Новини

Івано-Франківщина: проблеми округів у депутатських запитах мажоритарників

Івано-Франківщина: проблеми округів у депутатських запитах мажоритарників

 

Депутат-мажоритарник, на відміну від списочника, крім зобов’язань загальнонаціонального характеру має низку політичних зобов’язань ще й щодо вирішення проблематики округу, в якому здобув мандат. Для вирішення локальних проблем округів у народних депутатів не такий вже широкий інструментарій як здається чи як хотілося б. Народний обранець може розробляти і подавати на розгляд парламенту законотворчі ініціативи, подавати запити і звернення до органів влади, керівників підприємств, організацій чи установ і вимагати відповіді на них. Зрозуміло, що вирішення всіх локальних проблем через законотворчі ініціативи – це малоефективний спосіб, оскільки під кожну місцеву проблему законопроект не розробиш, крім того не всі локальні проблеми потребують законодавчого врегулювання. Також цей підхід не гарантує оперативності в процесі врегулювання місцевої проблематики. Тому оптимальним, широко застосовуваним варіантом для вирішення локальних проблем є такі інструменти як депутатський запит і звернення. Зважаючи на те, що депутатське звернення має лише рекомендаційний характер, у цьому матеріалі ми розглянемо спроби вирішення локальних проблем виборчих округів Івано-Франківщини протягом попередньої сесії через депутатські запити.

Локальна проблематика в запитах

Перш ніж перейдемо до локальної проблематики у запитах прикарпатських парламентарів, нагадаємо, що депутатський запит – це вимога дати офіційну відповідь з певних питань, адресована до органів державної влади чи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ чи організацій. Із семи прикарпатських мажоритарників протягом попередньої сесії локальна проблематика була відображена у запитах п’яти парламентарів. У запитах Олександра Шевченка та Віктора Шевченка проблематика Івано-Франківщини не відображена. Серед чотирьох депутатських запитів, поданих Анатолієм Дирівим протягом восьмої сесії, у одному запиті відображена локальна проблематика. У цьому документі парламентар переймався необхідністю відкриття пункту пропуску в Івано-Франківській області на кордоні з Румунією.

Михайло Довбенко подав два депутатські запити, які відображають локальну проблематику. Зокрема, парламентар порушив питання про необхідність дотримання правил обробки полів засобами захисту рослин, контролю цього процесу з боку державних органів та заборону обробки полів небезпечними для довкілля пестицидами. У другому запиті депутат переймався врегулюванням проблеми атестації санітарних лабораторій в Івано-Франківській області на право проведення санітарно-гігієнічних досліджень для атестації робочих місць за умовами праці.

Серед прикарпатських мажоритарників, найбільшу кількість запитів з відображеною місцевою проблематикою округів подав Юрій Тимошенко – 16. У цих запитах парламентар переймався соціальними питаннями, питанням будівництва, охорони довкілля тощо. Що стосується соціальної проблематики, то Юрій Тимошенко у запитах переймався перерахунком пенсії жительці Городенківського району та ліквідатору аварії на ЧАЕС з міста Коломиї. Депутат порушував питання вживання заходів з дотримання житлових прав внутрішньо переміщених осіб в місті Коломиї, а також надання статусу учасника бойових дій покійному учаснику АТО та забезпечення можливості його сім’ї користуватись відповідними пільгами. Крім того, народний депутат звертався до Кабміну щодо вирішення фінансових питань стосовно ремонтних робіт та встановлення необхідного обладнання у Інклюзивно-ресурсному центрі в місті Коломиї, а також звертав увагу Кабінету Міністрів на проблему напруженої ситуації з виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ Івано-Франківської області та погашення заборгованості по зарплаті працівникам Городенківського некомерційного центру первинної медичної допомоги. Що стосується сфери містобудування, то у запитах Юрій Тимошенко вимагав не допустити будівництво в парковій зоні в місті Коломиї, заборонити розташування МАФів поблизу ЗОШ №1 у м. Коломиї. Парламентаря також турбували питання усунення порушень містобудівної документації і збереження історичного вигляду міста Коломиї та перевірки законності будівництва по вулиці Чорновола 19 у Коломиї. У запитах Юрій Тимошенко двічі приділяв увагу проблемам села П’ядики (Коломийський р-н), просив у профільного міністерства перевірки ймовірного забруднення довкілля свинофермою та сприяння рамках бюджетної програми «Здійснення природоохоронних заходів» будівництву каналізації та очисних споруд. У запитах парламентар також турбувався питанням забезпечення фінансування навчальних закладів Івано-Франківської області І-ІІ рівня акредитації за рахунок коштів державного бюджету, вимагав недопущення ліквідації ВАТ «Пресмаш», а також звертався до Коломийської міськради щодо присвоєння Коломийській дитячій музичній школі №1 імені Романа Рубінгера.

У Юрія Дерев’янка 50% запитів, поданих під час восьмої сесії Верховної Ради, мають регіональну специфіку, а конкретніше – у 12 запитах відображена місцева проблематика. У них депутат турбувався закладами охорони здоров’я, зокрема просив виділення фінансування для облаштування амбулаторії сімейної медицини в селищі Битків, Надвірнянського району, а також забезпечення Надвірнянської ЦРЛ новим рентгенодіагностичним комплексом. З-поміж усієї місцевої проблематики, відображеної у запитах, найбільше уваги депутат приділяв питанням ремонту мостів і доріг. Так, у цих запитах депутат звертався до органів влади щодо збільшення обсягу фінансування ремонту та утримання автомобільних доріг та мостів Івано-Франківської області, ремонту доріг Яблунів-Делятин та Надвірна-Бистриця, а також ремонту моста у селищі Делятин. Так само як і його колега по парламенту Юрій Тимошенко, Юрій Дерев’янко переймався питаннями забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ Івано-Франківської області (з цього приводу подано два запити) та забезпечення фінансування навчальних закладів Івано-Франківської області І-ІІ рівнів акредитації за рахунок коштів державного бюджету. Тема охорони довкілля також входила до пріоритетів депутата під час восьмої сесії, зокрема парламентарем був поданий запит щодо вживання заходів із недопущення будівництва каскаду гідроелектростанцій на річці Дністер та здійснення державного контролю за дотриманням екологічних норм Бурштинською ТЕЦ ПАТ «ДТЕК Західенерго». Крім того, у Державної фіскальної служби народний депутат вимагав надання копій Розпорядження Головного управління ДФС в Івано-Франківській області «Про вжиття заходів» та Плану заходів щодо організації та проведення контрольно-перевірочних заходів суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у місцях масового відпочинку громадян протягом новорічно-різдвяних свят.

Юрій Соловей перебуває на третій позиції за кількістю поданих запитів, що стосуються регіональної проблематики. Дев’ять з дванадцяти запитів парламентаря присвячені місцевій проблематиці. Слід зауважити, що два запити мають комплексний характер, оскільки стосуються декількох проблем округу і низки інфраструктурних об’єктів. Наприклад у запиті № 11/10-1210 від 06.04.2018 депутат пропонує Кабінету Міністрів України запровадити: цільову програму будівництва доріг у гірській місцевості; розщеплену рентну плату при вирубці лісів та спрямування її до місцевих бюджетів; доступні механізми дотування утримання великої рогатої худоби та овець у гірській місцевості; підвищені коефіцієнти при розрахунку базової дотації для гірських територій. Крім того, у цьому запиті депутат просить спростити механізм відведення земельних ділянок держлісгоспів та національних парків під великі інвестиційні проекти, порушує питання будівництва дороги Пістинь-Космач-Яблунів, завершення будівництва басейну в селі Рожнів, завершення будівництва Верховинської та Космацької ЗОШ І-ІІІ ступенів та завершення будівництва дитячого садка у селі Верхній Ясенів. У іншому комплексному запиті Юрій Соловей звертається до Кабміну з пропозицією виділення коштів ДФРР на ремонт, будівництво і реконструкцію 11 інфраструктурних об’єктів у 89 виборчому окрузі. У запитах Юрій Соловей приділяв багато уваги темі ремонту дорожнього покриття, так він порушував питання фінансування поточних ремонтів низки автомобільних доріг Снятинського, Косівського, Верховинського районів Івано-Франківської області за рахунок державного бюджету, завершення ремонту і забезпечення утримання ділянки автомобільної дороги Н10 Стрий – Мамалига, а також будівництва мостового переходу в місті Косів на дорозі Р-24 Татарів – Кам'янець-Подільський. Парламентар також турбувався питаннями фінансування реконструкції плавального басейну в Рожнівськом НВК «Гуцульщина», забезпечення земельними ділянками учасників АТО, а також пропонував Кабінету Міністрів звільнити підприємців гірських населених пунктів від обов’язку застосування реєстраторів розрахункових операцій. Так само як Юрій Дерев’янко і Юрій Тимошенко, народний депутат Юрій Соловей не оминув увагою питання виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, щоправда його запит стосувався лише Косівського та Верховинського районів.

Проблеми, які консолідували парламентарів

Протягом восьмої сесії прикарпатські парламентарі об’єднували зусилля довкола восьми проблем, порушених у депутатських запитах. Найчастіше взаємодіяли між собою Олександр Шевченко та Віктор Шевченко. Результатом такої взаємодії стало спільне підписання чотирьох запитів, які порушували питання збільшення фінансування бюджетної програми «Лікування громадян України за кордоном», протидії агресії Російської Федерації в Азовському морі й Керченській протоці, відновлення фінансування з державного бюджету пільг на оплату проїзду в громадському транспорті та зобов’язання власників комерційних вузлів обліку газу обладнувати їх засобами дистанційної передачі даних за власний кошт. Питанням забезпечення населення України життєво необхідними лікарськими засобами спільно переймалися Юрій Дерев’янко і Михайло Довбенко. Віктора Шевченка та Анатолія Диріва об’єднала проблема погашення заборгованості перед Державним підприємством «Миколаївський суднобудівний завод» за надані послуги з утримання ракетного крейсеру «Україна» та питання його подальшого утримання. Юрій Тимошенко і Юрій Соловей були серед підписантів запиту щодо будівництва автомобільної дороги між селом Волосянка (Славське) Сколівського району Львівської області та селом Пилипець Міжгірського району Закарпатської області. Найбільше консолідував прикарпатських парламентарів депутатський запит щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України. Цей запит підписали п’ять парламентарів – Юрій Соловей, Юрій Тимошенко, Юрій Дерев’янко, Анатолій Дирів і Олександр Шевченко.

Проблеми спільні – запити різні

З вищенаведеного випливає, що над вирішенням проблем виборчих округів Івано-Франківщини через депутатські запити прикарпатські парламентарі або не здатні консолідувати зусилля, або ці проблеми не настільки серйозні, що потребують об’єднання зусиль, або існують інші невідомі широкому загалу причини. Прикарпатські мажоритарники об’єднувались довкола загальнонаціональних проблем, проблем інших регіонів, але не підписали жодного спільного запиту протягом восьмої сесії щодо проблематики Івано-Франківщини.

Прикарпатські парламентарі, які найбільше запитів присвятили регіональній проблематиці, не знаходили спільних точок перетину в тематично схожих депутатських запитах. Наприклад проблемою виплати заробітної плати бюджетникам у області турбувалися Юрій Тимошенко, Юрій Дерев’янко та Юрій Соловей, але не проявили консолідованих зусиль для вирішення цієї проблеми через запити. Так само питання державного фінансування навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Івано-Франківської області спільне як для Юрія Дерев’янка, так і для Юрія Тимошенка проте у спільний запит воно не вилилось. Щодо даної проблематики парламентарі 18 травня подали індивідуальні запити.

Як бачимо, далеко не всі народні депутати активно користуються правом на депутатський запит, не кажучи вже про вирішення проблем свої округів за допомого цього інструменту. Лише трьох із семи парламентарів з Івано-Франківщини можна віднести до переліку тих, в яких депутатський запит є серед основних інструментів задоволення потреб округів чи області. Прикарпатські парламентарі здатні об’єднувати зусилля як довкола подолання загальнонаціональних проблем, так і проблем інших округів, проте жодного разу не консолідували зусилля над спільною проблематикою, що порушувалась у запитах і навіть у один день реєструють спільні за тематикою запити, але реєструють їх як індивідуальні.