Новини

Майже всі чернівецькі депутати підтримали пенсійну та судову реформу

Сьогодні депутатами Верховної Ради було прийнято два законопроекти, які вносять чимало змін до сфери судочинства та змінюють систему нарахування пенсій. Експерти Громадянської мережі ОПОРА вирішили перевірити, як за ці законопроекти голосували народні депутати з Чернівецької області.

За законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу проголосували майже всі чернівецькі депутати, за виключенням депутатів від фракції «Блоку Петра Порошенка». Відповідно до результатів голосування на сайті Верховної Ради, в момент голосування Оксана Продан та Марія Матіос були відсутні в залі. Варто зазначити, що законопроект був поданий на розгляд парламенту президентом України Петром Порошенком.

Згідно з законопроектом, Верховний суд визначається в Україні як єдина касаційна інстанція, і порядок розгляду справ у цьому суді змінюється. Головне науково-експертне управління Верховної Ради в своїх висновках зауважило, що прийняття цього законопроекту обмежить кола справ, які підпадають під касацію. На їх думку, це звужує конституційні права суб'єктів судових рішень, що в майбутньому може призвести до зростання кількості випадків оскарження судових рішень національних судів у Європейському суді з прав людини.

Щодо законопроекту №6614 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій" серед чернівецьких депутатів не було такої одностайності. За цей законопроект проголосували 288 народних обранців, серед них 10 чернівецьких депутатів. Не проголосували за пенсійну реформу депутатка від «Блоку Петра Порошенка» Оксана Продан та народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв. Також не були враховані голоси депутатки Марії Матіос («БПП «Солідарність») та депутата Івана Мирного («Опозиційний блок»), які на момент голосування були відсутні в залі.

Законопроект передбачає підвищення прожиткового мінімуму для пенсіонерів до 1452 гривень при повному страховому стажі, а також надає гарантії для людей з інвалідністю із дитинства, дітей з інвалідністю, пенсіонерів, які не мають повного стажу, і осіб, які не мають права на пенсію та отримують зараз 949 гривень. Таких осіб зараз близько одного мільйона, і для них розмір пенсії збільшиться приблизно на 45%. Законопроектом не передбачено підвищення пенсійного віку, але збільшується страховий стаж, від якого буде залежати вік виходу на пенсію.

Із результатами голосування чернівецьких депутатів можна детальніше ознайомитись у таблиці:

3 10 2017 pensiya sud Chernivtsi Tabl

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Прокоп, громадський консультант ОПОРИ в Чернівецькій області

тел.: 095 490 05 04

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.