Новини

Як змінювалась парламентська дисципліна прикарпатських мажоритарників

Бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України – це обов’язок народного депутата, визначений законодавчо. Проте далеко не всі парламентарі й далеко не завжди його дотримуються. Регулярне нехтування цим обов’язком може свідчити про безвідповідальне ставлення парламентарів до представницького мандату, який надали їм виборці в законодавчому органі держави. На основі даних команди проекту Rada4you.org та даних сайту Верховної Ради, з’ясуємо як дотримуються парламентської дисципліни депутати-мажоритарники з Івано-Франківщини. Крім того, подивимось на динаміку змін дисциплінованості прикарпатських парламентарів, порівнюючи дані відвідування засідань у розрізі шести сесій парламенту восьмого скликання.

За даними сервісу Rada4you.org, найдисциплінованішими прикарпатськими мажоритарниками є Анатолій Дирів і Михайло Довбенко, які були присутніми на 97% голосувань. Близький до них за показником присутності Віктор Шевченко, який був присутній у сесійній залі під час 96% голосувань. Показник присутності Юрія Солов’я становить 93%, а в Юрія Дерев’янка показник відвідуваності 90%. Найменш дисциплінованими прикарпатськими мажоритарниками, за підсумками шести сесій є Юрій Тимошенко з показником відвідуваності 88% та Олександр Шевченко з показником 87%. На основі цих даних у розрізі окремих сесій розглянемо, як змінювалась парламентська дисципліна, і які тенденції спостерігаються за кожним з цих парламентарів.

Під час першої сесії рівень участі в пленарних засіданнях парламенту та рівень присутності Олександра Шевченка залишав бажати кращого. Під час цієї сесії депутат, за даними письмової реєстрації, був зареєстрований на 64% засідань Верховної Ради та був присутнім під час 56% голосувань. Під час другої сесії рівень присутності зріс до 76%, а після третьої сесії спостерігається позитивна тенденція до зростання показника відвідуваності. Під час шостої сесії показник присутності Олександра Шевченка під час голосувань становить 99%, а показник відвідування пленарних засідань за даними письмової реєстрації становить 100% .

У Михайла Довбенка стабільно високі показними відвідування пленарних засідань та присутності під час голосувань і коливаються на рівні 95-100%. Лише під час третьої сесії ці показники дещо знизились до 89% присутності під час голосувань та 86% відвіданих пленарних засідань за даними письмової реєстрації. Максимальний показник присутності під час голосувань, який становить майже 100% зафіксований під час п’ятої сесії. Тоді депутат пропустив лише 4 з 1613 голосувань.

Щодо Віктора Шевченка, то наразі неможливо говорити про тенденцію за підсумками двох сесій. Депутат набув повноважень під час п’ятої сесії. За підсумками п’ятої і шостої сесій показник відвідуваності пленарних засідань за даними письмової реєстрації становить 99%, а показник присутності під час голосувань 96%.

Анатолій Дирів теж може похвалитися стабільно високим показником відвідування планерних засідань Верховної Ради та показником присутності під час голосувань який тримається на рівні 98-99%. До 89% присутність знизилась лише під час п’ятої сесії. Також під час п’ятої сесії парламентар відвідав 85% пленарних засідань як за даними письмової, так і за даними електронної реєстрації.

За Юрієм Дерев’янком після третьої сесії спостерігається тенденція зниження рівня присутності під час голосувань. Після згаданої сесії рівень присутності з 98% знизився до 87%.  Під час п’ятої сесії рівень присутності дещо зріс – до 95%, проте, під час п’ятої сесії він знизився до рекордних для депутата 85%. Слід зауважити, що під час першої сесії депутат, за даними письмової реєстрації, відвідав 100% пленарних засідань Верховної Ради і був присутнім під час 99% голосувань.

Негативна динаміка парламентської дисципліни спостерігається з боку Юрія Тимошенка рівень присутності якого під час четвертої сесії знизився до 65% з 99%, порівняно з третьою сесією. Під час першої-третьої сесій Верховної Ради України рівень присутності депутата коливався на позначці 94-99%. Під час п’ятої сесії депутат відвідав за даними письмової реєстрації 79% пленарних засідань і був присутній під час 77% голосувань. До 83% зросла відвідуваність засідань парламенту під час шостої сесії за даними письмової реєстрації. Також зросла до 88% присутність під час голосувань, проте, до рівня першої-третьої сесій вона не сягнула.

Стосовно Юрія Солов’я, то з його боку спостерігається позитивна динаміка росту парламентської дисципліни. Якщо під час першої-другої сесій парламенту рівень присутності під час голосувань становив 78-85%, то під час четвертої-шостої сесій цей показник коливався на рівні 92-99%. Під час шостої сесії депутат за даними письмової і електронної реєстрації відвідав 98% пленарних засідань парламенту, а за даними команди сервісу Rada4you.org був присутній під час 99% голосувань.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.