Новини

Шоста сесія ВР – успіхи та невдачі мажоритарників Сумщини

Шоста сесія ВР – успіхи та невдачі мажоритарників Сумщини

Напередодні початку роботи Верховної Ради сьомої сесії восьмого скликання громадянська мережа ОПОРА вирішила проаналізувати діяльність шести народних депутатів-мажоритарників від Сумщини. Під час аналізу ми зупинилися на основних напрямках роботи парламентарів: законотворча діяльність, активність у  стінах парламенту, кількість та тематика поданих запитів, відвідуваність пленарних засідань.

ЗАКОНОТВОРЧІ ІНІЦІАТИВИ

Під час роботи 6 сесії Верховної Ради України 8 скликання найбільше законотворчих ініціатив серед представників Сумської області зареєстрував Олександр Сугоняко – 20 проектів постанов та проектів законів, на другому місці за кількістю Олег Медуниця – 16 проектів, Микола Лаврик подав 7, Ігор Молоток – 6, Владислав Бухарєв – 3, Андрій Деркач подав 2 проекти.

Від лютого 2017 року лише дві законодавчі ініціативи мажоритарників від Сумщини були підтримані парламентарями в першому читанні.

22 червня в першому читанні був підтриманий проект Закону про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо удосконалення деяких положень), співавтором якого є Микола Лаврик.

11 липня  в першому читанні був підтриманий проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років, співавтором якого є Олег Медуниця.

Цікаво проаналізувати, яких сфер життя стосуються законопроекти обранців.

Олег Медуниця переймається проблемами української мови, що відображено у проектах законів "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Значна частина законотворчої роботи депутата стосується  відносин з Росією: "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ввезення на український ринок друкованої продукції з території держави-агресора", "Про внесення змін до Закону України "Про гастрольні заходи в Україні" (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора), "Про внесення змін до Законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором та/або державою окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку".

Також депутат переймається питаннями пам'яті жертв репресій, що відображено у законопроектах "Про внесення змін до статті 4 Закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" (щодо занесення пам'яток Другої світової війни до Державного реєстру нерухомих пам'яток України)", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 –1991 років".

Незважаючи на те, що округ депутата розміщено виключно в місті Суми, кілька законотворчих ініціатив Олега Медуниці пов'язані із питаннями села: "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо Аграрного фонду)", "Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств".

Олег Медуниця є співавтором деяких резонансних проектів законів, які стосуються внесення змін до Конституції України в частині скасування депутатської недоторканості.

Значна частина законодавчих ініціатив Олександра Сугоняки стосується детінізації багатьох видів комерційної діяльності. Наприклад, «Про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів" та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції», «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо заходів з детінізації оподаткування ввезення товарів в окремих випадках», «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо заходів з детінізації оподаткування ввезення товарів в окремих випадках"», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо створення умов для детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг», «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів з детінізації обігу торгівлі і послуг та уніфікації обліку доходів та витрат фізичними особами-підприємцями».

Також досить часто проекти законів, співавторами яких є Олександр Сугоняко, стосуються юридичної сфери, що є логічним, зважаючи на юридичну освіту депутата та попередню роботу в органах юстиції.  Наприклад, це такі законопроекти, як «Про внесення змін до статті 241 Кодексу України про адміністративні правопорушення», «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо уточнення переліку злочинів, за яких може проводитися спеціальне досудове розслідування)».

Два проекти закону, які подав Андрій Деркач: «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (щодо збільшення видатків для виплат Національній академії медичних наук)», «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян».

Ці дві ініціативи свого колеги підтримав інший депутат від Сумської області – Ігор Молоток. У обранця питання соціальної сфери та розвитку сільського господарства є ключовими у законотворчості. Так, він є співавтором наступних проектів законів: "Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств", "Про сільськогосподарську кооперацію", "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів".

Більшість законотворчих ініціатив Миколи Лаврика має те чи інше релігійне або моральне забарвлення. Наприклад, втім, як і більшість обранців із Сумщини, депутат став співавтором проекту постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Президента України Порошенка П. О. щодо присвоєння Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету звання Герой України». Крім цього, Микола Лаврик є співавтором наступних ініціатив «Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (щодо оформлення документів релігійних організацій)», «Про внесення змін до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу"», «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо читання молитви "Отче наш" відразу після відкриття пленарних засідань)», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права лікаря на відмову від аборту через міркування совісті».

Три проекти законів, співавтором яких став Владислав Бухарєв, стосуються правоохоронної сфери («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань організації та забезпечення охорони державної таємниці», «Про оперативно-розшукову діяльність») та змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності).

ВІДВІДУВАНІСТЬ

Найдисциплінованішим мажоритарником Сумщини протягом моніторингового періоду став Микола Лаврик – за даними письмової реєстрації він був присутнім на всіх 65 пленарних засіданнях Верховної Ради.

Владислав Бухарєв за письмовою реєстрацією був присутній 46 разів, 9 засідань він пропустив через хворобу, 10 засідань – через відпустку.

За даними письмової реєстрації Ігор Молоток відвідав 59 пленарних засідань, був відсутній з невідомих причин 6 разів.

Андрій Деркач є найменш дисциплінованим депутатом серед представників Сумщини. Він був присутнім на 37 засіданнях, а відсутнім з невідомих причин – 28 разів.

Олександр Сугоняко відвідав 60 пленарних засідань, з невідомих причин не відвідав 5.

Олег Медуниця був відсутнім з невідомих причин на 7 пленарних засіданнях, відвідав 58 засідань.

ВИСТУПИ

Народні обранці із Сумської області практично не користуються своїм правом виступу в стінах парламенту. За весь час свого перебування у Верховній Раді жодного разу не брав слово ні з місця, ні з трибуни Владислав Бухарєв.

Андрій Деркач не брав слово в парламенті більше року – останній його виступ датований 17 грудня 2015 року.

Ігор Молоток у 2017 році 8 червня озвучив позицію депутатської групи «Воля народу» щодо проекту Закону «Про Конституційний Суд України», а також привітав жителів села Ображіївка з днем народження їх земляка, тричі героя СРСР Івана Кожедуба.

Микола Лаврик також у цьому році виступав лише раз – 17 травня з парламентської трибуни озвучив проблему ремонту доріг у Сумській та Чернігівській областях.

Олександр Сугоняко з лютого 2017 року має два незмістовні виступи у парламенті – в обох випадках 20 червня та 13 липня депутат передав слово своєму колезі Сергію Капліну.

І лише Олег Медуниця (член депутатської фракції Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ", округ №157) з початку  року виступав вісім разів: тричі з трибуни і п’ять разів із місця.

ЗАПИТИ

Народні обранці від Сумщини не надто часто використовують своє право подати депутатський запит до тих чи інших посадовців або структур. Винятком є лише Владислав Бухарєв, який за минулу сесію подав 34 депутатські запити, які стосувалися проблем його округу: ремонту доріг, ремонту та фінансування лікарень, дитячих садочків та інших закладів соціальної сфери тощо.

Інші депутати користуються цим інструментом рідше. Наприклад, Олександр Сугоняко подав 22 депутатські запити, Олег Медуниця та Андрій Деркач протягом 6 сесії – по 4, а Ігор Молоток та Микола Лаврик – автори лише одного.

Проаналізувавши діяльність мажоритарників від Сумської області, можна зробити висновок, що народні обранці демонструють помірну активність, а деякі нехтують роботою на окрузі чи в сесійній залі. Також депутатам слід більше уваги приділяти проблемам своїх округів та Сумської області, більше спілкуватися з виборцями, брати участь у роботі органів місцевого самоврядування.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ в Сумській області

тел.: +380663055190,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)