Новини

Серед мажоритарників Волині немає ні лідерів, ні антилідерів рейтингу за період 6-ї сесії ВР

Серед мажоритарників Волині немає ні лідерів, ні антилідерів рейтингу за період 6-ї сесії ВР

З якими досягненнями та невдачами підійшли до старту нового політичного сезону волинські мажоритарники, наскільки активно працювали у Раді та у своїх округах протягом шостої сесії представила Громадянська мережа ОПОРА під час прес-конференції: «Старт нового політичного сезону. Як мажоритарники Волині показали себе під час 6-ї сесії». Захід відбувся у вівторок, 5 вересня, у конференц-залі Палацу культури міста Луцька.

Під час прес-конференції громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області Катерина Шарпата нагадала, за якими критеріями здійснювався моніторинг діяльності 88 депутатів-мажоритарників.

«За період 6-ї сесії, який тривав протягом лютого – липня 2017 року, команда Громадянської мережі ОПОРА активно стежила за роботою депутатів-мажоритарників. Оцінювали їхню діяльність за двома чіткими критеріями: робота в Раді та активність в окрузі. Парламентську діяльність народних депутатів ми оцінювали за показниками: відвідуваність пленарних засідань та профільних комітетів, підготовка законопроектів та проектів постанов, підготовка депутатських запитів та сутнісні виступи; активність в окрузі – за показниками: кількість приймалень народного депутата в окрузі та за його межами, проведення особистих прийомів громадян, публічна активність в окрузі, участь у роботі ОМС та звітування», – розповіла Катерина Шарпата.

05 09 2017 Lutsk Sered mazhorytarnykiv Volyni nemaye ni lideriv ni antylideriv reytynhu za period 6 yi sesiyi VR

За результатами загального рейтингу активності 88 депутатів-мажоритарників протягом шостої сесії, який підготували аналітики Громадянської мережі ОПОРА, жоден з волинських народних депутатів не потрапив як до ТОП-5 лідерів рейтингу, так і до ТОП-5 аутсайдерів. На найвищій позиції у загальному рейтингу з-поміж волинських представників опинилась народна депутатка, яка представляє 23-й виборчий округ, Ірина Констанкевич – 7 місце в рейтингу. Другим з-поміж народних депутатів з Волині виявився Ігор Гузь – на 12-й позиції. 25-те місце посів народний депутат, представник 22-го виборчого округу – Ігор Лапін. Народний депутат, який представляє 21-й округ у Раді, Степан Івахів, у рейтингу активності зайняв 66-те місце. Заключне місце у рейтингу з-поміж волинських мажоритарників дісталось представнику 20-го виборчого округу Сергієві Мартиняку – 80-та позиція.

Зокрема, за показником участі у голосуваннях найкращими з-поміж Волинських нардепів виявились Степан Івахів (99,2%) та Ірина Констанкевич (97%); за критерієм участі у роботі комітетів – Ірина Констанкевич та Ігор Гузь (100% відвідуваності); за кількістю ініційованих законопроектів – Ірина Констанкевич (23 законопроекти) та Ігор Лапін (14 законопроектів); за кількістю підготовлених депутатських запитів – Ігор Гузь (21 запит) та Ірина Констанкевич (18 запитів); за кількістю виступів у парламенті – Ігор Гузь (12 виступів) та Ігор Лапін (11 виступів).

05 09 2017 Lutsk Sered mazhorytarnykiv Volyni nemaye ni lideriv ni antylideriv reytynhu za period 6 yi sesiyi VR 2

Під час обговорення представлених успіхів та невдач волинських мажоритарників за період шостої сесії, помічниця народного депутата Ігоря Лапіна Оксана Ютовець зауважила, що нардеп, який представляє Луцьк у парламенті, входить до складу не лише профільного комітету, але й очолює депутатську контрольну комісію, засідання яких відбуваються одночасно, у зв’язку з чим нардеп періодично відсутній на засіданнях Комітету з питань правової політики та правосуддя. Помічниця парламентаря внесла пропозицію, щоб у нові моніторинги за можливості включити і роботу народних депутатів у депутатських комісіях.

Помічниця народного депутата України Ігоря Гузя Вікторія Махновська розповіла про активну участь нардепа у брифінгах, які проводяться у Верховній Раді України, що є також важливим компонентом роботи депутата. На цих брифінгах народний депутат часто виступає разом із виборцями 19-го виборчого округу, який представляє у Раді, і при цьому піднімає важливі для округу питання. Тому такий компонент, як брифінги, за словами помічниці нардепа, теж варто враховувати.

Прокоментував представлений рейтинг і помічник народної депутатки Ірини Констанкевич Олександр Самчук. Він звернув увагу на питання виступів народних депутатів у парламенті. Зокрема, за його словами, перевага під час виступів надається завжди представникам парламентських фракцій. Інші ж депутати записуються на виступи, втім, їм не завжди надають слово. У зв’язку з цим у позафракційної Ірини Констанкевич низький цей показник.

05 09 2017 Lutsk Sered mazhorytarnykiv Volyni nemaye ni lideriv ni antylideriv reytynhu za period 6 yi sesiyi VR 3

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.