Новини

Двоє прикарпатських мажоритарників потрапили до ТОП-10 рейтингу ОПОРИ

Двоє прикарпатських мажоритарників потрапили до ТОП-10 рейтингу ОПОРИ

Двоє з чотирьох мажоритарників регіону, які цьогоріч потрапили до моніторингу ОПОРИ, посіли місця в першій десятці лідерів. Про це представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли під час презентації рейтингу 11 вересня в Івано-Франківську.

У вересні розпочався новий політичний сезон. Щоб зрозуміти, на яку активність варто очікувати від народних обранців у цій сесії, Громадянська мережа ОПОРА підбила підсумки моніторингу діяльності 88-ми народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах, впродовж 6-ї сесії Верховної Ради, що тривала з лютого по липень 2017 року. Цьогоріч в Івано-Франківській області для моніторингу було обрано 4 депутати-мажоритарники, Анатолій Дирів (фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»), Юрій Соловей (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА») та позафракційні Юрій Дерев’янко і Віктор Шевченко. Оцінка активності парламентарів здійснювалась на основі 24 показників роботи за двома ключовими критеріями: 1) законотворча робота в парламенті; 2) активність у виборчому окрузі. З яким багажем прикарпатські мажоритарники розпочали новий політичний сезон, пропонуємо ознайомитись у нашому дослідженні.

Отже, з показниками 83 та 80 балів у десятку лідерів узагальненого рейтингу потрапили Анатолій Дирів та Юрій Соловей. Анатолю Диріву 6-те місце у рейтингу забезпечила висока оцінка активності в окрузі, зокрема через кількість прийомів громадян (45), участь у робочих заходах органів місцевої влади (33) та візити у виборчий округ/область (18). За підсумками активності в окрузі впродовж шостої сесії парламенту народний обранець зайняв 3-тє місце, а за підсумками законотворчої активності 26-те. Восьме місце Юрія Солов’я в узагальненого рейтингу зумовлене як високою законотворчою активністю, так і достатньою активністю в окрузі. За критерієм законотворчої активності в рейтингу 88-ми народних депутатів-мажоритарників Юрій Соловей перебуває на 6-му місці, що зумовлено сукупною кількістю оцінок за рівень участі у голосуваннях (у Юрія Солов’я цей показник становить 98,9%), кількістю депутатських запитів, виступів, законопроектів тощо. 20-те місце у загальному рейтингу активності в окрузі забезпечили візити у виборчий округ/область (30), участь у роботі місцевих органів влади (14) та звітування перед виборцями, яке депутат провів у формі публічних зустрічей з виборцями у трьох районних центрах округу та у формі поширення друкованого звіту населеними пунктами округу. Протягом 6-ї сесії Верховної Ради депутат здійснив 1 особистий прийом громадян.

Юрій Дерев’янко у зведеному рейтингу посів 38 місце, зумовлене доброю оцінкою законотворчої діяльност і 23 місцем у рейтингу законотворчої активності, та невисокою оцінкою за особисту активність в окрузі (65 місце в рейтингу активності в окрузі). Депутат протягом 6-ї сесії Верховної Ради не здійснював особистих прийомів громадян, взяв участь лише у двох робочих заходах органів місцевої влади, був учасником 7-ми публічних заходів у межах округу/області, а про свою діяльність звітував у формі поширення друкованого звіту населеними пунктами округу. 3 37 місцем за законотворчу роботу та 67 місцем за активність у окрузі Віктор Шевченко у зведеному загальному рейтингу 88-ми народних депутатів-мажоритарників посів 52 позицію. В окрузі парламентар здійснив 4 особисті прийоми громадян, 4 рази здійснив візит у виборчий округ/область та двічі брав участь у робочих заходах органів місцевої влади.

11 09 2017 pr conf Frankivsk 3

За показником участі у голосуваннях Юрій Соловей у загальному рейтингу посів 9 місце (98,9% участі у голосуваннях), Віктор Шевченко 10 місце (98,8% участі у голосуваннях), Анатолій Дирів 11 місце (98,7% участі у голосуваннях), а Юрій Дерев’янко 42 місце (85,3% участі у голосуваннях).

У перелік з 11 депутатів, які відвідали 100% засідань свого профільного комітету, входить Анатолій Дирів, який взяв участь у всіх 11 засіданнях комітету. Юрій Дерев’янко, відвідав 87,5% засідань профільного комітету (14 з 16 засідань), Віктор Шевченко 80% (4 з 5 засідань), а Юрій Соловей був присутній на 66,7% засіданнях профільного комітету (4 з 6 засідань).

З чотирьох прикарпатських депутатів, які підлягали моніторингу, найбільше законопроектів ініціював Юрій Соловей – 20, Юрій Дерев’янко та Віктор Шевченко зареєстрували по 13, а Анатолій Дирів був ініціатором 11-ти. Правом на депутатський запит найчастіше користувався Юрій Дерев’янко, подавши 21 депутатський запит, Юрій Соловей подав 14 запитів, а Віктор Шевченко та Анатолій Дирів – 5 та 3 відповідно.

Крім того, двоє прикарпатських мажоритарників потрапили у перелік тих депутатів, які найчастіше доносили свої позиції до парламенту через виступ. Юрій Дерев’янко на другій позиції у рейтингу 88-ми народних депутатів (37 виступів по суті), а Юрій Соловей на четвертій позиції (24 сутнісні виступи). Анатолій Дирів та Віктор Шевченко протягом 6-ї сесії Верховної Ради правом на виступ не користувалися.

Лідерами піврічного рейтингу ОПОРИ стали: депутат  з Хмельниччини Роман Мацола (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»), Максим Бурбак з Чернівецької області (фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ») і Андрій Шинькович з Хмельницької області (фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»).

Найнижчі позиції в узагальненому рейтингу зайняли депутати з Дніпропетровської області – позафракційні Дмитро Ярош (11 балів), Андрій Денисенко (25 балів) і представник фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»  Вадим Нестеренко (22 бали). Позафракційний Костянтин Жеваго з Полтавщини також отримав безпрецедентно низькі 22 бали.

Захід ініційовано Громадянською мережею ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду «Східна Європа».

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.