Новини

На Волині зареєстровано 777 осередків парламентських партій

«Політична партія – це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах», - таке визначення зазначається у Законі України «Про політичні партії в Україні».

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки розгалуженою є мережа партійних осередків у Волинській області, здійснивши моніторинг їх наявності та активності. Для моніторингу було обрано 6 парламентських партій: «Народний Фронт», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч», Опозиційний блок. Моніторинг здійснювався в рамках програми «Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

За результатами моніторингу Громадянська мережа ОПОРА отримала інформацію від Міністерства юстиції України щодо кількості зареєстрованих осередків парламентських партій на Волині; від Міністерства юстиції України у Волинській області – про кількість та місце реєстрації обласних осередків парламентських партій; від керівників обласних осередків парламентських партій – про кількість діючих осередків політичних партій на Волині; у результаті особистої перевірки наданої інформації – кількість реально діючих осередків парламентських партій на Волині.

За інформацією Міністерства юстиції України станом на сьогоднішній день у Волинській області зареєстровано 777 обласних, міських, районних, селищних та сільських осередків парламентських партій. Зокрема, на Волині налічується 689 осередків політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», 37 осередків – партії Блок Петра Порошенка «Солідарність», по 21 осередку – Радикальної партії Олега Ляшка та «Народного Фронту», 18 осередків – Опозиційного блоку та 10 осередків – «Об’єднання «Самопоміч».

За інформацією Міністерства юстиції України у Волинській області на Волині зареєстровано 229 обласних партійних осередків. Найбільша кількість обласних осередків політичних партій була зареєстрована у 2005 та у 2015 рр. – 28 і 50 відповідно. Жодного обласного осередку політичних партій не було зареєстровано у 1994 р.

За ознакою територіального розміщення обласних осередків політичних партій, 80,7% з них зареєстровано у Луцьку. 5,2% обласних осередків політичних партій на Волині зареєстровано у м. Ковель. В інших містах Волинської області (Володимир-Волинський, Нововолинськ, Камінь-Каширський, Ківерці, Любомль, Горохів, Устилуг) зареєстровано 6,5% обласних осередків політичних партій. У Луцькому районі зареєстровано 2,2% обласних осередків політичних партій. В інших районах – 5,2%.

Відповідь на інформаційні запити щодо кількості діючих осередків політичних партій у Волинській області Громадянська мережа ОПОРА отримала від чотирьох парламентських партій з шести («Народний Фронт», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч»). Відповідно до наданої інформації: «Народний Фронт» на Волині має 7 діючих осередків політичної партії та 10 відповідальних представників в районах; Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 2 осередки політичної партії; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 8 осередків (лише у містах); «Об’єднання «Самопоміч» - 6 осередків політичної партії.

В результаті перевірки отриманої інформації, представниками Громадянської мережі ОПОРА було виявлено наступні партійні осередки: «Народний Фронт» - 0 осередків політичної партії та 17 відповідальних представників в районах; Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 2 осередки політичної партії; Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 20 осередків; «Об’єднання «Самопоміч» - 6 осередків політичної партії.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.