Новини

Чи працюють «офіційні» телефони та електронні скриньки донецьких мажоритарників

Громадянська мережа ОПОРА провела перевірку роботи службових електронних адрес та телефонів народних депутатів України.

Нагадаємо, що стаття 24 Закону України «Про статус народного депутата України» зобов’язує парламентарія постійно підтримувати зв'язки з виборцями, вивчати громадську думку, потреби і запити населення. Для депутата-мажоритарника це особливо важливо.

Моніторинг службових телефонів проводився з 20 вересня по 7 жовтня, тричі на день, до першої відповіді.

Представникам ОПОРИ не вдалося отримати відповідь з телефонів Сергія Матвієнкова, Дениса Омельяновича, Сергія Клюєва, Євгенія Гєллєра. По номеру, вказаному на офіційній сторінці Юрія Солода, відбувається помилкове з’єднання, а телефон Юхима Звягільського постійно зайнятий (навіть вночі).

При спробі надіслати листа на електронну скриньку депутатів Сергія Матвієнкова, Дениса Омельяновича, Сергія Сажко та Юрія Солода  - лист повертється з повідомленням про помилку.

Громадянська мережа ОПОРА надіслала запити до Завідувача сектору адміністрування інформаційно-комунікаційних систем та комплексів засобів захисту інформації Управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України, щодо несправності робочих електронних скриньок народних депутатів України. В офіційній відповіді було зазначено, що Апарат не здійснює персонального блокування доступу до адрес електронної пошти в домені rada.gov.ua та v.rada.gov.ua. Несправність працівники Апарату ВРУ пов’язують з наявністю вірусів, неправильним налаштуванням пошти чи віднесення адреси відправника спеціалізованими репутаційними поштовими центрами до списку розповсюджувачів небажаної пошти (СПАМ).

Отже, у 3 з 12 мажоритарників Донеччини (25%) не працює ані службовий телефон, ані електронна скринька, таким чином варіанти засобів для зв’язку громадян з народними обранцями суттєво скорочуються .

Нагадуємо, що зв’язатися зі своїм депутатом можна також через його приймальню в окрузі. Її контакти розміщені на мапі приймалень, розробленою Громадянською мережею ОПОРА .

За коментарями звертайтеся:
Олександр Подолян, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій  області
Тел. 066 429 97 36
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.