Новини

Парламентські партії Києва та інформування виборців через Інтернет

Парламентські партії Києва та інформування виборців через Інтернет

Представники “Блоку Петра Порошенка” найбільш активно наповнюють власний веб-сайт, проте не мають публічної сторінки у Facebook. Річний звіт партійного осередку можна знайти лише на веб-ресурсі “Самопомочі”, а справді “екзотичні фоторепортажі” на сайті Радикальної партії Олега Ляшка.

Переважна більшість українських партій намагаються активно комунікувати з потенційними виборцями в мережі Інтернет. По-перше, це досить швидко та зручно, а, по-друге, таким чином можна охопити значну кількість осіб. Адже за даними Інтернет Асоціації України проникнення інтернету в нашій країні складає 64,8% або 21,6 млн користувачів. Також варто відзначити, що кількість регулярних користувачів Інтернету за останні 5 років збільшилась на 15%.

Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити, наскільки активно місцеві осередки парламентських партій міста Києва інформують своїх виборців за допомогою партійних сайтів та публічних сторінок у Facebook.

Партійні сайти

Офіційні веб-ресурси партії є одним з найдоступніших джерел інформації про діяльність тієї чи іншої політичної сили. Без сумніву, кожна українська політична сила, що активно бере участь у виборах, активно модерує та наповнює власний веб-сайт. Але у цьому випадку мова в першу чергу йде про веб-ресурси всеукраїнського масштабу, але аж ніяк не про масштаб локальний.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала сайти місцевих осередків парламентських партій міста Києва. За результатами моніторингу, лише Київська територіальна організація партії “Народний фронт” не має власного веб-ресурсу. Решта політичних сил має офіційні веб-сайти та досить регулярно їх наповнює.

За кількістю новин на офіційному веб-сайті з початку 2017 року лідером є територіальна організація партії “Блоку Петра Порошенка” в місті Києві – 1080 інформаційних повідомлень. Значно менше таких повідомлень на веб-ресурсах ВО “Батьківщина” – 279 та Об’єднання “Самопоміч” – 184. На офіційному сайті Київської організації “Опозиційного блоку”  – 80 новин, а партії “Відродження” – 20. Натомість на офіційному сайті “Радикальної партії Олега Ляшка” без тематичного пошуку доступні лише 5 новин.

Без сумніву, окрім активності інформування виборців, важливим є також якість новинних повідомлень. Більшість інформаційних повідомлень на веб-сайтах “Блоку Петра Порошенка”, ВО “Батьківщина” та Об’єднання “Самопоміч” стосується діяльності фракцій даних політичних сил у Київраді. Проте у новинах також можна зустріти і головні всеукраїнські партійні “меседжі”. Оскільки “Опозиційний блок” та партія “Відродження” не мають фракцій у Київській міській раді, більшість новинних матеріалів на офіційних сайтах київських осередків партій присвячені всеукраїнським ініціативам та заходам даних політичних сил, а також ретранслюванню думок місцевих партійних лідерів.

У свою чергу, найбільш “екзотичну” інформацію для своїх виборців пропонують представники Київської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Головна сторінка партійного осередку більше схожа на хроніку “кримінально-надзвичайні новини”, ніж на інформаційний політичний ресурс.

Варто відзначити, що лише на сайті “Самопомочі” є розділ із річним звітом діяльності осередку, а на сайті “Блоку Петра Порошенка” таку інформацію можна знайти за допомогою пошуку у формі посилання на інший ресурс.

Соціальні мережі

Лише представники Київської територіальної організації партії “Блоку Петра Порошенка” та Радикальної партії Олега Ляшка не мають власних публічних сторінок у мережі Facebook. Теж саме, по суті, можна сказати і про офіційний паблік київського осередку “Народного фронту”, де лише 31 підписник і всі повідомлення поширюються з головної сторінки партії.

У свою чергу, найбільша кількість підписників на офіційній сторінці Київської “Самопомочі” – 14782, а за сторінкою “Батьківщина. Київ” слідкують 5152 осіб. Київський осередок “Опозиційного блоку” може похизуватися майже 2300 підписниками, а сторінку “Київська міська організація Партії "Відродження” вподобало 1573 користувачі мережі Facebook.

Найбільш активно комунікують зі своїми підписниками у Facebook представники ВО “Батьківщина” – 117 дописів у вересні. У свою чергу, за вересень на сторінці “Самопомочі” можна нарахувати 59 дописів, “Опозиційного блоку” – 33, а партії “Відродження” – лише 8.

Отже, представники осередків парламентських партій міста Києва намагаються активно використовувати мережу Інтернет для комунікації з виборцями. Найбільш активно це роблять у ВО “Батьківщина” та Об’єднанні “Самопоміч”. Меншою мірою представники “Блоку Петра Порошенка” (у київського осередку партії немає публічної сторінки у Facebook), “Опозиційного блоку” та партії “Відродження”.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

Іван Юрчик, спеціально для Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 097 897 36 61

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб–сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно–просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.