Новини

Народні депутати з Волині: як вони голосують

 

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала результати голосувань у Раді народних депутатів України, які представляють Волинську область, за період від початку набуття ними депутатських повноважень 27 листопада 2014 р. до 15 липня 2016 р.

На порталі «Вони голосують для тебе» зібрана інформація про голосування усіх народних депутатів України за період від початку набуття ними депутатських повноважень до останнього голосування у Раді. У тому числі тут міститься уся інформація про голосування волинських народних депутатів, обраних у одномандатних округах, а саме: Ігоря Гузя (ВО № 19), Сергія Мартиняка (ВО № 20), Степана Івахіва (ВО № 21) та Ігоря Лапіна (ВО № 22).

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, за які законопроекти волинські представники у парламенті «максимально голосують за», «послідовно голосують за», «переважно голосують за», «голосують», «переважно голосують проти», «послідовно голосують проти», «максимально голосують проти» та «ніколи не голосують». Нагадаємо, що відповідні категорії визначаються за спеціальною методикою, яка описана на порталі «Rada4you.org».

Відповідно до отриманих результатів народний депутат Ігор Гузь максимально голосував за 32 політики, зокрема: арешт народного депутата Олександра Онищенка, за Бюджет-2016, за відкриті дані, за внутрішні біометричні паспорти, за волонтерство, за Генпрокурора без юридичної освіти (Юрія Луценка), за декомунізацію, за державне фінансування партій, за добровільне об'єднання територіальних громад, за економічну дерегуляцію, за електронну демократію, за євроінтеграцію в економічній сфері, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів, за Кабінет Міністрів України під керівництвом Володимира Гройсмана, за квоти для української музики, за курс Кабінету Міністрів України, за легалізацію електронної комерції, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за політичний курс Президента, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів, за прозорість власності на ЗМІ, за публічні закупівлі, за реформу державної служби, за реформу енергетичного сектору, за реформу житлово-комунального господарства, за реформу закупівель в ЗСУ, за реформу науки, за реформування фінансового сектору та за судову реформу.

У свою чергу, Сергій Мартиняк максимально підтримав лише 3 політики:  Генпрокурора без юридичної освіти (Юрія Луценка), декомунізацію та публічні закупівлі. Степан Івахів максимально голосував за законопроекти, об’єднані у 6 політик: за «узурпацію» місцевої влади Президентом, за відставку Кабінету Міністрів України під керівництвом Арсенія Яценюка, за Генпрокурора без юридичної освіти (Юрія Луценка), за декомунізацію, за легалізацію електронної комерції та за судову реформу. Ігор Лапін підтримав 19 політик, максимально голосуючи: за арешт народного депутата Олександра Онищенка, за Бюджет-2016, за внутрішні біометричні паспорти, за волонтерство, за Генпрокурора без юридичної освіти (Юрія Луценка), за декомунізацію, за електронну демократію, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за Кабінет Міністрів України під керівництвом Володимира Гройсмана, за квоти для української музики, за легалізацію електронної комерції, за медіа реформу, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за прозорість власності на ЗМІ, за публічні закупівлі, за реформу закупівель в ЗСУ, за реформу науки та за судову реформу.

Послідовно голосував народний депутат Ігор Гузь: за позачергові вибори Криворізького міського голови, за антимонопольну реформу, за відкритість та прозорість роботи парламенту, за електромобілі, за зняття недоторканності з окремих народних депутатів та за медіа реформу. Сергій Мартиняк послідовно голосував лише  за Кабінет Міністрів України під керівництвом Володимира Гройсмана. Степан Івахів послідовно підтримував дві політики, голосуючи: за Кабінет Міністрів України під керівництвом Володимира Гройсмана та за протидію дискримінації.

У свою чергу, Ігор Лапін підтримував послідовно 14 політик. Депутат голосував: за позачергові вибори Криворізького міського голови, за антимонопольну реформу, за відкриті дані, за відкритість та прозорість роботи парламенту, за добровільне об'єднання територіальних громад, за економічну дерегуляцію, за євроінтеграцію в економічній сфері, за курс Кабінету Міністрів України, за політичний курс Президента, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, за притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів, за реформу державної служби, за реформу енергетичного сектору та за реформу житлово-комунального господарства.

За більшість політик, які містяться на порталі «Вони голосують для тебе» переважно голосують Сергій Мартиняк та Степан Івахів. Зокрема, обидва народні депутати підтримали по 20 політик. Так, перший переважно голосував: за антимонопольну реформу, за Бюджет-2016, за відкритість та прозорість роботи парламенту, за відставку Кабінету Міністрів України під керівництвом Арсенія Яценюка, за внутрішні біометричні паспорти, за волонтерство, за державне фінансування партій, за добровільне об'єднання територіальних громад, за економічну дерегуляцію, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за курс Кабінету Міністрів України, за медіа реформу, за політичний курс Президента, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, за реформу енергетичного сектору, за реформу житлово-комунального господарства, за реформу закупівель в ЗСУ, за реформування фінансового сектору, за судову реформу, та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року. Другий, у свою чергу, голосував: за Бюджет-2016, за відкриті дані, за відкритість та прозорість роботи парламенту, за внутрішні біометричні паспорти, за добровільне об'єднання територіальних громад, за економічну дерегуляцію, за електромобілі, за євроінтеграцію в економічній сфері, за законопроекти для безвізового режиму з ЄС, за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів, за курс Кабінету Міністрів України, за медіа реформу, за політичний курс Президента, за посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, за реформу енергетичного сектору, за реформу житлово-комунального господарства, за реформу закупівель в ЗСУ, за реформу науки, за реформування фінансового сектору та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.

Народний депутат Ігор Гузь підтримав 3 політики, переважно голосуючи: за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за доступ до публічної інформації та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року; а представник 22-го виборчого округу Ігор Лапін – 11 політик, зокрема, голосував: за «узурпацію» місцевої влади Президентом, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за відставку Кабінету Міністрів України під керівництвом Арсенія Яценюка, за державне фінансування партій, за доступ до публічної інформації, за електромобілі, за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів, за зняття недоторканності з окремих народних депутатів, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за реформування фінансового сектору та проти відтермінування електронного декларування до 2017 року.

Суміш голосувань народних депутатів «за» та «проти» певну політику визначають категорію «голосував». Так, Ігор Гузь голосував лише за 1 політику, а саме: за відставку Кабінету Міністрів України під керівництвом Арсенія Яценюка; Сергій Мартиняк – за 4 політики: відкриті дані, євроінтеграцію в економічній сфері, протидію дискримінації та реформу державної служби; Степан Івахів – за 5 політик: антимонопольну реформу, зняття недоторканності з окремих народних депутатів, посилення захисту професійної журналістської діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів, реформу державної служби; Ігор Лапін – за 1 політику: протидію дискримінації.

По одній політиці є у профайлах Ігоря Гузя та Сергія Мартиняка на сайті «Вони голосують для тебе», за які вони переважно не голосують. У першого – це посилений контроль партій над депутатами усіх рівнів, у другого – доступ до публічної інформації.

Степан Івахів та Ігор Лапін жодну з політик не мають у цій категорії.

За протидію дискримінації максимально не голосує народний депутат Ігор Гузь. У представників виборчих округів № 20, № 21 та № 22 у цій категорії голосувань немає.

Так само у Ігоря Лапіна немає жодної політики, за яку він ніколи не голосує. У свою чергу, Ігор Гузь ніколи не голосує за «узурпацію» місцевої влади Президентом. Сергій Мартиняк не підтримує 16 політик, ніколи не голосуючи: за позачергові вибори Криворізького міського голови, за «узурпацію» місцевої влади Президентом, за арешт народного депутата Олександра Онищенка, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за електромобілі, за електронну демократію, за зменшення податку на купівлю вживаних автомобілів, за зняття недоторканності з окремих народних депутатів, за квоти для української музики, за легалізацію електронної комерції, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за посилення захисту професійної журналістської діяльності, за притягнення до кримінальної відповідальності окремих депутатів, за прозорість власності на ЗМІ та за реформу науки; а Степан Івахів – 12 політик, не голосуючи ніколи: за позачергові вибори Криворізького міського голови, за арешт народного депутата Олександра Онищенка, за відкликання партіями депутатів місцевих рад, за волонтерство, за державне фінансування партій, за доступ до публічної інформації, за електронну демократію, за квоти для української музики, за позбавлення депутатського мандату М. Мартиненка, за поіменне голосування депутатами місцевих рад, за прозорість власності на ЗМІ та за публічні закупівлі.



 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.