Новини

ТОП-5 тематик законопроектів: як голосували волинські нардепи

Пріоритетними напрямками у законодавчій діяльності волинських народних депутатів стали безвізовий режим з країнами Євросоюзу та добровільне об’єднання територіальних громад. Натомість законопроекти про посилення захисту професійної журналістської діяльності та посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів отримали значно меншу підтримку чотирьох волинських нардепів-мажоритарників у парламенті.

Саме такими виявились результати аналізу законопроектів, за які голосували і, навпаки, не голосували представники Волинської області у Верховній Раді України Ігор Гузь (ВО № 19), Сергій Мартиняк (ВО № 20), Степан Івахів (ВО № 21) та Ігор Лапін (ВО № 22).

Для аналізу Громадянська мережа ОПОРА обрала п’ять важливих тематик: «євроінтеграція в економічній сфері», «законопроекти для безвізового режиму з ЄС», «посилення захисту професійної журналістської діяльності», «посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів» та «добровільне об’єднання територіальних громад».

Загалом, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала найвищий рівень підтримки від чотирьох волинських представників у парламенті (брався до уваги середній показник голосувань від народних депутатів з Волині) законопроектів, що стосувались питань добровільного об’єднання територіальних громад, – 86%. Законопроекти щодо питання про посилення захисту професійної журналістської діяльності, навпаки, отримали від них найнижчу підтримку, середній показник – 59,25%.

Законопроекти про євроінтеграцію в економічній сфері

За результатами аналізу Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області законопроекти про євроінтеграцію в економічній сфері підтримали: у 97% випадків – Ігор Гузь, у 92% випадків – Ігор Лапін, у 65% випадків – Степан Івахів, у 55% випадків – Сергій Мартиняк. Наголошуємо, що прийняття відповідних законів в різних сферах (від податкової до технічної) сприятиме економічній інтеграції України до ЄС, внесенню змін до законодавства задля приведення його у відповідність до законодавства Євросоюзу.

Аналіз охоплював двадцять одне голосування за відповідні законопроекти. Зокрема, чотири поіменних та п’ять сигнальних голосувань за проект Закону № 2431 про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції; два поіменних та три сигнальних голосування про проект Закону № 2168а про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями); два поіменних голосування про проект Закону № 2591 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні; два поіменних голосування про проект Закону № 2250 про ринок природного газу; поіменне голосування про проект Закону № 1065 про технічні регламенти та оцінку відповідності; два поіменних голосування про проект Закону № 1499-1 про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів"» (щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою).

1 zakonoproekty pro evrointegraciju v ekonomichnij sferi

Законопроекти для безвізового режиму з ЄС

За законопроекти для безвізового режиму з ЄС , у тому числі, законопроекти антикорупційного характеру (щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, конфіскації майна та Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) максимально голосували народні депутати від фракції «Народний Фронт» Ігор Лапін Та Ігор Гузь. Перший підтримав 99% подібних проектів законів, другий – 100%. Послідовно голосують за так звані «безвізові» законопроекти і представники депутатської групи «Воля народу» Степан Івахів та Сергій Мартиняк. Перший голосував у 78% випадків, другий – у 56%.

Зазначимо, що законодавчі ініціативи для безвізового режиму з Євросоюзом включали 18 відповідних голосувань. Зокрема, тут враховані вісім поіменних голосувань про проект Закону № 3755 про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування); два поіменних і одне сигнальне голосування про проект Закону № 4054 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської Комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації; два поіменних і одне сигнальне голосування про проект Закону № 4055 про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду; два поіменних та два сигнальних голосування про проект Закону № 4056 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

2 zakonoproekty dlja bezvizovogo rezhymu z Evrosojuzom

Законопроекти про посилення захисту професійної журналістської діяльності

У випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналіста повинна бути посилена карна відповідальність. Відповідні законопроекти про посилення захисту професійної журналістської діяльності отримали схвалення не у всіх волинських парламентарів. Зокрема, Сергій Мартиняк жодного разу не голосував «за» відповідні проекти законів, у той час, як Ігор Гузь максимально їх підтримав (99%).  Щодо Степана Івахіва та Ігоря Лапіна, то перший під час голосування 58% відповідних законопроектів підтримав, другий, у свою чергу, позитивно проголосував у 80% випадків.

Аналіз законодавчої діяльності волинських представників у парламенті щодо законопроектів про посилення захисту професійної журналістської діяльності включав поіменне голосування про проект Закону № 0924 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів; а також дванадцять сигнальних та два поіменних голосування про проект Закону № 1630 про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів).

3 zakonoproekty pro posylennja zahystu profesijnoi zhurnalistskoi dijalnosti 2

Законопроекти про посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів

З метою досягнення введення процедури виключення керівним органом партії кандидатів у народні депутати з виборчого списку та відкликання партією депутатів місцевих рад народними депутатами було напрацьовано ряд законопроектів. За відповідні проекти законів про посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів послідовно голосував Ігор Лапін – у 86% випадків, переважно голосували Степан Івахів та Сергій Мартиняк – у 80% та 69% випадків відповідно. Щодо Ігоря Гузя, то він, навпаки, переважно не голосував за відповідні законопроекти. Рівень його підтримки законодавчих ініціатив на відповідну тематику становить 18%.

До аналізу законодавчої діяльності волинських народних депутатів щодо посилення контролю партій над депутатами усіх рівнів було включено вісім сигнальних та п’ять поіменних голосувань про проект Закону № 3693 про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад); двадцять три поіменних голосування про проект Закону № 3700 про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі); поіменне голосування про проект Постанови № 3700-П про скасування рішення Верховної Ради України від 16 лютого 2016 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі); поіменне голосування про проект Постанови № 3700-П1 про скасування рішення Верховної Ради України від 16 лютого 2016 року про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі).

4 zakonoproekty pro posylenyj kontrol partij nad deputatamy usih rivniv

Законопроекти про добровільне обєднання територіальних громад

Найбільшу підтримку усіх волинських парламентарів отримали законопроекти щодо створення сучасної та ефективної моделі державного управління шляхом децентралізації влади та передачі повноважень на місця. Зокрема, за законодавчі ініціативи про добровільне об’єднання територіальних громад голосували: Ігор Гузь – у  100% випадків, Ігор Лапін – у 92% випадків, Степан Івахів – у 81% випадків, Сергій Мартиняк – у 71% випадків.

Зокрема, до аналізу було включено поіменне голосування про проект Постанови № 2217а/П1 про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади; поіменне голосування про проект Постанови № 2217а/П про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) і про його направлення до Конституційного Суду України; поіменне голосування про проект Постанови № 2374 про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування; поіменне голосування про проект Закону № 2378 про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей»; поіменне голосування про проект Закону № 0915 про добровільне об'єднання територіальних громад; три поіменних та п’ять сигнальних голосувань про повернення до розгляду проекту Закону № 3390 про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо забезпечення державної підтримки добровільного об'єднання територіальних громад; поіменне голосування про проект Постанови № 3524/П про включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) і про його направлення до Конституційного Суду України.

5 zakonoproekty pro dobrovilne objednannia terytorialnyh gromad

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що аналіз законодавчої діяльності волинських народних депутатів-мажоритарників здійснювався на основі інформації з сайту rada4you.org за період від початку набуття народними депутатами VIII скликання депутатських повноважень до 15 березня 2016 року включно. Інформація на сайті «Вони голосують для тебе» постійно оновлюється.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.