Новини

Студенти найбільшого ВНЗ Волині навчились користуватись інструментами парламентського моніторингу ОПОРИ

Як працюють представники Волинської області в парламенті та в окрузі, звідки дізнаватись інформацію про результати діяльності народних депутатів, які інструменти можна використовувати виборцям для комунікації зі своїм депутатом, розповіли студентам Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки представники Громадянської мережі ОПОРА та помічники народних депутатів під час інформаційного форуму на тему: «Інструменти парламентського моніторингу: як дізнатись все про свого депутата».

Захід відбувся у четвер, 3 листопада, в приміщенні історичного факультету СНУ імені Лесі Українки у м. Луцьку в рамках Програми USAID «РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Під час заходу громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата розповіла студентам про інструменти, за допомогою яких можна легко дізнаватись про результати діяльності народних депутатів у Раді та в окрузі, зокрема, представників Волинської області у парламенті.

«Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області здійснює моніторинг діяльності чотирьох народних депутатів-мажоритарників – Ігоря Гузя, Сергія Мартиняка, Степана Івахіва та Ігоря Лапіна – з 1 лютого 2016 р. Отримані результати моніторингу та аналізу можна знайти на сайті ОПОРИ РАДА. У профайлах кожного народного депутата на цій веб-платформі розміщена актуальна інформація, яка постійно оновлюється, про відвідуваність ними пленарних засідань та засідань комітетів, кількість напрацьованих законопроектів, поданих депутатських запитів та виступів у парламенті, біографічні відомості про депутатів, інформація про помічників, адреси та контакти громадських приймалень тощо», - розповіла Катерина Шарпата.

opora Volyn

Спікер також наголосила, що на сайті ОПОРИ РАДА можна ознайомитись із «Мапою мажоритарників», на якій позначено народних депутатів, що представляють той чи інший виборчий округ; «Мапою контактів громадських приймалень», на якій позначено адреси і контакти усіх діючих громадських приймалень народних депутатів та осередків політичних партій; аналітичними матеріали про роботу народних депутатів в Раді та в окрузі; інформацією про фракції та депутатські групи, до яких належать народні депутати; а також із корисними матеріалами про діяльність народних депутатів в парламентських комітетах.

«Усі народні депутати, які представляють Волинську область у парламенті, працюють в різних парламентських комітетах. Зокрема, Ігор Гузь обрав для роботи Комітет у закордонних справах, Сергій Мартиняк – Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Степан Івахів – Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, Ігор Лапін – Комітет з питань правової політики та правосуддя, Ірина Констанкевич – Комітет з питань науки та освіти, Юрій Савчук – Комітет з питань запобігання та протидії корупції. Одним з найпрозорішим у своїй роботі, за результатами моніторингу, виявився комітет, у якому працює Ігор Лапін. Один з найнижчих результатів за критерієм прозорості виявився комітет, який представляє Сергій Мартиняк», - зазначила громадський консультант.

Під час презентації інструментів парламентського моніторингу Катерина Шарпата розповіла також про функціонування порталу «Вони голосують для тебе».  

«Портал «Вони голосують для тебе» –це сайт для кожного, хто хоче зрозуміти: як голосують депутати Верховної Ради України, з ким вони «дружать» під час голосувань за важливі законопроекти, чи послідовні в своїх голосуваннях за окремі «політики», хто і коли з депутатів голосує проти лінії фракції», - зазначила експерт.

Основними формами роботи народних депутатів, інструментами взаємодії з виборцями поділились зі студентами помічники народних депутатів.

Зокрема, помічниця народного депутата Ігоря ГузяОксана Киричук розповіла про функціонування громадських приймалень представника 19-го виборчого округу в парламенті та про основні методи роботи з виборцями.

«У нас працює 8 громадських приймалень: 4 – в окрузі, 4 – за межами виборчого округу. Народний депутат Ігор Гузь періодично проводить особисті прийоми громадян у громадських приймальнях, або ж такі прийоми проводять помічники народного депутата. Крім того, народний депутат Ігор Гузь є відкритим до спілкування, часто проводить зустрічі з виборцями в окрузі, часто бере участь у телеефірах, активний у соціальних мережах», - зауважила Оксана Киричук.

Помічниця народного депутата Ігоря Лапіна Оксана Ютовець також закликала студентів до співпраці з депутатом.

«Народний депутат Ігор Лапін обирався по 22-му виборчому окрузі, в межах якого знаходиться місто Луцьк. Саме в обласному центрі Волині у Ігоря Лапіна працює громадська приймальня, куди кожен з вас може прийти і через помічників донести будь-які пропозиції, запитання чи звернення до народного депутата. Періодично народний депутат проводить особисті прийоми громадян у Луцьку, про що інформує виборців заздалегідь», - розповіла Оксана Ютовець.

Загалом, під час заходу студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки отримали корисну інформацію про діяльність Волинських представників у Раді, про те, як і де можна знайти народних депутатів і поспілкуватися з ними чи з їх помічниками, а також отримали відповіді на свої питання про роботу українського парламенту.

opora volyn2

За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.