутат, який представляє м. Луцьк у Раді пропустив 14.

Volyn dodaty4

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до п. 3 Ст. 19 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» члени комітетів зобов'язані: бути присутніми на засіданнях комітетів та їх підкомітетів, до складу яких вони входять.

Крім того, відповідно до п. 9 Ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата України» як член комітету, тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії народний депутат України зобов’язаний бути присутнім на засіданнях комітету, підкомітету, тимчасової спеціальної чи тимчасової слідчої комісії, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.