Новини

Народні депутати з Волині активніші у парламентів, ніж у виборчих округах - ОПОРА

 

Про досягнення, невдачі та перспективи народних депутатів-мажоритарників, які представляють Волинську область у Раді, щодо їх законодавчої роботи та діяльності в округах розмовляли представники команд народних депутатів, представники громадських організацій та експерти під час публічного обговорення «Депутати-мажоритарники Волинської області: успіхи та невдачі за рік роботи».

Захід відбувся у четвер, 24 листопада, у Палаці культури м. Луцька за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках програми «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

24 11 sharpata2

Під час заходу громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата презентувала рейтинги активності волинських парламентарів, які представляють 19-й, 20-й, 21-й та 22-й округи, щодо їх діяльності в Раді та у відповідних виборчих округах за моніторинговий період з 1 лютого по 24 листопада 2016 р.

24 11 sharpata

«Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області здійснює моніторинг діяльності чотирьох народних депутатів-мажоритарників – Ігоря Гузя, Сергія Мартиняка, Степана Івахіва та Ігоря Лапіна – з 1 лютого 2016 р. в рамках проекту «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». У рамках моніторингу робота народних депутатів оцінювалась за двома основними критеріями: парламентська діяльність (відвідуваність пленарних засідань, відвідуваність парламентських комітетів, кількість напрацьованих постанов та законопроектів, кількість поданих депутатських запитів, сутнісні виступи у парламенті) та діяльність в окрузі (кількість працюючих громадських приймалень, прийоми громадян, візити в округ, участь у роботі органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади, звітування)», - нагадала Катерина Шарпата.

Загалом, за результатами моніторингу ОПОРИ, четверо волинських народних депутатів відвідали 86,5% пленарних засідань за результатами письмової реєстрації, 89,5% засідань – за даними електронної реєстрації, 52% засідань парламентських комітетів. Крім того, народні депутати з Волині зареєстрували 17 постанов, 36 законопроектів, подали 32 депутатські запити, а також 43 рази виступили у парламенті.

Щодо діяльності у виборчих округах, то у волинських представників у Раді у 4-х виборчих округах працює 14 громадських приймалень, в яких за моніторинговий період нардепи провели 7 особистих прийомів громадян. Також за цей час народні депутати взяли участь у 85 публічних заходах у своїх округах, 20 разів брали участь у роботі органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади. Кожен з нардепів хоча б раз за моніторинговий період звітував про свою діяльність.

Громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області також розповіла про результати народних депутатів з Волині у рейтингах активності 105 депутатів-мажоритарників.

«За показниками роботи в парламенті народний депутат Ігор Гузь посів 3-тє місце у рейтингу 105 депутатів-мажоритарників, Сергій Мартиняк – 83-тє, Степан Івахів – 59-те, Ігор Лапін – 60-те. За показниками роботи в окрузі  волинські парламентарі посіли 3-тє, 93-тє, 76-те та 80-те місце відповідно. У загальному рейтингу на 2-й позиції опинився Ігор Гузь, на 89-ій Сергій Мартиняк, на 66-ій – Степан Івахів, на 67-ій – Ігор Лапін», - зазначила експерт.

Загалом, волинські представники у Раді в результаті аналізу виявились активнішими у парламентській роботі, ніж у діяльності у виборчих округах. У розрізі областей народні депутати, що представляють Волинську область в парламенті посіли 13 місце за роботою у Раді та 17 місце – за діяльністю в округах.

Аналіз Громадянської мережі ОПОРА під час заходу прокоментував народний депутат України Ігор Гузь

«Результати моніторингу є досить очікуваними. Є ще над чим працювати. Наша стратегія є незмінною уже протягом двох років: максимальна відкритість, максимальна комунікабельність, максимальна присутність команди у кожному населеному пункті округу. Тому ми розробили систему. Я вважаю, що вона ефективно працює: робота приймалень, робота помічників-консультантів, робота благодійного фонду, присутність народного депутата», - розповів нардеп.

Про успіхи у діяльності за 2016 р. представника 22-го округу у парламенті Ігоря Лапіна розповіла під час заходу помічниця народного депутата Оксана Ютовець.

«Народний депутат Ігор Лапін веде активну законотворчу роботу в парламенті. За два роки у народного депутата зареєстровано 53 законопроектів. Автором 8 з них є Ігор Лапін, ще 45 проектів Законів підготовлені за участю депутата. Є уже законопроекти, які стали Законами. На наступному тижні у нас заплановані масштабні заходи щодо звітування народного депутата за два роки парламентської роботи. Будуть і публічні прес-конференції, і телеефіри, і поширені друковані звіти. Тому детальніше про свою роботу розкаже уже сам народний депутат під час запланованих заходів», - зазначила Оксана Ютовець.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.