Новини

У 7% законопроектів волинських мажоритарників виявлено корупційні фактори, – результат антикорупційної експертизи

7% законопроектів, авторами чи співавторами яких є народні депутати-мажоритарники з Волині, Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції визнав такими, що містять корупційні ризики. Аналіз відповідних висновків був здійснений Громадянською мережею ОПОРА у жовтні 2016 року.

Народні депутати України Ігор Гузь (ВО № 19), Сергій Мартиняк (ВО № 20), Степан Івахів (ВО № 21) та Ігор Лапін (ВО № 22), за діяльністю яких активно стежить Громадянська мережа ОПОРА в рамках програми «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», від початку набуття депутатських повноважень до 15 жовтня 2016 р. напрацювали загалом 107 проектів Законів та 33 проекти Постанов. Не усі напрацьовані волинськими мажоритарниками проекти нормативно-правових актів пройшли антикорупційну експертизу, а також не усі вони отримали позитивні висновки.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» всі законопроекти повинні проходити Комітет з питань запобігання і протидії корупції. Відповідний Комітет уповноважений на здійснення антикорупційної експертизи законопроектів, поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи.

Законопроекти

69 проектів Законів (65%), авторами чи співавторами яких стали народні депутати з Волині, отримали позитивний результат внаслідок проведення антикорупційної експертизи, 8 законопроектів (7%) отримали негативний висновок Комітету, щодо 30 проектів Законів (28%) відсутні результати експертизи.

Зокрема, позитивні висновки Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції отримали 10 законопроектів, автором чи співавтором яких став Ігор Гузь, 5 – Сергій Мартиняк, 13 – Степан Івахів та 21 законопроект – Ігор Лапін. «Не містить корупційних ризиків», за результатами відповідної експертизи, один законопроект, який у співавторстві підготували Ігор Гузь та Ігор Лапін, а також 19 спільних проектів Законів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва.

Негативні висновки Комітету після проведення експертизи отримали 2 законопроекти, підготовлені за участю Ігоря Лапіна, 1 – Сергія Мартиняка, 1 – Степана Івахіва та 4 – у співавторстві представників 20 та 21 округів у Раді. Зокрема, корупційні фактори знайдено у проектах Законів № 1452 від 12 грудня 2014 р. «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо децентралізації повноважень органів виконавчої влади в сфері земельних відносин)», № 1797-1 від 6 лютого 2015 р. «Про страхування», № 2608 від 8 квітня 2015 р. «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидії корупції» (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі)», № 3336 від 16 жовтня 2015 р. «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо вдосконалення регулювання в галузі економічних конкуренцій та розміру штрафів за порушення законодавства)», № 3544 від 27 листопада 2015 р. «Про спеціальні режими інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні», № 3545 від 27 листопада 2015 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)», № 3546 від 27 листопада 2015 р. «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо запровадження спеціальних режимів інвестиційної та інноваційної діяльності із застосуванням принципу субсидіарності в Україні)» та № 4102 від 16 лютого 2016 р. «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку у гірських зонах України».

Низка законопроектів від народних депутатів-мажоритарників з Волині ще не отримали висновки антикорупційної експертизи Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Зокрема, таких проектів Законів у Ігоря Гузя – 4, у Ігоря Лапіна – 11, у Сергія Мартиняка – 3, у Степана Івахіва – 7. Також результати експертизи відсутні щодо 1 законопроекту, співавторами якого є Ігор Гузь та Ігор Лапін та 4 проектів Законів Сергія Мартиняка та Степана Івахіва.

Проекти Постанов

20 проектів Постанов (60%), підготовлених за участю народних депутатів України, пройшли антикорупційну експертизу і отримали позитивний висновок Комітету Верховної Ради України  з питань запобігання та протидії корупції. При цьому жоден проект Постанови не отримав негативного висновку.  

Зокрема, у Комітеті позитивно оцінили 5 законопроектів, автором чи співавтором яких є Ігор Гузь, 6 – Ігоря Лапіна, 1 спільний проект Постанови нардепів з фракції «Народний Фронт», 2 – Сергія Мартиняка, 4 – Степана Івахіва та 2 проекти Постанов, спільно напрацьованих членами депутатської групи «Воля народу».

Натомість, станом на 17 жовтня на сайті Верховної Ради України та Комітету з питань запобігання та протидії корупції відсутні результати антикорупційної експертизи щодо 6 проектів Постанов Ігоря Гузя та 6 проектів Постанов Ігоря Лапіна, а також щодо спільно підготовленого проекту Постанови Сергія Мартиняка та Степана Івахіва. 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.