Новини

Як осередки парламентських партій на Черкащині використовують онлайн-майданчики

Як осередки парламентських партій на Черкащині використовують онлайн-майданчики

На Черкащині обласні осередки усіх парламентських партій використовують інтернет для комунікації з виборцями. Деякі осередки мають і свої сайти, а деякі обходяться сторінками на Facebook. Чи якісне наповнення тих сторінок і наскільки ефективна їх робота досліджували представники Громадянської мережі ОПОРА серед осередків парламентських політичних партій на Черкащині.

Представники ОПОРИ сконцентрували своє дослідження на сайтах партій та їхніх сторінках у соцмережах, адже саме за допомогою цих ресурсів у першу чергу повинна відбуватися системна безпосередня комунікація із виборцями у мережі.

Сайти парламентських партій

Усі парламентські партії мають власні офіційні сайти. Однак, якщо говорити про сайти обласних осередків, то такий має не кожна політсила. Наприклад, Черкаська обласна організація політичної партії “Опозиційний блок” не має власного сайту, проте на всеукраїнському сайті у розділі “Новини” є вкладка з новинами із Черкаської області. Та при переході за лінком відвідувачам доступно всього шість новин від початку роботи сайту. Половина з них стосується участі керівництва осередку в урочистостях з різних нагод. На всеукраїнському сайті користувачам доступні: форма для звернення, форма для вступу в ряди партії, програма партії, опитування громадської думки, пояснення деяких законодавчих ініціатив (не оновлювалось із 2016-го року), посилання на сторінки у соцмережах.

Політична партія “ВО Батьківщина” має і власний сайт обласного осередку і вкладку “Регіональні новини” на всеукраїнському сайті. Власний сайт містить лише новини, а от на всеукраїнському сайті є програма партії, форма зверенння, форма аби влаштуватись на роботу в структурні підрозділи партії, чи стати волонтером, алгоритм вступу в партію, лінки на соцмережі та багато іншої корисної для виборця інформації. Слід зазначити, що сайт обласного осередку навіть дещо поступається якістю та кількістю новин регіонального контексту вкладці “Регіональні новини” всеукраїнського сайту.

Обласний осередок політичної партії “БПП Солідарність” має свій підсайт на офіційному сайті. Основне його наповнення – новини виключно регіонального контексту. На основному ж сайті є і програма, і форма звернення, і багато іншої інформації для виборців. Регіональний підсайт при задовільній густині новин має однак деякі вади у користуванні та навігації. Не працює пролистування новин з головної сторінки, а також невдало реалізовані кнопки “поділитись у соцмережах” під новинами.

"Об'єднання "Самопоміч також має свій підсайт на основному сайті. На регіональній вкладці публікують регіональні новини, є також склад місцевої команди партії, наявні кнопка-посилання на форму “приєднатись”. Основний сайт має, зрештою, всі необхідні розділи, як то програма, фінансові звіти тощо.

Обласний осередок партії “Народний фронт” не має власного сайту, чи підрозділу на всеукраїнському сайті. У розділі “Регіональні новини” також немає окремої вкладки “Черкаська область”, відтак регіональні новини знайти важко, навіть використавши пошук. Така ж ситуація і в обласного осередку “Радикальної партії Олега Ляшка”.

Фейсбук-сторінки парламентських партій

Усі парламентські партії на Черкащині мають свої сторінки у соціальній мережі Facebook. Однак кількість читачів усіх сторінок відносно низька. Найбільше читачів має сторінка обласного осередку “ВО Батьківщина” – 933. За сторінкою “Об'єднання "Самопомочі”” стежить 771 користувач, “Опозиційного блоку” – 543, Радикальної партії – 377. Сторінки “Народного фронту” та “БПП Солідарність” не мають і двох сотень читачів.

21 09 2018 Cherkasy Kilkist chytachiv storinok

Закономірно, що при такій кількості читачів сторінок рівень їхнього ангажування досить низький. Лише поодинокі дописи мають коментарі, поширення та вподобання.

Активність у сторінок також різна – від кількох постів на день, до кількох на місяць. Баланс контекстів на регіональних сторінках теж зберігається. За виключенням сторінки обласного осередку “Опозиційного блоку”, де за цей та попередній місяць опублікували лише три пости регіонального контексту. Та й ті – вітання зі святами. У таблиці нижче представлені дані за серпень та до 21-го вересня цього року.

21 09 2018 Cherkasy Kontekst postiv

Як бачимо, низькою активністю вирізняється сторінка “Народного фронту”. Слід зазначити, що від часу заснування сторінки (21 квітня 2015 р.) на ній опубліковано всього 199 дописів (до 20 липня 2018). У той час, заснована ще у червні 2014-го сторінка Радикальної партії має 255 дописів від часу заснування до кінця серпня 2018-го. На сторінці ж “Опозиційного блоку”, починаючи із серпня 2015 року, опублікували 1404 дописи, а на сторінці ВО “Батьківщина” – 1673 (із квітня 2016).

Контент сторінок – переважно публікації новин із сайту, поширення новин зі всеукраїнських сторінок та сторінок лідерів також звіти про активності членів партії та районних осередків. Унікального контенту, тобто контенту створеного саме для сторінки, загалом небагато у всіх сторінок партій, з чого можна зробити висновок, що цілеспрямовано цим каналом комунікації не займається жоден із осередків.

Варто також зазначити, що усі сторінки, окрім "Батьківщини" та "Опозиційного блоку", відповідають на повідомлення і за потреби можуть проконсульувати, чи надати потрібну інформацію.

Районні осередки

За нагоди, слід нагадати і про наявність контактів районних офісів, приймалень та осередків. Усі партії, окрім “Опозиційного блоку”, мають осередки в більшості районів, однак адреси цих осередків опубілковані лише на сайтах “Народного фронту”, “Самопомочі” (включно з телефонами) та “Радикальної партії”. Батьківщина, і БПП Солідарність не мають у вільному доступі контактів, чи адрес районних осередків. Контакти та адреси обласних осередків усіх партій на сайтах доступні.

Деякі районні осередки також мають свої сторінки у Facebook, однак їх активність і охоплення на досить низькому, скоріше навіть символічному рівні.

Висновки

Слід відзначити, що осередки партій загалом кепсько працюють у мережі й приділяють сторінкам вторинну увагу. Окрім того, що за допомогою цих інструментів можна швидко, ефективно та якісно комунікувати з виборцями та інформувати про останні події, ці платформи також дозволяють партіям проводити опитування громадської думки, проводити обговорення, давати консультації, публікувати анонси заходів та запрошувати на них виборців. Відтак партії мали би активніше провокувати діалоги та обговорення на сайтах і у соцмережах. Слід розмістити і контакти районних осередків і періодично публікувати для виборців нагадування про те як, з якими питаннями чи пропозиціями виборець може звернутися до осередку партії та до партії загалом.

Однак і виборці, в свою чергу, мають активніше долучатись до таких ініціатив політичних партій, а в ідеалі – створювати запит на них.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0972303533

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.