Новини

Волинські народні депутати активні на 59%, - ОПОРА

Волинські народні депутати активні на 59%, - ОПОРА

Громадянська мережа ОПОРА презентувала результати моніторингу діяльності волинських народних депутатів за лютий-березень 2016 року. Відповідно до результатів моніторингу волинські представники одномандатних округів у Раді посіли 12 місце у загальноукраїнському рейтингу активності 105 народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах.

Презентували результати моніторингу у вівторок, 26 квітня, в конференц-залі готелю «Україна» під час публічного обговорення взаємодії народних депутатів і виборців на Волині через призму округів: можливості та труднощі.

Про роботу сайту Громадянської мережі ОПОРА «РАДА», присвяченого висвітленню діяльності народних депутатів України, порталу «Вони голосують для тебе» та про попередні результати моніторингу діяльності волинських представників у парламенті розповіла під час заходу громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата.

«Основною метою проведення моніторингового дослідження щодо діяльності народних депутатів є підвищення прозорості та відкритості роботи народних депутатів, обраних за одномандатними округами, сприяння покращенню їхньої комунікації з громадянами», - розповіла Катерина Шарпата.

Портал «Вони голосують для тебе» - це сайт для кожного, хто хоче зрозуміти: як голосують депутати Верховної Ради України, з ким вони «дружать» під час голосувань за важливі законопроекти, чи послідовні в своїх голосуваннях за окремі «політики», хто і коли з депутатів голосує проти лінії фракції (не так, як більшість депутатів фракції).

«Основними принципами роботи порталу «Вони голосують для тебе» є політична незаангажованість, залученість громадян, оперативність та актуальність. «Вони голосують для тебе» не дає оцінок діяльності народних депутатів, їхніх голосувань. Крім того, відкрита платформа запрошує всіх бажаючих долучитись до створення Політик та опису Голосувань. Кожен зацікавлений громадянин має можливість створити власну актуальну для себе Політику, зареєструвавшись на відповідному сайті», - наголосила експерт.

Під час заходу громадський консльтант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області повідомила результати моніторингу діяльності народних депутатів з Волині за лютий та березень 2016 р. Відповідно до результатів найактивніше працював в окрузі та у Раді народний депутат Ігор Гузь, обраний у 19-му виборчому окрузі. У лютому 2016 р. він посів друге місце у рейтингу активності 105 народних депутатів-мажоритарників за роботу в окрузі та 11-те місце – за роботу в парламенті. У березні рейтинг активності народного депутата дещо знизився. Депутат посів 5 місце за роботу в окрузі та 26 – за законодавчу діяльність.

Народний депутат, обраний у 20-му виборчому окрузі Сергій Мартиняк у лютому посів 98-ме місце у відповідному рейтингу за роботу в парламенті, натомість у березні цей показник покращився на 27 позицій. За активністю в окрузі народний депутат зайняв 80 місце у лютому та 86 – у березні. Його колега по депутатській групі Степан Івахів у лютому посідав 29 місце за активністю у парламенті та 55 місце – за активністю в окрузі. Показник активності народного депутата у законодавчій діяльності зріс у березні. Народний депутат посів 22-ге місце у відповідному рейтингу. Натомість рівень його активності в окрузі, навпаки, знизився – 62 місце. Представник луцького 22-го округу Ігор Лапін має кардинально різні показники активності у лютому та березні 2016 р. За рейтинговістю у лютому нардеп посідав 14 (законодавча діяльність) та 61 місце (діяльність в окрузі). Ці показники значно знизились у березні до 89 і 102 місця у рейтингу відповідно.

Загалом показник активності усіх чотирьох волинських народних депутатів, обраних у одномандатних округах, становить 59%. Разом народні депутати посідають 12 місце у всеукраїнському рейтингу активності 105 народних депутатів.

Під час заходу відповідні результати прокоментувала помічниця народного депутата Ігоря Гузя Марина Хромих. За її словами, команда народного депутата намагається активно працювати як в парламенті, так і в окрузі. Труднощів у роботі з виборцями переважно не виникає. Втім, є окремі проблеми щодо комунікації з громадою в мережі Інтернет, оскільки 19-й виборчий округ переважно охоплює сільські райони, де низький показник покриття мережі.

«Ми намагаємось працювати за правилом «Не давати виборцю рибу, а давати вудочку». Народний депутат намагається активізувати громаду власного округу, показуючи виборцям перспективи реалізації їхніх ідей, надаючи мінімальну підтримку від фонду «Прибужжя»», - зазначила Марина Хромих.

Представник Громадянської мережі ОПОРА також нагадала народним депутатам, що вони повинні і можуть робити для виборців, а виборцям – що депутат не вповноважений робити у окрузі.

«Народний депутат як представник громади може розробити програму вирішення проблем округу, законопроект чи проект постанови, який враховує пропозиції виборців, порушити питання та внести пропозиції, що враховують заяви та скарги виборців, консультувати виборців з питань захисту їхніх прав та інтересів, для вирішення проблем виборців скористатись своїм правом на невідкладний прийом у органах влади, здійснювати інші функції. Натомість, хочу наголосити, що народний депутат не є «банкоматом», і він не зобовязаний роздавати виборцям гроші для вирішення їхніх матеріальних потреб. Представник громади у парламенті також не вповноважений оскаржувати судові рішення, надавати пільги та вирішувати побутові проблеми виборців», - розповіла Катерина Шарпата.

Присутні на заході експерти висловили свої пропозиції щодо покращення показника ефективності діяльності народних депутатів. Громадський активіст, представник політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Михайло Шелеп запропонував народним депутатам звернути увагу на вирішення громадсько-політичних проблем у своїх округах. Професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський порадив народним депутатам скоординувати свої зусилля для вирішення питань, що стосуються загалом області, та частіше комунікувати з представниками влади на місцях щодо обговорення суспільно-важливих питань. Керівник Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Наход наголосив на тому, що народні депутати повинні  співпрацювати не лише з місцевою владою, але й між собою та з громадськими активістами.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.