Новини

15 місяців роботи волинських нардепів: від обіцянок до результату

Що обіцяли волинянам народні депутати перед виборами, які проблеми своїх громад відстоювали у парламенті і над якими законодавчими ініціативами працювали, а також, які передвиборні обіцянки їм вдалось виконати, з’ясувала Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області у результаті аналізу передвиборних програм і звітів волинських нардепів за 15 місяців роботи в парламенті.

Загалом, ОПОРА проаналізувала передвиборні програми, діяльність в парламенті і у виборчих округах та звіти за рік роботи представників чотирьох виборчих округів у Верховній Раді України: заступника голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ігоря Гузя (ВО № 19), члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергія Мартиняка (ВО № 20), члена Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Степана Івахіва (ВО № 21) та члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Ігоря Лапіна (ВО № 22).

Аналіз передвиборних програм: що обіцяли волинянам народні депутати

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала передвиборні програми чотирьох волинських нардепів-мажоритарників на предмет обіцянок, основних пріоритетів та завдань, які ставили перед собою волинські обранці, перебуваючи у статусі кандидатів.

Будучи кандидатом у народні депутати від 19-го виборчого округу Ігор Гузь обіцяв своїм виборцям відстоювати у парламенті інтереси Майдану та євроінтеграційний шлях розвитку України, вимагати покарання винних у злочинах на Майдані, люстрацію в органах влади та боротьбу з корупцією.

Щодо проблем 19-го виборчого округу, першочерговим завданням для себе Ігор Гузь ставив вирішення проблем волинських військових, зокрема, забезпечення бійців та родин загиблих необхідними пільгами та виплатами.

Обраний у 20-му виборчому окрузі народний депутат Сергій Мартиняк у статусі кандидата найголовнішою складовою майбутньої парламентської діяльності бачив розвиток територіальних громад.

Нардеп переконував виборців, що реалізація такої стратегії можлива у разі виконання таких важливих складових: ефективного управління у територіальній громаді;  децентралізації  влади; створення нових робочих місць, в тому числі для молоді після закінчення навчального закладу і загалом подолання безробіття; створення передумов для розвитку сучасного медичного обслуговування, пропагування здорового способу життя; підготовка нової соціальної політики підтримки малозабезпечених верств населення; пропагування української культури загалом та Історичної Волині зокрема; формування екологічного мислення у молодого покоління українців; захист довкілля, в тому числі через інтегровану систему утилізації промислових відходів та побутового сміття.

Окремим важливим пунктом своєї програми Сергій Мартиняк ставив всебічне сприяння євроінтеграції України.

Головною обіцянкою Степана Івахіва, відповідно до його виборчої програми, була робота на благо волинян та ефективна законотворча діяльність, спрямована на захист національних інтересів України.

У передвиборній програмі нардепа ідеться також про забезпечення миру в Україні; повернення анексованої території Криму; відбудову Донбасу; ініціювання розробки дієвого Закону України про учасників бойових дій у зоні АТО; розвиток сільського господарства.

Крім того, у своїй парламентській діяльності народний депутат збирався законодавчо підтримати розвиток зеленого туризму; захистити довкілля; боротись за впровадження безвізового режиму з Європейським Союзом; реалізувати програму «Ковель – європейське місто»; ініціювати законодавчі зміни щодо диверсифікації джерела енергозабезпечення; законодавчо захистити волинські ліси від вирубування; працювати над зміцненням матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я; подбати про законодавчі гарантії кожному безробітному; скасувати депутатську недоторканість; розробити дієвий механізм відкликання депутата та раз на квартал особисто приймати громадян на території кожного району (міста).

Досить насиченою обіцянками була передвиборна програма народного депутата Ігоря Лапіна.

Головним пріоритетом програми обраного у 22-му виборчому окрузі нардепа була розвинута Волинь в єдиній європейській Україні. Найголовнішим завданням, яке ставив перед собою Ігор Лапін, ідучи працювати в парламент, було відновлення територіальної цілісності України, звільнення її від терористів, іноземних військ і найманців та встановлення належного контролю над державним кордоном. 

Як народний депутат Ігор Лапін обіцяв контролювати та відстоювати протидію корупції, створення незалежного антикорупційного органу, розширення свободи підприємницької діяльності, диверсифікацію джерел постачання газу, використання альтернативної енергетики, лідерство України на ринку сільськогосподарської продукції та в інших галузях, чітке розмежування учасників АТО і учасників бойових дій з відповідним підходом у наданні пільг, надання субсидій малозабезпеченим громадян на оплату комунальних послуг, забезпечення доступності якісних медичних послуг для громадян усіх регіонів країни. 

Щодо питань округу головним завданням Ігор Лапін поставив перед собою сприяння тому, щоб лучани отримали максимальну користь від статусу Луцька як європейського міста. Також обіцяв, що сприятиме тому, аби призначення на важливі посади відбувались тільки через відкриті конкурси та громадські слухання, а ключові реформи проходили перевірку у нашому регіоні.

Парламентська діяльність нардепів щодо реалізації обіцянок: успіхи і невдачі

Проаналізувавши передвиборні програми волинських нардепів-мажоритарників, Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, що більш насиченими обіцянками виявились програми Степана Івахіва та Ігоря Лапіна і значно менше обіцяли виборцям Ігор Гузь та Сергій Мартиняк. Втім, важливішим для виборців завжди є критерій не кількості обіцянок, а якості їх реалізації.

Для визначення результативності діяльності депутатів у парламенті щодо реалізації їх передвиборних програм, було взято чотири основні критерії: результати голосування, законотворча діяльність, депутатські запити та виступи під час сесій.

У своїй парламентській діяльності досить активно реалізовував завдання, які ставив перед собою, Ігор Гузь. Депутат максимально голосував за так звані «євроінтеграційні» та «енергетичні» закони, вимагав з парламентської трибуни покарання винних у скоєних злочинах під час Революції Гідності та проведення реформ в Україні за грузинським зразком, підготував депутатські запити щодо питань боротьби з корупцією та проведення люстрації. У результаті народний депутат близько 70% передвиборних обіцянок виконав чи намагався виконати.

Інший народний депутат Сергій Мартиняк у парламентській роботі активно відстоював проблеми соціального захисту різних верств населення, підготувавши низку законопроектів та депутатських запитів.  На рахунку народного депутата є кілька напрацьованих постанов та законопроектів, пов’язаних із розвитком культури, законопроект щодо створення нових робочих місць. Крім того, нардеп переважно голосував за законопроекти, що сприяють розвитку територіальних громад, а також голосував за так звані «євроінтеграційні» закони. Загалом, понад 50% передвиборних обіцянок на парламентському рівні Сергію Мартиняку вдалось реалізувати.

Найбільше завдань перед собою ставив народний депутат Степан Івахів, близько 70% з яких вдалось йому реалізувати в рамках парламентської діяльності. Зокрема, нардеп у своїй законотворчій діяльності працював над законопроектами та постановами щодо розвитку сільського господарства, туризму, створення нових робочих місць, розвитку медичної галузі, соціального захисту населення та проведення пенсійної реформи. Народний депутат також подав кілька депутатських  запитів щодо припинення кримінального переслідування учасників АТО та відзначення їх нагородами. Степан Івахів максимально голосує за законопроекти, пов’язані із відстоюванням національних інтересів України, переважно голосує за питання енергозбереження та впровадження безвізового режиму. Крім того, народний депутат, як і обіцяв у своїй передвиборній програмі, відзвітував перед виборцями за рік роботи у парламенті.

Над виконанням поставлених перед виборами завдань найефективніше працював Ігор Лапін. Йому вдалось виконати близько 80% передвиборних обіцянок. Зокрема, у своїй парламентській діяльності нардеп значну увагу приділив підготовці законопроектів щодо відновлення територіальної цілісності України, реформування судової системи, боротьби з корупцією, очищення та оновлення органів влади, розвиток газовидобувної галузі в державі. Крім того, народний депутат має кілька сутнісних виступів у парламенті з питань енергозбереження, надання пільг учасникам АТО та забезпечення громадян України субсидіями на оплату комунальних послуг. Ігор Лапін максимально підтримував євроінтеграційні законопроекти, послідовно голосував за розвиток місцевого самоврядування та проведення реформ у різних галузях.

Таким чином, проаналізувавши результати п’ятнадцятимісячної  роботи представників волинської громади у парламенті, вдалось з’ясувати, що найактивніше над реалізацією поставлених завдань працював обраний у 22-му виборчому окрузі народним депутатом Ігор Лапін. Не менш активну позицію щодо реалізації обіцянок зайняли Степан Івахів (ВО № 21) та Ігор Гузь (ВО № 19). Половину обіцянок виконав і Сергій Мартиняк (ВО № 20).

Перші результати передвиборних обіцянок щодо проблем округу

Відповідно до Ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата» народний депутат зобов’язаний інформувати виборців про свою депутатську діяльність через засоби масової інформації, на зборах виборців періодично, але не рідше двох разів на рік. У лютому 2015 р. свій обов’язок перед виборцями виконали усі депутати-мажоритарники, які у парламенті представляють Волинську область: Ігор Гузь, Сергій Мартиняк, Степан Івахів, Ігор Лапін.

На основі відповідних звітів народних депутатів Громадянська мережа ОПОРА визначила ефективність виконання народними депутатами передвиборних обіцянок, що стосувалися проблем їх округу. Найпродуктивнішими за цим показником виявились представники 20-го та 21-го виборчих округів Сергій Мартиняк і Степан Івахів. По-перше, у їх передвиборних програмах було поставлено чимало завдань щодо вирішення місцевих проблем. По-друге, у відповідних звітах народних депутатів більшість ключових тез стосуються саме проблем округу, а не законотворчої діяльності.

Так, Сергій Мартиняк відповідно до звіту про діяльність за 2015 рік виділив більше мільйона гривень на розвиток охорони здоров’я та на забезпечення ліками жителів свого округу; більше 200 тисяч гривень – на соціальне забезпечення людей похилого віку; близько 80 тисяч гривень – на розвиток культури та  допомогу закладам культури. Крім того, за сприяння Сергія Мартиняка було завершено будівництво спортзалу у с. Мар’янівка Горохівського району.

Martyniak. 09 03jpg

Степану Івахіву, відповідно до його звіту, за рік вдалося виділити 11 млн. грн. на розвиток соціальної інфраструктури територіальних громад, близько 10 млн. грн. – на допомогу бійцям АТО в рамках проекту «Збережи життя солдату», близько 2 млн. грн. – в рамках проекту з енергозбереження на встановлення метало-пластикових вікон в закладах культури, близько мільйона гривень – на лікування мешканців свого округу.

Ivahiv 09 3

По дві обіцянки зі своїх передвиборних програм виконали члени фракції «Народний Фронт» у парламенті Ігор Гузь та Ігор Лапін. Зокрема, представник 19-го виборчого округу ініціював створення на території округу Центру Демократії «Нова Європа», метою якого є сприяння євроінтеграційним процесам в Україні, а також періодично надав допомогу бійцям 14-ї бригади, які беруть участь у антитерористичній операції. Представник 22-го виборчого округу, у свою чергу, ініціював у Луцьку інформаційну кампанію «Все про субсидії», а також став співорганізатором акції блокади Криму, відвідував бійців у зоні АТО, надавав їм допомогу.

Guz 09 03 565x800

Lapin 09 03

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.