Новини

Як звітують черкаські мажоритарники перед виборцями

 

Громадянська мережа ОПОРА підготувала огляд того, як звітували черкаські мажоритарники перед виборцями протягом цього року.

У законі України «Про статус народного депутата» прописаний його обов’язок звітувати перед виборцями, а саме: «інформувати виборців про свою депутатську діяльність через засоби масової інформації, на зборах виборців періодично, але не рідше двох разів на рік». Проте, законом чітко не визначено порядок звітування народного депутата і обсягу тієї інформації, яка має надаватися виборцям. Тому кожен депутат довільно обирає форму таких звітів.

Так, нардеп Олег Петренко (ОВО №194) надає перевагу комунікації з виборцями через Facebook. Там він оприлюднює свої думки, щодо тих чи інших законопроектів ВР, дає посилання на телевізійні ефіри, куди його запрошують, звітує про заходи в яких брав участь, пише свої думки щодо актуальних подій сьогодення чи публікує результати своєї роботи на окрузі.

Окрім цього, має альтернативну сторінку, де дублюються пости з його особистої на випадок, якщо останню заблокують (сторінку нардепа неодноразово блокували за оприлюднення інформації пов’язаної із полком «Азов». До обрання нардепом, у 2014 р. був рядовим батальйону спецпризначення). Проте, повноцінного та всебічного звіту про роботу Олега Петренка в цьому році ще немає.

Тим часом, Володимир Зубик (ОВО №195) перед виборцями звітує не часто. Свою сторінку на Facebook не веде. Останній звіт датований 1 лютим цього року. Оприлюднений в соціальній мережі на сторінці партії «Відродження». Із законотворчої діяльності, вказаний лише перелік законів, які депутат подавав протягом всієї своєї каденції. Проте в ньому не має ні роз’яснення, ні думки депутата щодо цих законодавчих ініціатив.

Натомість основна увага звіту приділена державним субвенціям, які вдалося залучити для округу та благодійній діяльності депутата.

Малоактивна і сторінка у Facebook Геннадія Бобова (ОВО №196). Хоча, час від часу, він публікує своє ставлення щодо проблем області, вітає зі святами, інформує про зареєстровані ним законопроекти чи висловлює своє обурення щодо намагання зняти з нього недоторканість. На його сторінці можна знайти і звіт за перше півріччя цього року. Основна увага в ньому також приділена інформації про благодійну допомогу депутата.

23 10 2017 zvit Bobov

Геннадій Бобов також співпрацює зі ЗМІ. Так, в одній із обласних газет систематично виходять публікації про благодійну допомогу від імені депутата. Усі вони мають схожу форму та вирізняються позитивною конотацією.

Депутат Владислав Голуб (ОВО№197) про свою роботу звітує на зустрічах з виборцями, на своїй сторінці у Facebook, у ЗМІ, через інформаційні буклети, які роздають жителям округу.

23 10 2017 zvit Golub

Фото з сайту: http://live.ck.ua/narodnyj-deputat-vladyslav-holub-u-svojemu-zviti-rozpoviv-pro-robotu-na-okruzi/

На своїй сторінці в соціальній мережі депутат оприлюднює інформацію про свою законотворчу роботу та роботу на окрузі, зокрема про прийом громадян у громадській приймальні, зустрічі з виборцями, представниками місцевої влади. Пише свої думки щодо важливих законопроектів чи публікує інформацію про залучені за його сприяння субвенції місцевим бюджетам. Також окрему увагу звертає на свою міжнародну роботу. До слова, окрім особистої, має ще і публічну сторінку, на якій регулярно оновлює інформацію. 

Активно веде свою сторінку на Facebook і Сергій Рудик (ОВО№198). Публікує свої думки щодо важливих проблем сьогодення, інформує про роботу над законопроектами, роботу в комітеті ВР, відвідини округу, поширює посилання на телеефіри ЗМІ, в яких брав участь та й загалом активно висвітлює своє депутатське життя. Окрім цього, у своєму інформаційному бюлетені «Громадський захисник Смілянщини», що розповсюджується округом, звітує перед виборцями. В одному із таких звітів за минулий рік, що був опублікований на персональній сторінці депутата на сайті Верховної Ради Сергій Рудик активно приділив увагу, як своїй законотворчій роботі так і залученню додаткових коштів на округ.

23 10 2017 zvit Rudyk

23 10 2017 zvit Rudyk 2

Валентин Ничипоренко (ОВО№199) на відміну від інших депутатів у Facebook відсутній. Проте має свій сайт. Хоча новини про роботу депутата на ньому відсутні, на ресурсі можна завантажити електронні примірники газети нардепа «Ваша газета», яка періодично розповсюджується округом. У кожній з них є інтерв’ю з депутатом чи позиція депутата щодо важливих актуальних суспільно-політичних тем та інформація про його роботу на окрузі. Є і окремий примірник газети – звіт Валентина Ничипоренка за минулий рік. У ній окреслена позиція нардепа, оприлюднена інформація про його законодавчі ініціативи, звернення та запити. Більшість же площі газети займає інформація про надану благодійну допомогу кожному з районів округу. 

Антон Яценко (ОВО№200) окрім власної сторінки у Facebook, має свій канал в YouTube, де публікуються його відеозвернення до виборців та сюжети про роботу депутата. У соціальних мережах інформує про свої соціальні програми, ремонт доріг, навчальних закладів, реконструкції площі в місті Умань, кошти на які були залучені за лобіюванням депутата та різноманітну допомогу округу, інформацію про виступи у ВР, звернення, що надходять до депутата тощо. У ЗМІ періодично з’являються звіти депутата по його законотворчій роботі, різноманітним проектам депутата, допомозі бійцям АТО, що також оприлюднюється у Facebook. А округом розповсюджується інформаційний бюлетень нардепа «Рідні люди».

Отже, своїм обов’язком звітування перед виборцями не нехтує жоден депутат. Проте, у звітах частини нардепів більше уваги приділяється не роботі у сесійній залі, роботі в комітетах чи висловлення позиції щодо тих чи інших законопроектів, їхній аналіз та оцінка для виборця, а інформації про надання благодійної допомоги округу чи лобіюванні виділення субвенцій з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами). Крім цього, варто наголосити, що відмінність звітних форм не дозволяє ефективно порівнювати звіти депутатів між собою.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.