Новини

Політичні партії Харківщини: особливості діяльності на місцевому рівні

Політичні партії Харківщини: особливості діяльності на місцевому рівні

Сьогодні в Україні, за даними Департаменту державної реєстрації, нараховується понад 350 політичних партій. При цьому більшість з них є ситуативними політичними утвореннями, що зумовлює низький рівень партійного впливу, як на всеукраїнському, так і на регіональному рівнях. У м. Харкові та області  домінуюче положення належить політичним партіям «Відродження» та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Проте значна частина кандидатів продовжує віддавати перевагу самовисуванню як більш неупередженому способу бути обраним.

Електоральні вподобання виборців Харківщини: що змінилось з 2014 до 2017 року?

За підсумками позачергових парламентських виборів 2014 року в усіх 14 округах Харківської області найбільший відсоток голосів отримала політична партія «Опозиційний блок» – в цілому 32%. Проте вже у 2015 році вподобання електорату змінюються: лідерські позиції переходять до політичної партії «Відродження», яка здобуває 50 та 57 мандатів у Харківській обласній та міських радах відповідно.

Із початком реформи децентралізації результати виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Харківської області показують, що домінуючий вплив на політичній арені займає партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність». При цьому слід зазначити, що реформа децентралізації в Україні розпочалась ще у 2014 році, а перші вибори в Старосалтівську територіальну громаду, створену на території Харківщини, відбулись 27 березня 2016 року. У цей час на посаді губернатора Харківської області перебував Ігор Райнін, який очолював територіальну організацію партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».  У період його перебування на посаді (до 29 серпня 2016 року) було створено Старосалтівську, Мереф`янську та Чкалівську громади. На цих виборах «БПП «Солідарність» отримує лише 22% депутатських мандатів по 3 громадам. У Старосалтівській громаді селищним головою обирають представника «БПП «Солідарність» – Едуарда Коновалова.

Із призначенням 15 жовтня 2016 року губернатором Харківської області Юлії Світличної рейтинги «БПП «Солідарність» на виборах в ОТГ зростають. Так, на виборах в селищні ради Роганської та Нововодолазької ОТГ «БПП «Солідарність» здобуває вже 56% мандатів.

При цьому в Роганській громаді селищним головою стає кандидат від «БПП «Солідарність», колишній член «Партії регіонів», Федір Шевченко.

8 11 2017 Kharkiv Shevchenko regiony

А в Нововодолазькій селищній раді головою обрано теж колишнього члена «Партії регіонів», який був висунутий кандидатом від «Блоку Петра Порошенка», – Олександра Єсіна.

8 11 2017 Kharkiv Esin regiony

За підсумками виборів в 7 об`єднаних територіальних громадах, що відбулися 29 жовтня 2017 року «БПП «Солідарність» здобула 66% депутатських мандатів. Головами усіх 7 ОТГ стали представники «БПП «Солідарність».

Слід зазначити, що політична партія «БПП «Солідарність» стає єдиною партією, яка має своїх представників у всіх об`єднаних громадах Харківської області.

Політичні партії у місті та області: представництво і конкуренція

У результаті місцевих виборів 2015 року до складу Харківської міської ради увійшло 57 представників партії «Відродження», 13 – «Об`єднання «Самопоміч» та по 7 осіб від партій «БПП «Солідарність» та «Наш край». До складу Харківської обласної ради увійшли 50 представників  партії «Відродження», 20 – «БПП «Солідарність», 19 – «Опозиційного блоку», 12 – «Об`єднання «Самопоміч», 11 – партії «Наш край» та 8 від «ВО «Батьківщина».

Як бачимо, домінуюча позиція в радах належить регіональній політичній партії «Відродження». Однак «БПП «Солідарність» збільшує представництво на обласному рівні в процесі утворення об`єднаних громад.

Таким чином, політична кон`юнктура на Харківщині є такою, що незважаючи на переважний вплив партії «Відродження» у міській та обласній радах, домінуючий вплив на місцевих виборах в об`єднані громади отримує «БПП «Солідарність».

Самовисування – гарантований шлях до влади?

Незважаючи на масове представництво на виборах в ОТГ партії «БПП «Солідарність», більшість кандидатів у депутати продовжує балотуватись як самовисуванці.

За результатами виборів у 5 об`єднаних громадах, що відбулися протягом 2016 – початку 2017 рр., 36% самовисуванців були обрані депутатами. Найбільше самовисуванців отримали депутатський мандат в Чкаловській ОТГ – 22 самовисуванці з 26, що складає майже 85%.

Така тенденція свідчить про низький рівень довіри як до парламентських, так і до регіональних партій, а також підтримку конкретних осіб на місцевому рівні без ідеологічного впливу політичних об`єднань.

Головними тенденціями розвитку партійної системи Харківської області з часів останніх Парламентських виборів 2014 р. стає поступовий відхід від підтримки «Опозиційного блоку», місце якого, за результатами місцевих виборів 2015 року, впевнено займає «Відродження». Однак з 2016 р. вплив парламентської партії «БПП «Солідарність» на обласному рівні зростає, що можна прослідкувати за результатами виборів у об`єднаних громадах. У цей самий час через слабку ідеологічну розвиненість партій та низький рівень партійного впливу на місцях однією з домінуючих форм балотування залишається самовисування.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ у Харківській області

тел.: 066 559 75 66

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.