Новини

Відвідуваність пленарних засідань та динаміка участі в голосуваннях народних депутатів з Волині: порівняльний аналіз ОПОРИ

 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відвідуваність чотирма народними депутатами-мажоритарниками з Волині пленарних засідань Верховної Ради України та динаміку їх участі у голосуваннях за період з 01 січня по 31 березня 2016 р.

За результатами аналізу виявилось, що письмова та електронна реєстрація народних депутатів далеко не завжди співпадає з безпосередньою участю парламентарів у голосуваннях під час пленарних засідань. Зокрема, було виявлено факти, коли народний депутат, будучи відсутнім на сесії парламенту, голосував за той чи інший закон, і, навпаки, зареєструвавшись письмово, був відсутній по факту голосувань.

Так, у січні 2016 р. народний депутат Ігор Гузь, обраний у 19-му виборчому окрузі, за даними письмової та електронної реєстрації був присутній на усіх пленарних засіданнях Верховної Ради України. При цьому, маючи 100-відсоткову відвідуваність, депутат був відсутній під час 16 голосувань у Раді зі 185. Також нардеп 152 рази голосував «за», 9 разів – «проти», 3 рази – «утримався» та 5 разів – «не голосував».

У лютому 2016 р. за даними письмової реєстрації Ігор Гузь не пропустив жодного засідання, а відповідно до електронної реєстрації – 17 лютого не реєструвався. Натомість по факту голосувань депутат в цей день під час усіх голосувань натискав кнопку «за». Загалом у лютому відбулось 340 голосувань. Народний депутат 254 рази голосував «за», 12 разів – «проти», 53 рази – «не голосував» і під час 21 голосування був відсутній. До слова, 17 лютого під час пленарного засідання відбулось 9 голосувань.

У березні 2016 р. відбулось 11 пленарних засідань. Ігор Гузь був присутнім на усіх з них за даними і письмової, і електронної реєстрації. За місяць народні депутати голосували 192 рази. З них депутат від 19-го виборчого округу пропустив 2, 180 разів проголосував «за», двічі «утримався» і ще 8 разів – «не голосував».

Guz

Обраний у 20-му виборчому окрузі народний депутат Сергій Мартиняк у січні 2016 р. не пропустив жодного пленарного засідання (за даними і письмової, і електронної реєстрації). При цьому під час голосувань у Раді депутат 8 разів був відсутній зі 185. У цьому місяці депутат 96 разів голосував «за», двічі «утримався» та 79 разів «не голосував».

У лютому 2016 р. за даними письмової реєстрації Сергій Мартиняк відвідав лише 3 з 12 пленарних засідань у зв’язку з тим, що перебував у відпустці. Натомість за даними електронної реєстрації нардеп відвідав 7 пленарних засідань. По факту голосувань депутат був відсутній 206 разів, 46 разів голосував «за», 2 рази – «утримався», 86 – «не голосував».

У березні 2016 р. народний депутат має два пропуски за даними електронної реєстрації і жодного – за даними письмової реєстрації. Сергій Мартиняк був відсутній під час 51 голосування зі 192. За місяць народний депутат 52 рази голосував «за», 1 – «утримався» та 88 – «не голосував».

Martyniak

За даними письмової реєстрації народний депутат, обраний у 21-му виборчому окрузі, Степан Івахів у січні 2016 р. пропустив два пленарних засідання (ранкове засідання 27 січня і вечірнє засідання 28 січня), натомість за даними електронної реєстрації – відвідав усі. По факту голосувань народний депутат був відсутній 9 разів, у тому числі, під час 5 голосувань на пленарному засіданні 28 січня. За місяць нардеп 74 рази голосував «за», двічі «утримався» та 100 разів «не голосував».

У лютому 2016 р. Степан Івахів аналогічно двічі не реєструвався під час письмової реєстрації. За даними електронної реєстрації був присутній на усіх пленарних засіданнях. За місяць народний депутат 17 разів був відсутній під час голосувань у парламенті, 124 рази голосував «за», тричі «проти», 17 разів – «утримався» та 179 разів «не голосував».

Під час письмової реєстрації у березні 2016 р. Степан Івахів не реєструвався на вечірньому засіданні в останній день місяця, а за результатами електронної реєстрації був присутній на усіх. За місяць народний депутат 5 разів був відсутній під час голосувань, 23 рази голосував «за», 164 рази – «не голосував».

Ivakhiv

Обраний у 22-му виборчому окрузі народний депутат Ігор Лапін у січні 2016 р. має 100-відсоткову письмову реєстрацію, а за даними електронної – пропустив одне пленарне засідання. Під час голосувань нардеп 4 рази був відсутній, 138 разів голосував «за», 1 – «проти», 1 – «утримався» та 41 – «не голосував».

У лютому 2016 р. Ігор Лапін не пропустив  жодного пленарного засідання (за даними і письмової, і електронної реєстрації). Натомість під час голосувань депутат був відсутній 35 разів. Зокрема, під час пленарних засідань 03.02.2016 (ранкове і вечірнє) нардеп пропустив 24 голосування. Загалом за місяць депутат був відсутній під час 35 голосувань, 234 рази голосував «за», 23 – «утримався» та 48 – «не голосував».

На п’яти пленарних засіданнях Ігор Лапін був відсутній у березні 2016 р. за даними електронної реєстрації, а за результатами письмової – на одному. Під час пленарних засідань Ради депутат пропустив майже 25% голосувань. Зокрема, Ігор Лапін був відсутній під час 10 голосувань на вечірньому засіданні 31 березня, на якому за даними реєстрацій був присутній. Протягом місяця депутат 129 разів голосував «за» та 16 – «не голосував».

Lapin

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.