Новини

Депутати від Сумщини найчастіше серед «друзів по голосуванню» мають однопартійців

Народні депутати, обрані від Сумщини, голосують здебільшого однаково. Найменше із колегами-земляками співпадає позиція в Андрія Деркача (позафракційний, округ №159) та Владислава Бухарєва (фракція ВО «Батьківщина», округ №162). Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області.

За допомогою сервісу ОПОРИ «Вони голосують для тебе» можна відстежити те, як голосує той чи інший депутат, а також як його голосування корелюються із голосуваннями колег. Це так звані «друзі по голосуванню», тобто депутати, які голосують подібно. Результат вимірюється від 0% (ніколи так не голосував) до 100% (завжди голосував так само). Враховані лише ті голосування, на яких були присутніми обидва депутати. Таким чином, можна виявити неочікуваний зв’язок між політичними позиціями депутатів.

Депутат Олег Медуниця має вісім «друзів по голосуванню» - вони голосували 100% синхронно. Здебільшого це колеги по фракції «Народний фронт» Микола Величкович, Олена Бойко, Михайло Бондар, Віталій Корчик та інші, а також позафракційний Андрій Парубій, якого, втім, було обрано за списком тієї ж партії «Народний фронт».

Якщо порівняти голосування Олега Медуниці та інших мажоритарників від Сумщини, то побачимо, що найбільше співпадіння є з Миколою Лавриком («Блок Петра Порошенка», округ №161) - 98% однакових голосувань. Також часто думки народного обранця співпадають із Олександром Сугонякою (офіційно фракція «Блок Петра Порошенка», округ №158). Менше згоди в голосуваннях Олега Медуниці з Ігорем Молотком (група «Воля народу», округ №160) та Владиславом Бухарєвим (фракція ВО «Батьківщина», округ №162) – 88% та 84% синхронних голосувань відповідно. Найменше голосування Олега Медуниці співпадають із Андрієм Деркачем (позафракційні, округ №159) – 64% однакового волевиявлення.

Олександр Сугоняко офіційно заявив про вихід із фракції «Блок Петра Порошенка» та у 28% випадків голосує не так, як члени цієї фракції. Всього 11 депутатів голосували 100% синхронно з Олександр Сугоняко. Серед них більшість – представники фракцій «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка»: Федір Бендюженко, Владислав Данілін, Юрій Буглак, Максим Саврасов, Михайло Бондар та інші. Цікаво, що в голосуваннях із найближчим соратником Сергієм Капліним депутат співпав у 91% голосувань.

Щодо друзів по голосуванню з Сумщини, то найбільше голосувань у Олександра Сугоняки співпадає із Миколою Лавриком – 96%. Найменше співпадінь у голосуваннях між Олександром Сугонякою та Андрієм Деркачем – 65%.

Друзів по голосуванню в Андрія Деркача вкрай мало. Ніхто не співпадає з депутатом у своїх голосуваннях більш ніж на 71% - це Тетяна Ричкова з фракції «Блок Петра Порошенка». Такий же відсоток спільних голосувань із Андрієм Деркачем має Оксана Білозір – теж фракція «Блок Петра Порошенка». 

Якщо говорити в розрізі з обранцями Сумської області, так само, як в інших депутатів, найбільше співпадінь у голосуваннях Андрія Деркача є з колегою Миколою Лавриком – 67%, найменше – із Владиславом Бухарєвим – всього 54%.

У народного депутата Ігоря Молотка найбільше співпадінь у голосуваннях із представниками фракцій «Народний фронт» та «Блок Петра Порошенка»: Владислав Данілін, Дмитро Білоцерковець, Федір Бендюженко, Хвича Мепарішвілі, Олександр Бригинець. Із колегами з Сумщини найбільше співпадінь у депутата з Миколою Лавриком, найменше – із Андрієм Деркачем.

Микола Лаврик має аж 10 друзів по голосуваннях, які 100% синхронно з ним голосували. Переважно це колеги обранця з фракції «Блок Петра Порошенка»: Владислав Севрюков, Олександр Бригинець, Тарас Юрик, Іван Спориш,  а також Владислав Данілін із фракції «Народний фронт». Нагадаємо, найбільше співпадінь у голосуваннях із колегами з Сумщини у Миколи Лаврика з Олегом Медуницею – 98%.

Владислав Бухарєв, так само як і Андрій Деркач, має мало друзів по голосуванню. Найчастіше позиції депутата співпадають із його колегою з фракції ВО «Батьківщина» Борисом Тарасюком – 89%. Цікаво, що інші співпадіння здебільшого також із колегами з однієї фракції: Сергій Євтушок, Вадим Івченко, Олена Кондратюк, Іван Кириленко.

Як бачимо, депутати із Сумщини досить синхронно голосують в парламенті. Виключення становить лише позафракційний Андрій Деркач, який найчастіше голосує не так, як колеги-земляки.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА  в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.