Новини

Львівські мажоритарники не опустилися нижче 35 місця в рейтингу за підсумками шостої сесії

Напередодні початку сьомої сесії Верховної Ради поточного скликання Громадянська мережа ОПОРА підвела підсумки діяльності 88-ми депутатів-мажоритарників впродовж шостої сесії. Цього року до моніторингової кампанії потрапило четверо депутатів, які були обрані в одномандатних округах Львівської області, а саме Дмитро Добродомов (ВО №115), Михайло Бондар (ВО №119), Богдан Матківський (ВО №121), Тарас Батенко (ВО №123).

За підсумками моніторингової кампанії результати діяльності чотирьох львівських мажоритарників протягом шостої сесії є достатньо високими. Усі вони розмістились у першій половині загальноукраїнського рейтингу, не опустившись нижче 35-го підсумкового місця. Найкраще це можна оцінити в порівнянні з показниками депутатів, які посіли перше (Мацола Роман) і останнє (Ярош Дмитро) місце. Приблизно така ж ситуація зберігалася протягом усіх шести місяців шостої сесії, що свідчить про певну стабільність і тяглість у їхній роботі.

Проте в розрізі двох окремих блоків – законодавча робота і робота в окрузі – можна помітити, що в усіх, крім Михайла Бондаря, простежується різниця за рівнем активності у кожному з них. Зокрема, Тарас Батенко і Михайло Бондар значно кращі результати демонструють у роботі в окрузі, аніж у парламентській роботі. Тоді як сильною стороною діяльності Дмитра Добродомова є законотворча робота, а робота в окрузі кульгає.

Беззаперечно найкращий результат продемонстрував Михайло Бондар, щомісячні рейтинги якого коливалися в межах 1 – 5 місць, а найнижчий його результат – 8 підсумкове місце за роботу в окрузі. Найбільш нестабільні результати показував Богдан Матківський, показники якого коливалися в межах 7-59 місць і загалом були близькі до середніх. Найнижчим підсумковим результатом серед львівських мажоритарників є 56 місце Дмитра Добродомова за піврічну роботу в окрузі. Тарас Батенко і Дмитро Добродомов за структурою щомісячних рейтингів коливалися у межах 20 – 30 місць, то покращуючи, то погіршуючи результати своєї діяльності.

Помісячна динаміка рейтингу львівських мажоритарників протягом шостої сесії

Депутати

Загальне місце в рейтингу

Лютий

Березень

Квітень

Травень

Червень

Липень

Мацола Роман

1

1

1

3

4

1

24

 

Бондар Михайло

5

4

2

1

5

2

2

Батенко Тарас

20

10

11

18

20

46

16

Добродомов Дмитро

23

15

22

11

33

33

34

Матківський Богдан

35

59

7

24

56

35

40

 

Ярош Дмитро

88

88

88

88

88

88

87

Найкращий проміжний результат серед львівських мажоритарників показав Михайло Бондар (фракція партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ”), який посів п’яте місце у загальному рейтингу з підсумковою оцінкою 84 бали. Також він продемонстрував найкращий результат за законодавчу роботу, зайнявши 5 місце з сумою балів 91, а також 8 місце – за роботу в окрузі у сумі 68 балів.

Наступним серед львівських мажоритарників став Тарас Батенко (позафракційний), який розташувався на 20 місці з підсумковою оцінкою 71 бал. Сильнішою стороною його діяльності була робота в окрузі, за яку він отримав сумарно 59 балів і посів 13 місце. Натомість слабшою стороною діяльності депутата була законодавча робота, за яку він посів 27 місце і отримав 77 балів.

Поруч з ним розмістився Дмитро Добродомов (позафракційний), який зайняв 23 місце в загальному рейтингу з підсумковою оцінкою 70 балів. Проте по блоках його результати суттєво відрізняються. За законодавчу роботу він отримав загальну оцінку 87 балів, посівши 8 місце у  рейтингу, тоді як за роботу в окрузі в його активі лише 31 бал і це лише 56 місце.

Останнім серед львівських мажоритарників, які підпадали моніторингу, є Богдан Матківський (позафракційний), але при цьому його загальний результат є досить хорошим. Він посів 35 місце з підсумковою оцінкою 65 балів. Кращими є його результати за роботу в окрузі, за яку він отримав 52 підсумкові бали, що дозволило його зайняти 28 місце. Дещо нижчим, 44 місце, є результат за законодавчу роботу з оцінкою 71 бал.

Сума балів чотирьох мажоритарників Львівщини за підсумками діяльності шостої сесії

Депутати

Загальне місце в рейтингу

Загальна

оцінка

Місце законодавчу роботу

Сума балів за законодавчу роботу

Місце за роботу в окрузі

Сума балів за роботу в окрузі

Мацола Роман

1

100

2

99,49

1

100

 

Бондар Михайло

5

84

5

91,24

8

67,95

Батенко Тарас

20

71

27

76,67

13

58,97

Добродомов Дмитро

23

70

8

87,25

56

30,77

Матківський Богдан

35

65

44

71,23

28

51,92

 

Ярош Дмитро

88

11

88

2,44

53

31,41

88 народних депутатів-мажоритарників

2 блоки

24 критерії

Мах. 100 балів

70% або 2/3 активності

30% або 1/3 активності

Оцінка = сума балів кожного з блоків переводиться у 100-бальну шкалу

Сумарна оцінка = (оцінка за парламентську роботу х 0,7) + (оцінка за роботу в окрузі х 0,3)

Додатково ми також підсумували основні показники роботи в окрузі. Протягом шостої сесії найкращі показники “польової” роботи також показав Михайло Бондар, в активі якого 13 особистих прийомів громадян і участь у 49 публічних зустрічах, серед яких зустріч з виборцями, участь у публічних заходах і роботі місцевих органів влади. Натомість низьку активність в окрузі продемонстрував Дмитро Добродомов, в активі якого за шість місяців лише 2 особисті прийоми громадян і участь у 7 публічних зустрічах. Що, поміж іншого, можна пояснити активною роботою депутата на території усієї України як лідера партії “Громадський рух “Народний контроль”, а не лише у виборчому окрузі. Натомість його сильною стороною була практика оприлюднення щомісячних письмових звітів про результати своєї діяльності. У той самий час Тарас Батенко і Богдан Матківський проводили достатньо активну роботу в окрузі. У підсумку на їхньому рахунку 9 та 7 особистих прийомів громадян і 29 та 15 публічних зустрічей відповідно. Проте, якщо Батенко оприлюднив результати своєї діяльності у формі партійної газети "УКРОП", яка поширювалася в окрузі, то Бондар і Матківський на даний момент не оприлюднювали проміжних звітів, а звітували лише частково за допомогою власних сторінок у соціальних мережах та під час зустрічі з виборцями.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Тарас Радь, представник ОПОРИ у Львівській області

тел.: 032 254 61 63

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.