Новини

Активність парламентських партій у Миколаївській області

Активність парламентських партій у Миколаївській області

Впродовж 2016-2018 року обласні осередки парламентських партій витратили на здійснення статутної діяльності 11 мільйонів 550 тис гривень. 70% коштів були спрямовані на заробітну плату партійців та оренду приміщень. У свою чергу парламентські партії Миколаївщини переважно зосереджені на висвітленні діяльності лідерів партії та прямої роботи з виборцями. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо активності парламентських партій.

Державне фінансування статутної діяльності партій

Закон про фінансування статутної діяльності партій був прийнятий Верховною Радою 8 жовтня 2015 року. Він передбачає посилення рівня фінансової, організаційної та кадрової спроможності партій та зменшення залежності партій від великих донорів. Також, цей закон дає можливість партіям зосередитись на внутрішньопартійному розвитку, а не на пошуку нових джерел фінансування. Згідно з цим законом до нових парламентських виборів право на фінансування мають шість партій: Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка, «Народний фронт» та «Об’єднання «Самопоміч». Фактичне фінансування розпочалось з третього кварталу 2016 року. Але, для отримання коштів запроваджена обов'язкова щоквартальна звітність про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру політичних партій, що подається до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Державне фінансування партій вважається досягненням європейської демократії, але наразі у суспільстві актуальним залишається питання доцільності використання коштів з бюджету. Відповідно до партійних звітів НАЗК, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кількість коштів, які направляються на розвиток партій у Миколаївській області. Слід зазначити, що найлегшими звітами для аналізу можна відмітити звіти політичних партій «Блоку Петра Порошенка», ВО «Батківщини» та «Опозиційного блоку». Відповідні партії, крім загальнонаціональних звітів, подають звітність до НАЗК щодо витрат обласних осередків. «Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт» та Радикальна партія подають тільки загальнонаціональні звіти, але ОПОРА проаналізувала відомості цих партій про здійснення платежів з рахунку на користь фізичних або юридичних осіб для отримання коштів з державного бюджету, виділених на фінансування статутної діяльності партій в залежності від місцезнаходження особи.

Так, відповідно до проаналізованих звітів партій обласні осередки партій у 2016 році витратили на статутну діяльність 3 млн 462 тис. грн. Але 55% даних коштів були витрачені не з бюджету, а за рахунок спонсорських внесків. «Опозиційний блок» у 2016 році відмовився від державного фінансування, але Миколаївська обласна організація партії витратила на статутну діяльність 130 тис. грн. У той же час обласна організація партії «Блок Петра Порошенка» у 2016 році отримала з бюджету 946 тис. грн, але за рахунок спонсорських внесків витратила на здійснення статутної діяльності 2 млн 700 тис грн. Обласні звіти ВО «Батьківщина» 2016-2018 років показують, що обласний осередок не витрачає коштів на статутну діяльність, хоча загалом партія отримує державне фінансування. Аналіз здійснених платежів з рахунку ВО «Батьківщини» загалом підтверджує дану інформацію, адже відповідно до місцезнаходження фінансованих осіб, кошти напряму не йшли у Миколаївську область. «Народний фронт» у 2016 році витратив державних коштів на фінансування 395 тис. грн, «Об’єднання «Самопоміч» 230 тис. грн і Радикальна партія 7 тис. грн.

25 07 2018 Mykolaiv kilʹkistʹ hroshey na statutnu diyalʹnistʹ 2016

У 2017 році значно зріс обсяг державного фінансування, відповідно зросли й витрати на здійснення статутної діяльності. Всього на здійснення статутної діяльності обласних осередків парламентських партій було витрачено 6 млн 764 тис. грн. Найбільше витратив обласний осередок партії «Блок Петра Порошенка» – 3 млн 500 тис. грн, з них 3 млн 144 тис. грн – це кошти державного бюджету. «Народний фронт» витратив на статутну діяльність 1 млн 800 тис. грн, «Об’єднання «Самопоміч» – 607 тис. грн, Радикальна партія – 175 тис. грн. Миколаївський обласний осередок «Опозиційного блоку» у 2017 році на статутну діяльність витратив 607 тис. грн, і всі ці кошти були з державного бюджету, адже партія у відповідному році вже не відмовлялась від державного фінансування.

25 07 2018 Mykolaiv kilʹkistʹ hroshey na statutnu diyalʹnistʹ 2017

У 2018 році, зважаючи на наявність поданих звітів до НАЗК, ОПОРА змогла проаналізувати витрати на статутну діяльність тільки за перший квартал. Так, найбільше витратили обласні осередки партій «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» – 745 та 434 тис. грн відповідно, з них у партії «Блок Петра Порошенка» 74 тис. були спонсорські внески. «Об’єднання «Самопоміч» вже направила на статутну діяльність 116 тис. грн, а Радикальна партія – 31 тис. грн. Обласний осередок партії «Опозиційний блок» у 2018 році поки не отримував коштів на статутну діяльність, хоча загальний звіт партії показує, що у поточному році надавались кошти з державного бюджету. Фінансування статутної діяльності обласних осередків у поточному році показує відносно сталі витрати, які направляються у регіон у порівнянні з 2017 роком. «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Об’єднання «Самопоміч» та Радикальна партія за перший квартал 2018 року вже використали в середньому 25% від загальної суми, яка виділялась у 2017 році. Але картина фінансування обласних осередків може в подальшому змінюватись з наближенням всеукраїнських виборчих процесів. Відповідно, даний аналіз є показовим щодо загального уявлення фінансової спроможності розвивати партійну структуру саме у міжвиборчий період. Не менш важливим є розуміння напрямків витрат партій у цей період, які стануть також показовими у порівнянні з витратами на кінець року, а точніше – на початок виборчого процесу.

25 07 2018 Mykolaiv kilʹkistʹ hroshey na statutnu diyalʹnistʹ zahalʹna

Зарплата та оренда приміщень – основні видатки партій

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала куди саме направлялось державне фінансування впродовж 2016-2018 років. Так, 57% всіх коштів, які були спрямовані на фінансування статутної діяльності обласних осередків парламентських партій, були витрачені на заробітну плату партійців. Найбільше коштів на заробітну плату направила Радикальна партія – 70% (149 тис. грн) своїх коштів. «Народний фронт» витратив на заробітну плату 62% (1 626 тис. грн) коштів, «Блок Петра Порошенка» – 58% (4 075 тис. грн), «Опозиційний блок» – 50%(405 тис. грн) та «Об'єднання «Самопоміч» – 37% (352 тис. грн).

25 07 2018 Mykolaiv na shcho spryamovano koshty zarplata

1 млн 465 тис. грн було сплачено за оренду приміщень, що складає 13% всіх витрат. Найбільше своїх коштів на оренду направила обласна організація партії «Народний фронт» – 31% (812 тис. грн), «Опозиційний блок» – 17% (140 тис. грн), «Блок Петра Порошенка» – 7% (468 тис. грн) та «Об'єднання «Самопоміч» – 5% (45 тис. грн). Радикальна партія за звітній період відповідно до звітів партії не витрачала коштів на оренду плату.

25 07 2018 Mykolaiv na shcho spryamovano koshty orenda

Інший напрямок видатків, на який було спрямовано 11% всіх коштів, це – матеріальні витрати партій, придбання рухомого та нерухомого майна. Найбільше таких видатків має «Блок Петра Порошенка» – 907 тис. грн, що складає 13% всіх коштів партії у період, що досліджувався. «Опозиційний блок» на матеріальні активи витратив 22% коштів (176 тис. грн), а «Об’єднання «Самопоміч» – 15% (140 тис. грн). «Народний фронт» та Радикальна партія не здійснювали відповідні витрати.

25 07 2018 Mykolaiv na shcho spryamovano koshty materialni vitrati

7% всіх коштів направлених на статутну діяльність було витрачено на рекламу політичних сил, що згідно звітів партій означає пропагандистську діяльність, а саме: розміщення зовнішньої політичної реклами, розміщення реклами на телебаченні, розміщення реклами на радіо та розміщення реклами у друкованих засобах масової інформації. Найбільше на політичну рекламу витратив обласний осередок політичної партії об’єднання «Самопоміч» – 391 тис. грн, що склало 41% всіх витрат партії. 225 тис. грн на рекламу витратив обласний осередок партії «Блок Петра Порошенка», що склало 3% загальних витрат. «Народний Фронт» на рекламу направив 7% (198 тис. грн) своїх витрат, а Радикальна партія – 30% (65 тис. грн) своїх витрат. «Опозиційний блок», згідно з партійними звітами, не витрачав кошти на політичну рекламу.

25 07 2018 Mykolaiv na shcho spryamovano koshty reklama

Фактична активність партій через призму виборів в ОТГ

Вже третій рік на Миколаївщині проходять перші вибори в об'єднані територіальні громади. У 2016 році об'єдналось 19 громад, у 2017 році вибори проходили у 9 громадах. Громадянська мережа ОПОРА системно моніторила відповідні виборчі процеси та проаналізувала наскільки активно парламентські партії брали участь у виборах. Так, ВО «Батьківщина», яка відповідно до звітів НАЗК не отримувала коштів з держбюджету на статутну діяльність, взяла участь у 93% виборчих процесів. Політична партія «Блок Петра Порошенка», яка витрачає на свою статутну діяльність найбільше коштів, висувала своїх кандидатів на 70% виборів у ОТГ. Обласний осередок партії «Народний фронт» – друга партія в області, яка отримує найбільше коштів на здійснення статутної діяльності, брала участь у 11% виборах. Найменше у виборчих процесах була задіяна політична партія «Опозиційний блок» – 7%, «Об'єднання «Самопоміч» висувала кандидатів у 30% виборчих процесів, Радикальна партія – у 19%.

25 07 2018 Mykolaiv aktyvnistʹ partiy na vyborakh OTG

Вибори в об'єднані громади Миколаївщини проходили у 13 районах області. Відповідно до ЗУ «Про місцеві вибори» право на висування кандидатів мають районні організації партії. Якщо проаналізувати розгалуженість та структурованість осередків партій відносно активності участі у виборах районними організаціями партій, то можна відзначити, що «Блок Петра Порошенка» та ВО «Батьківщина» є найбільш розгалуженими партіями. У партії ВО «Батьківщина» на виборах було задіяно 13 районних осередків партій, у «Блока Петра Порошенка» – 11. В «Об’єднанні «Самопоміч» на виборах в ОТГ було задіяно 7 районних осередків партій. Однозначно, спостерігається розвиток партійної структури в регіоні, адже «Об’єднання «Самопоміч», станом на місцеві вибори 2015 року, мала тільки Миколаївську міську організацію партії. Відповідно, виборчі процеси свідчать про юридичну реєстрацію вже, як мінімум, семи осередків партії. Радикальна партія на виборах впродовж 2016-2017 років задіяла 5 районних осередків, «Народний фронт» та «Опозиційний блок» – 3 та 2 осередки відповідно.

25 07 2018 Mykolaiv kilʹkistʹ zadiyanykh oseredkiv na vyborakh OTG

Даний аналіз показує кількість фактично активних районних осередків парламентських партій, але це не означає, що партія може не борати участі у виборах або створювати нові чи оновлювати старі осередки партії. Тому, в 2016 році ОПОРА запустила всеукраїнську карту контактів приймалень парламентських партій в населених пунктах України з метою покращення взаємозв’язку між виборцями та їхніми партіями на місцях. Зважаючи на те, що інформація про приймальні та роботу осередків політичних партій на місцях є значимою для громади і це дає реальне уявлення про розгалуженість партійних осередків, ОПОРА кожен рік оновлює інформацію на мапі. На карті є контакти приймалень або відповідальних осіб в районах п’яти парламентських партій Миколаївщини, окрім «Опозиційного блоку», який поки не надав жодних даних щодо своїх осередків. Станом на поточний момент, інформація щодо інших парламентських приймалень збирається і незабаром буде оновлена.

25 07 2018 Mykolaiv aktualizatsiya pryymalenʹ

Про що інформують офіційні ресурси партій

Крім участі партій у виборчих процесах, наявності приймалень у громадах, актуальним залишається питання щодо прямої комунікації з виборцями. ОПОРА змістовно проаналізувала офіційні сторінки та сайти парламентських партій за 2018 рік у період з січня по липень. Подібний аналіз мережа проводила за аналогічний період 2017 року, відповідно є можливість порівняти, в який бік змінилась робота парламентських партій у 2018 році.

Всю інформацію, яка подана на офіційних ресурсах партій була поділена на умовні 6 категорій:

  • місцева тематика – заяви або дії обласних осередків, що стосуються регіональних подій або проблем;
  • загальнонаціональна тематика – заяви, позиція осередків щодо подій або проблем загальнонаціонального характеру та інформація про роботу лідерів партії, вищого партійного керівництва;
  • участь у публічних заходах – інформація про участь партійців у різного роду публічних заходах;
  • інформація про роботу ОМС – інформація про роботу місцевих депутатів, працівників органів місцевого самоврядування, які представляють відповідну партію;
  • робота з виборцями – пряма комунікація з виборцями шляхом організації публічних заходів, ініціатив або благодійності;
  • привітання – привітання з різноманітними святами, анонси подій та інформування про цікаві рубрики, фільми тощо.

«Блок Петра Порошенка «Солідарність»

Обласний осередок має активну сторінку у соціальній мережі Facebook. Партію можна визначити як найактивнішу за кількістю опублікованої інформації – 400 публікацій за період, що досліджувався. У порівнянні з першою половиною 2017 року, кількість публікацій на сторінці за аналогічний періоду 2018 року зросла майже у три рази. Але за рахунок збільшення загальної кількості публікацій – зросла кількість інформації про діяльність Петра Порошенка, який згадувався у публікаціях 58 разів. Загалом, 19% інформації поданої на сторінці, стосувалась загальнонаціональної тематики та діяльності Президента. Хоча у 2017 році, тільки 1% стосувався даної тематики. Також, збільшилась інформація про пряму роботу з виборцями з 30% до 39% та привітання з 4% до 13%. Практично незмінною залишилась інформація про роботу ОМС – трохи знизилась з 16% до 15%. У відсотковому значенні знизилась участь у публічних заходах (з 29% до 8%) та інформація щодо місцевої тематики (з 20% до 6%). Хоча не можна констатувати, що фактична кількість участі партійців у публічних заходах та заяви осередку щодо місцевих проблем знизилась, адже вона, скоріше, залишилась незмінною. Така ситуація виникла за рахунок збільшення загальної кількості публікацій. Відповідно, обласний осередок на поточний момент орієнтований на пряму роботі з виборцями та інформування про роботу Петра Порошенка.

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy BPP

ВО «Батьківщина»

Інформація про роботу партії в області розпорошена на офіційних сторінках обласної, міської, районних осередків соціальної мережі Facebook та на офіційному сайті. Загалом кількість публікацій у порівнянні з 2017 роком зросла у чотири рази і становить 350. Найбільше регіональна організація партії інформує про загальнонаціональну тематику – у 77% випадках. А саме – про роботу та позицію народних депутатів Юлії Тимошенко (92 згадки), Сергія Соболєва (28 згадок) та Вадима Івченко (24 згадки). Хоча роботи з виборцями у порівнянні з 2017 роком стало у відсотковому значенні й менше, але це для партії залишається доволі актуальним – 11%. Позицію щодо місцевої проблематики партія заявляє у 4% випадках, що особливо не змінилось у порівнянні з минулим роком, де показник становив 5%. У партії знизились показники інформування про участь у публічних заходах (з 6% до 1%) та інформування про роботу представників ОМС (з 12% до 1%), але збільшились випадки привітань (з 2% до 6%). Можна констатувати, що в пріоритеті в обласного осередку пряма робота з виборцями та інформування про діяльність Юлії Тимошенко.

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy batʹkivshchyna

«Опозиційний блок»

На офіційній сторінці політичної партії «Опозиційний блок» у Facebook у чотири рази збільшилась кількість публікацій у порівнянні з 2017 роком – 139 публікацій. 49% поданої інформації стосується загальнонаціональних проблем або висвітлення діяльності Сергія Льовочкіна (18 згадок), Юрія Бойко (12 згадок) та Вадима Новінського (13 згадок). Інша опублікована інформація стосується висвітлення діяльності лише Миколаївського осередку партії й відсутня інформація про активність районних осередків. Відповідно, крім висвітлення діяльності вищого партійного керівництва у публікаціях часто фігурує Ігор Дятлов (10 згадок), Артем Грозов (8 згадок) та Ігор Копійка (7 згадок). У відсотковому значенні знизилась частка публікацій з позицією обласного осередку щодо місцевої проблематики (з 47% до 19%), роботи з виборцями (з 16% до 11%), інформація про участь у публічних заходах (з 10% до 5%). Практично незмінними залишились показники привітання – 7%, та інформація про роботу партійних представників місцевої влади – 9%.

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy opozytsiynyy blok

Радикальна партія Олега Ляшка

У першій половині 2017 року Радикальна партія практично не функціонувала – було відсутнє обласне керівництво партії, районні осередки не мали фізичних приймалень або офісів, відповідно, й публікації на офіційних ресурсах були практично відсутні. Докорінно змінилась ситуація в аналогічний період 2018 року. Активно публікуються дописи в офіційній групі у Facebook. Всього в групі Радикальної партії Миколаївщини – 138 дописів. Аналіз показує, що партія на поточний момент зосереджена у висвітленні загальнонаціональних питань та прямої роботи з виборцями. Так, загальнонаціональні питання висвітлюються у 61% випадках, також найчастіше обласний осередок відображає інформацію щодо позиції та роботи Олега Ляшка (94 згадки). Пряма робота з виборцями подається у 15%, привітання – у 16%. Найменше в групі інформації щодо участі у публічних заходах – 4%, про роботу ОМС – 2% та місцеву тематику – 2%.

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy radykalʹna partiya

«Народний фронт»

Народний фронт у 2018 році не публікує інформації на офіційній сторінці у Facebook, відповідно була проаналізована інформація, яка надається на офіційному сайті осередку. Кількість публікацій у 2018 році на сайті політичної партії «Народний фронт» збільшилась у три рази і становить 136. Найбільше сайт інформує про загальнонаціональні питання – 40%, роботу з виборцями – 18% та привітання – 18%. У порівнянні з 2017 року зменшився обсяг інформування про участь партійців у публічних заходах (з 23% до 9%) та про позицію щодо місцевих проблем (з 20% до 14%). Інформації про роботу представників партії в органах місцевого самоврядування дуже мало – 1%, що є передбачуваним, адже партія не брала участі у місцевих виборах 2015 року. І хоча можна визначити загальнонаціональні питання і роботу з виборцями пріоритетом обласного осередку, але переважно вся інформація подана на сайті стосується трьох народних депутатів, які представляють фракцію «Народний фронт» у парламенті: Ігор Бриченко, Вадим Підберезняк та Тарас Кремінь. Відповідно, інформації щодо активності саме осередків партії дуже мало, тому аналіз і оприлюдненні показники більше стосувались саме роботи народних депутатів.

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy narodnyy front

Об’єднання «Самопоміч»

Єдина парламентська партія на Миколаївщині, кількісна складова публікацій якої у порівнянні з 2017 року зменшилась. У 2018 року на офіційній сторінці Facebook було опубліковано всього 58 дописів. Слід зазначити, що у поточному році публікації матеріалів на сторінці пожвавились з відновленням на посаді Миколаївського міського голови – Олександра Сєнкевича. Аналіз показує що загальнонаціональна тематика в публікаціях у 2018 році зменшилась (з 57% до 41%), а також зменшилась інформація щодо місцевої тематики (з 12% до 7%). Інформація щодо роботи представників органів місцевого самоврядування є доволі частою у публікаціях – 22%. Вона переважно стосувалась роботи Олександра Сєнкевича (13 згадок). Хорошою тенденцією можна назвати збільшення інформації про пряму роботу з виборцями – з 5% до 14%. Також збільшилась кількість публікацій щодо участі партійців у публічних заходах (з 2% до 4%) та привітання (з 2% до 12%).

25 07 2018 Mykolaiv analiz ofitsiynykh resursiv partiy samopomich

Вибори вже скоро

Риторика публікацій парламентських партій на Миколаївщині показує, що де-факто вже стартувала виборча кампанія. Партії зосередились на висвітленні діяльності своїх лідерів, комунікації з виборцями та іміджевій роботі. І це спостерігається як в якісному, так і в кількісному контексті. Важливим у даному випадку залишається розуміння, чи можливі маніпуляції з коштами, що були виділені на статутну діяльність. На жаль, поняття «статутна діяльність» у підзаконних актах прямо не визначена. Відповідно, при аналізі звітів партій зустрічаються витрати на аліменти, ремонт автомобілів, придбання квитків у театр тощо.

25 07 2018 Mykolaiv na shcho spryamovano koshty zahalʹna

Треба згадати, що однією з підстав для припинення державного фінансування є встановлення факту витрат коштів на участь партії у виборах або на цілі не пов’язані зі здійсненням статутної діяльності. І хоча вже були спроби законодавчо визначити цільове використання державних коштів на статутну діяльність, зокрема реєстрація законопроекту №6026, але наразі це не врегульовано. В умовах виборчого процесу важливо, щоб державні кошти, які спрямовані на формування стабільної та розвиненої партійної системи, не переросли у грошову підтримку виборчих кампаній. Хоча ця тема є приводом для аналізу вже подальших фінансових звітів партій для порівнянь з нинішнім аналізом.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Баштовий Дмитро, громадський консультант ОПОРИ в Миколаївській області

тел.: 066 457 93 07

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.