Новини

Активність народного депутата України Богдана Дубневича у виборчому окрузі № 118 в травні 2015 року

Активність народного депутата України Богдана Дубневича у виборчому окрузі № 118 в травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Богдан Дубневич, який обраний депутатом виборцями Пустомитівщини та частини міста Львів, періодично відвідує округ та бере участь у зустрічах із представниками місцевих органів влади. Що ж стосується безпосередніх зустрічей із виборцями, то за інформацією, отриманою у приймальні депутата, визначеного часу періодичного особистого прийому виборців Богданом Дубневичем немає. Виборці мають можливість залишити свої звернення у приймальнях депутата, передавши їх помічникам. Однак, якщо виборець таки наполягає на особистій зустрічі і така необхідність є обґрунтованою, помічники організовують зустріч з цими виборцями у період перебування депутата на окрузі. Разом з тим, за ініціативою Богдана Дубневича 17 травня (неділя) було проведено особистий прийом у місті Пустомити, інформація про який була завчасно поширена на особистій сторінці у Facebook та в місцевому друкованому ЗМІ – «Голос народу».

Період з 25 по 29 травня визначений Верховною Радою України як час роботи народного депутата з виборцями. За інформацією, отриманою в приймальнях депутата на початку відповідного тижня (25 травня), Богдан Дубневич в цей період мав перебувати в окрузі, однак конкретного/орієнтовного графіку зустрічей з виборцями (місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування) публічно представлено не було. Протягом відповідного тижня у приймальні міста Пустомити повідомляли, що депутат проводить зустрічі в селах Пустомитівщини. Однак у іншій приймальні депутата (м. Львів) надали інформацію, що з 25 по 28 травня депутат «знаходився у м. Київ, у зв’язку з засіданнями профільного комітету та підкомітетів». Ні на сайті Верховної Ради, ні на сайті відповідного Комітету ВР з питань бюджету (членом якого є Богдан Дубневич) інформації про відповідне засідання не було.

Лише 29 травня, коли в більшості шкіл відбувалося свято «останнього дзвоника», Богдан Дубневич відвідав школи у смт. Щирець та вручив годинники медалістам відповідних шкіл.

Таблиця: Факти особистої активності народного депутата України Богдана Дубневича у виборчому окрузі № 118 у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
17.05 Пустомити Пустомити святкують 150-річчя Андрея Шептицького Виборці Особистий прийом виборців. Соціальні мережі, ЗМІ
29.05 ЛОДА Зустріч голови ЛОДА з народними депутатами Львівщини Народні депутати, представники ЛОДА Обговорення законопроекту щодо можливості співфінансування з місцевого бюджету доріг загального користування державного значення. http://loda.gov.ua/news?id=16814
29.05 Щирець Свято «Останнього дзвоника» Учні, вчителі Депутат відвідав кілька шкіл в окрузі, де вручав іменні годинники медалістам. Соціальні мережі, приймальня депутата

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

У межах округу знаходиться одна приймальня депутата, де проводиться прийом громадян – у місті Пустомити. Приймальня працює з грудня 2014 року. Попри те, що округ включає також частину Личаківського та Шевченківського районів міста Львів, приймальня депутата для цієї частини виборців розташована на вул. Лазаренка,1 (Франківський р-н). У цьому приміщенні також розташована приймальня іншого народного депутата, брата Богдана Дубневича – Ярослава Дубневича (розташована тут ще з минулої каденції депутата).

Помічники депутата пояснюють, що розташування цієї «центральної» приймальні депутата у Львові є зручнішим для виборців, адже транспортне сполучення в межах району є ускладненим – доїзд до Пустомит інколи зручніший через саме місто Львів. Крім того, певна частина жителів району працюють у Львові.

Приміщення приймальні обладнане всією необхідною для роботи технікою. Під час візиту у приміщенні знаходилися помічник народного депутата та працівник благодійної організації «Фонд Братів Дубневичів». Загалом, робота помічників депутата тісно пов’язана з діяльністю вказаного фонду. А тому, саме у цій приймальні зосереджена найбільша кількість осіб, які допомагають депутату.

Серед матеріалів, які доступні у приймальні є газети, що розповсюджуються серед виборців округу (окремо для частини мешканців міста Львів, і окремий тираж для Пустомитівського району), в яких інформує про свою діяльність на території округу. Робота депутата та його помічників наразі зосереджена на виконанні «виборчих зобов’язань», які Богдан Дубневич підписував з жителями округу, будучи ще кандидатом.

Крім того, у згаданій приймальні також відбувається розгляд усіх звернень виборців, яких є загалом більше 130 (74 отримано у приймальні міста Львїв, 58 – у приймальні Пустомит). В основному метою звернень виборців є отримання матеріальної допомоги. Для її надання у Фонді розроблено достатньо великий перелік необхідних підтверджуючих документів.

За даними помічників депутата, Богданом Дубневичем було подано близько 130 депутатських звернень. Найбільше з них стосуються:

- погодження встановлення дитячих майданчиків;

- використання сільськими (селищними) радами доходів від акцизів;

- можливості виконання інших передвиборчих обіцянок.

За словами помічників, депутат часто буває в окрузі та намагається проводити зустрічі з представниками органів влади на місцевому рівні.

Інша приймальня народного депутата, яка знаходиться в м. Пустомити (вул. Грушевського, 11а), згідно з оприлюдненим графіком, працює щоденно.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

У травні депутат долучився до розробки законопроекту «Про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України щодо тимчасового ввезення автомобілів». Цей проект Закону зареєстрований Ярославом Дубневичем та підтриманий багатьма депутатами Львівщини, націлений на вирішення проблем жителів прикордонних областей, які купуючи автомобілі з реєстрацією в іншій державі зобов’язані перетинати митницю кожні 5 (10) діб, що в свою чергу збільшує черги на митних пунктах пропуску та провокує корупцію як у митних органах, так і в ДАІ.

Також Богдан Дубневич зареєстрував 5 запитів:

Зазвичай свої запити депутат формує на підставі звернень виборців.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

У травні депутат не проводив відкритого звітування про свою роботу у Верховній Раді. Інформування виборців відбувається шляхом розміщення інформації на персональній сторінці депутата у Facebook. Зокрема, депутат практикує інформування про підсумки пленарних засідань за тиждень (перелік проголосованих законопроектів).[2] Депутат також розміщує повідомлення про свою діяльність у газеті Пустомитівської райради «Голос народу».

Активність депутата у мережі Інтернет

Депутат активно інформує виборців про свою діяльність[2]. через соціальну мережу Facebook, а також комунікує із дописувачами. Найчастішими є повідомлення про подані депутатські звернення та запити й отримані на них відповіді. В травні такі звернення та відповіді стосувалися здебільшого питань розпорядження коштами, отриманими від акцизних надходжень до місцевих бюджетів

Крім того, депутат регулярно інформує про допомогу, надану організацією «Фонд Братів Дубневичів» спортивним молодіжним клубам, бійцям АТО, дитячим садочкам, випускникам-медалістам.

Також депутат завчасно інформував про час та місце особистого прийому громадян.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Таблиця:  Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Богдана Дубневича у місцевих ЗМІ виборчого округу № 118 у період з 1 по 27 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Посилання
15.05.2015 Львівська газета У здоровому тілі — здоровий дух Стаття про фінансування депутатом на прохання виборців футбольного поля Схвальне Про фінансування депутатом будівництва футбольного поля біля школи № 42 у м. Львів http://www.gazeta.lviv.ua/sport/2015/05/15/42975
30.04 Голос Народу (газета Пустомитівської райради) Ями. Коли залатають? Стаття з елементами інтерв’ю з Богданом Дубневичем. Схвальне Стаття про виділені 12 мільйонів гривень на ремонт доріг у Пустомитівському районі (найбільше серед районів Львівської області). Пов’язують таку «щедрість» з наявністю «серйозного лобі у ВР», депутата Богдана Дубневича. http://pustomyty-rada.gov.ua/gazeta%20golos%20narody/17.2015.pdf
30.04.2015 Голос Народу (газета Пустомитівської райради) Тиждень важливих рішень Стаття депутата про роботу в парламенті. Нейтральне Інформування та коментарі про те, чому деякі із прийнятих законів є актуальними http://pustomyty-rada.gov.ua/gazeta%20golos%20narody/17.2015.pdf

Висновок

Богдан Дубневич періодично відвідує округ та намагається підтримувати зв’язок із виборцями і виконувати свої передвиборчі «зобов’язання». Головним чином це проявляється в діяльності благодійної організації «Фонд Братів Дубневичів», через яку депутат надає матеріальну допомогу як у відповідь на індивідуальні звернення виборців, так і на колективні звернення про купівлю устаткування, ремонт шкіл, з якими звертаються виборці. Також депутат інформує виборців про свою діяльність щодо вирішення проблем округу, розміщуючи власні депутатські звернення та отримані відповіді на них у соціальних мережах. Позитивним прикладом публічності депутата є започаткування практики інформування виборців про підсумки пленарних засідань за тиждень (перелік проголосованих законопроектів та коротке пояснення змісту законів).