Новини

Досягнення та невдачі народних депутатів Харківщини у парламенті: підсумки 2017 року

Досягнення та невдачі народних депутатів Харківщини у парламенті: підсумки 2017 року

Харківську область в парламенті представляють 23 народні депутати: 14 мажоритарників та 9 списочників. Громадянська мережа ОПОРА склала рейтинг найефективніших та найменш продуктивних народних депутатів Харківщини у 2017 році.

За 2017 рік у Верховній Раді відбулося 116 пленарних засідань, з яких жодного не пропустили лише 2 харківські депутати. Всього у 2017 році народні обранці з Харківщини зареєстрували 338 законопроектів, подали 187 запитів та 252 рази виступили у парламенті.

Найбільші «трудоголіки» та «прогульники»

Для народних депутатів Харківщини актуальною є проблема відвідуваності пленарних засідань Верховної Ради. Адже лише 12 народних обранців з 23 за письмовою реєстрацією мають більш ніж 50-відсотковий показник відвідуваності. Жодного засідання не пропустили Олександр Біловол та Володимир Мисик.  Також сумлінно пленарні засідання відвідували Олександр Фельдман, Олександр Кірш, Альона Кошелєва, Анатолій Денисенко, Роман Семенуха та Ірина Єфремова – у кожного депутата менше 10% пропусків.

Найбільшими прогульниками року за показниками письмової реєстрації стали  Дмитро Добкін та Михайло Добкін. Перший пропустив 100% засідань – 116, а другий не відвідав 91% – 106 засідань. Євгеній Мураєв був відсутній на 78% засідань. А Дмитро Святаш, Дмитро Шенцев та Сергій Тригубенко не з`явились на 60% засідань Верховної Ради.

Законотворці чи «спамери»?

За рік діяльності Верховної Ради України VIII скликання народними депутатами Харківщини було підготовлено та зареєстровано 338 законодавчих ініціатив. Лише 30 законопроектів депутатів стали законами у 2017 році.

Очевидно, що більша кількість зареєстрованих у парламенті законопроектів не призводить до зростання кількості позитивно проголосованих у Верховній Раді законів. А депутати фізично не встигають розглянути кількість зареєстрованих ініціатив. Це призводить до перевантаженості Верховної Ради законопроектами і, як наслідок, знижує якість законотворчого процесу.

Якщо порівнювати кількість поданих і прийнятих законопроектів, то найбільш ефективним депутатом слід вважати Дмитра Святаша: з 10 поданих законопроектів 4 було прийнято, що складає 40%. До складу ефективних законотворців також увійшли Олександр Фельдман, Ірина Єфремова та Анатолій Гіршфельд – більше 20% від зареєстрованих депутатами законопроектів було прийнято.

Скільки запитів зареєстровано впродовж року

Одним із важливих інструментів депутатської роботи є запит. Народний депутат України має право на сесії Верховної Ради України звернутися із запитом до Президента України, до органів Верховної Ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій із вимогою надати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції. Запити народних депутатів можуть стосуватися як загальнонаціональних, так і місцевих проблем.

Найбільше запитів за 2017 рік подав Роман Семенуха – 33. Активно із запитами зверталися Анатолій Денисенко – 32, Валерій Писаренко – 28, Ярослав Маркевич – 20, Олександр Кірш – 13 та Ігор Котвіцький – 13 запитів.

Жодного разу правом звернення із запитом до відповідних органів не скористалися Михайло Добкін, Дмитро Добкін, Михайло Кобцев, Сергій Тригубенко та Володимир Мисик.

Виступи на пленарних засіданнях: хто найкращий оратор?

Згідно з регламентом народні депутати можуть виступати у парламенті з доповіддю, співдоповіддю, виступом, заключним словом, заявою, поясненням, зауваженням, запитанням, поправкою, оголошенням депутатського запиту, реплікою тощо. Так, народний депутат може наголосити на важливих проблемах та поінформувати колег про необхідність їх вирішення.

Найбільшу кількість виступів за 2017 рік має Роман Семенуха – 185 виступів. Народний депутат Валерій Писаренко брав слово 33 рази.

Жодного разу в 2017 році не виступали в парламенті 10 народних депутатів з Харківщини. Це Дмитро Добкін, Володимир Мисик, Олександр Фельдман, Віталій Хомутиннік, Володимир Кацуба, Дмитро Шенцев, Віктор Остапчук, Анатолій Денисенко, Ігор Котвіцький та Сергій Тригубенко.

Громадянська мережа ОПОРА склала рейтинг народних депутатів за сукупністю 4 показників, куди увійшли:

  1. Відсоток прийнятих законопроектів від кількості зареєстрованих.
  2. Відсоток відвіданих засідань за письмовою реєстрацією від загальної кількості тих, що відбулися.
  3. Кількість запитів (найбільша кількість запитів приймається за 100%).
  4. Кількість виступів (найбільша кількість виступів приймається за 100%).

Отже, із визначенням середнього арифметичного з 4 показників, до 5 найефективніших депутатів у 2017 році увійшли Роман Семенуха, Анатолій Денисенко, Валерій Писаренко, Олександр Кірш та Ярослав Маркевич.

Роман Семенуха став лідером у 2 категоріях: депутат найчастіше виступав у парламенті (має 133 виступи) та подав найбільше запитів (33). Має 92% відвідуваність за письмовою реєстрацією. Відсоток прийнятих законопроектів від кількості зареєстрованих складає 15%.

Анатолій Денисенко має 93-відсотковий показник відвідуваності. Протягом 2017 року народний депутат подав 32 запити. 11% законопроектів нардепа було прийнято. Виступів у парламенті немає.

Валерій Писаренко 33 рази виступав на пленарних засіданнях, подав 28 запитів. Відсоток відвідуваності засідань за письмовою реєстрацією – 56%. 5% законопроектів депутата було прийнято.

Олександр Кірш був присутнім майже на всіх засіданнях Верховної Ради – 96% відвідуваності. Народний депутат подав 13 запитів та тричі виступав у парламенті. 13% поданих законопроектів стали законами.

Ярослав Маркевич за 2017 рік подав 20 запитів та 6 разів брав слово у сесійній залі. Депутат відвідав 78% засідань. 5% законопроектів було прийнято.

27 12 2017 Kharkiv top 5 najaktyvnishykh deputativ

Найменш продуктивно у цьому році працювали Дмитро Добкін, Михайло Добкін, Євгеній Мураєв, Сергій Тригубенко та Володимир Кацуба.

Дмитро Добкін за 2017 рік не подав жодного законопроекту чи запиту. Депутат не брав слово на пленарному засіданні. За даними письмової реєстрації, не відвідав жодного засідання Верховної Ради.

Михайло Добкін має 4 виступи та 1 поданий законопроект. Жодного запиту подано не було. Відвідуваність за письмовою реєстрацією – 9%.

Євгеній Мураєв за 2017 рік подав 2 запити та один раз брав слово під час пленарного засідання. З 38 зареєстрованих депутатом законопроектів жодного не було прийнято.  Народний депутат відвідав 22% пленарних засідань.

Сергій Тригубенко не подавав запитів та не виступав у парламенті. Має 3 зареєстровані проекти закону, жоден з яких не було прийнято. Депутат був присутнім на 37% пленарних засідань.

Володимир Кацуба зареєстрував 6 запитів. Депутат не брав слово. За 2017 рік зареєстрував 2 законопроекти, жоден не було прийнято. Має 35% відвідуваність пленарних засідань.

27 12 2017 Kharkiv top 5 najmensh produktyvnykh deputativ

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 066 559 75 66

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)