Новини

Восьма сесія Верховної Ради: чим відзначились волинські мажоритарники

Восьма сесія Верховної Ради: чим відзначились волинські мажоритарники

У п’ятницю, 13 липня народні депутати завершили роботу восьмої сесії Верховної Ради України, яка розпочалась ще на початку лютого 2018 р. Громадянська мережа ОПОРА традиційно проаналізувала діяльність волинських нардепів-мажоритарників в стінах Ради за цей період.

Під приціл аналітиків потрапили народні депутати, які представляють п’ять виборчих округів Волинської області у Раді. Зокрема, представник виборчого округу № 19, член фракції політичної партії «Народний Фронт» Ігор Гузь; народний депутат, що представляє виборчий округ № 20, член депутатської групи «Воля народу» Сергій Мартиняк; представник депутатської групи «Воля народу» і виборчого округу № 21 Степан Івахів; народний депутат, який представляє у парламенті виборчий округ № 22, член фракції політичної партії «Народний Фронт» Ігор Лапін; та позафракційна представниця виборчого округу № 23 Ірина Констанкевич.

Моніторинг діяльності волинських парламентарів здійснювався за такими критеріями: відвідуваність пленарних засідань (письмова та електронна реєстрація), участь у голосуваннях, законотворча діяльність (участь у підготовці законопроектів та проектів постанов), депутатські запити та виступи у парламенті.

90,7% - середній показник відвідуваності засідань волинських нардепів

За період з 6 лютого по 13 липня 2018 р. в Раді відбулось 48 пленарних засідань. Не кожен з народних депутатів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, відвідав усі з них. Середній показник відвідуваності пленарних засідань п'ятьма депутатами-мажоритарниками Волинської області становить 90,7%.

За даними електронної реєстрації найбільше пленарних засідань відвідав представник виборчого округу № 19 Ігор Гузь - 100%. Натомість, у представника виборчого округу № 20 Сергія Мартиняка найнижчий показник відвідуваності сесій - 85%. Інші народні депутати - Степан Івахів, Ігор Лапін та Ірина Констанкевич - відвідали 98,6% пленарних засідань.

За даними письмової реєстрації аналогічно усі пленарні засідання - 100% - відвідав народний депутат Ігор Гузь. Найнижчий показник відвідуваності у нардепа Степана Івахіва - 62,5%. Предаставниця виборчого округу № 23 Ірина Констанкевич відвідала 97,2% пленарних засідань. Відвідуваність сесій народним депутатом Ігорем Лапіним становить 95,8%. Представник виборчого округу № 20 відвідав 70,8% засідань.

16 07 2018 Volyn vidviduvanist

У 93,7% волинські мажоритарники присутні під час голосувань, а голосують у 37,8% випадків

За моніторинговий період у парламенті відбулось 2239 голосувань, під час яких народні депутати голосували «За», «Проти», «Утримався», не голосували або ж були відсутні. ОПОРА з’ясувала, наскільки відповідальними під час голосувань виявились волинські парламентарі.

Була присутня під час голосувань найчастіше народний депутат Ірина Констанкевич. Відсоток її присутності становить 97,2. Народний депутат Ігор Лапін у 93,9% випадків не покидав робочого місця, коли відбувались голосування за ті чи інші рішення. У 91% випадків був присутній під час голосувань нардеп Ігор Гузь. Парламентарі Сергій Мартиняк та Степан Івахів перебували у залі засідань під час голосувань у 86,7% та 86,3% випадків.

Разом з тим, натискав кнопки «За», «Проти» чи «Утримався» найчастіше народний депутат Ігор Лапін - у 68,1% випадків. І, таким чином, нардеп голосував за 1525 законопроектів. У 56,2% випадків голосувала народний депутат Ірина Констанкевич, проголосувавши, відповідно, за 1258 разів. Одну з трьох позицій під час голосувань висловлював народний депутат Ігор Гузь у 46% випадків. Таким чином нардеп голосував 1031 раз. Натомість, народні депутати Сергій Мартиняк та Степан Івахів голосували лише у 9,4% та 9,2% випадків. Голосували вони 210 та 207 разів відповідно.

Перебував у сесійній залі, але не голосував найчастіше Степан Івахів - 2026 разів, що становить 90,5% від усіх голосувань. 1732 рази не голосував, перебуваючи у парламенті, Сергій Мартиняк. Показник його не голосувань становить 77,4%. Народний депутат Ігор Гузь не голосував 1007 разів (45%), а Ірина Констанкевич - 919 разів (41%). Найрідше з-поміж волинських мажоритарників позицію «не голосував» висловлював Ігор Лапін - 578 разів. Цей показник становить 25,8%.

Частину голосувань представники Волинської області у Раді пропустили. Зокрема, народний депутат Степан Івахів був відсутній під час 6 голосувань (0,3%), Ірина Констанкевич пропустила 62 голосування (2,8%), Ігор Лапін - 136 голосувань (6,1%), Ігор Гузь - 201 голосування (9%), Сергій Мартиняк - 297 голосувань (13,3%).

16 07 2018 Volyn uchast u golosuvanniah

62 законопроекти і 7 проектів постанов напрацювали волинські мажоритарники протягом восьмої сесії

Під час восьмої сесії народні депутати з Волині стали авторами чи співавторами 69 законодавчих ініціатив, зокрема, підготували 62 законопроекти та 7 проектів постанов. Жоден із законопроектів не знайшов схвалення у парламенті за моніторинговий період. Натомість, половина із підготовлених проектів постанов знайшли підтримку депутатського корпусу і були прийняті.

Найбільше законопроектів з-поміж волинських парламентарів було підготовлено за участю Ірини Констанкевич - 30. Народний депутат Ігор Лапін долучився до підготовки 14 проектів законів. Нардеп Ігор Гузь став автором та співавтором 11 законопроектів. На рахунку народного депутата Сергія Мартиняка - 5 проектів законів. І найменше, 2 законопроекти, підготував нардеп Степан Івахів.

Щодо проектів постанов, то троє нардепів - Сергій Мартиняк, Степан Івахів та Ігор Лапін - мають на своєму рахунку по одному. Натомість, народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич долучилась до підготовки двох проектів постанов. 

Постанови Ігоря Гузя, Степана Івахіва та Ігоря Лапіна були прийняті у парламенті. Зокрема, з-поміж них: проект постанови «Про Заяву Верховної Ради України стосовно невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», проект постанови «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні» та проект постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про Вищий антикорупційний суд».

16 07 2018 Volyn zakonotvorcha diyalnist

122 адресати отримали запити від нардепів з Волині

122 депутатські запити отримали від волинських мажоритарників протягом восьмої сесії Голова Верховної Ради України, керівники комітетів Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України, керівники міністерств та відомств, Генеральний прокурор України та місцеві органи влади.

Зокрема, Голова Верховної Ради України і керівники комітетів ВРУ отримали від волинських парламентарів 7 запитів. До Кабінету Міністрів України надійшло 28 запитів від волинських мажоритарників. Керівники міністерств та відомств від нардепів отримали 40 депутатських запитів. Генеральному прокурору України представники Волині у Раді надіслали 3 запити. Ще із 44 запитами волинські парламентарі звертались до органів місцевої влади.

З-поміж нардепів, що представляють Волинську область у парламенті, найбільше депутатських запитів підготувала Ірина Констанкевич - 75. Народний депутат Ігор Гузь став автором 29 запитів. Ще 13 депутатських запитів належить нардепу Ігорю Лапіну. 5 запитів підготував народний депутат Степан Івахів. На рахунку Сергія Мартиняка немає жодного підготовленого запиту.

Разом з тим, народні депутати Степан Івахів та Ігор Лапін станом на 13 липня 2018 р. отримали відповіді на усі свої запити. Нардеп Ігор Гузь ще чекає відповідь від Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова на запит «Про необхідність взяття на контроль розслідування щодо жорстокого побиття (і як наслідок смерті) студента-другокурсника Осуховського С. І.». Натомість, народний депутат Ірина Констанкевич ще не отримала відповідь на 9 запитів (12% від усіх запитів), адресованих Кабінету Міністрів України (4 запити), Міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову (1 запит) та місцевим органам влади (4 запити).

16 07 2018 Volyn zapyty

Волинські нардепи 49 разів виступали під час пленарних засідань

За період восьмої сесії народні депутати-мажоритарники з Волині 40 разів виступали у сесійній залі з робочого місця і 9 разів з трибуни. Переважна більшість виступів волинських парламентарів стосувалась обговорення законопроектів та проектів постанов, які були включені до порядку денного і розглядались парламентом.

З-поміж волинських мажоритарників лідером за кількістю виступів є народний депутат Ігор Лапін. На його рахунку 40 виступів у Раді (35 виступів з місця і 5 - з трибуни). Народний депутат Ігор Гузь один раз виступав з місця і чотири рази - з трибуни. Нардеп Ірина Констанкевич 4 рази виступала під час пленарних засідань. Усі виступи лунали з робочого місця. Щодо народних депутатів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва, то на їхньому рахунку немає жодного виступу.

Окрім обговорення законопроектів та оголошення до них правок, волинські нардепи виступали із заявами, повідомленнями та пропозиціями, а також задавали питання міністрам під час години запитань до Уряду.

16 07 2018 Volyn vystupy

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтесь:

Катерина Шарпата, громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.