Новини

Від 43-го до 83-го місця – як черкаські мажоритарники показали себе в рейтингу ОПОРИ за результатами 6-ї сесії ВР

Від 43-го до 83-го місця – як черкаські мажоритарники показали себе в рейтингу ОПОРИ за результатами 6-ї сесії ВР

За результатами загального рейтингу активності 88 депутатів-мажоритарників протягом шостої сесії, черкаські народні депутати не стали ні його лідерами, ні аутсайдерами. Про це повідомили представники ОПОРИ 6 вересня на прес-конференції в Черкасах.

Представники ОПОРИ презентували сесійний рейтинг діяльності черкаських депутатів-мажоритарників, які потрапили до моніторингу. Також розповіли, як депутати  відвідували засідання своїх комітетів, скільки подали запитів і законопроектів, як часто виступали в парламенті та наскільки активними були в окрузі.

6 09 2017 pr conf Cherkasy 2

Зокрема, найвище місце у рейтингу отримав депутат від 197 округу Владислав Голуб. Він зайняв 43 позицію списку. На 56 місці в рейтингу розташувався Валентин Ничипоренко (ОВО №199). 78 і 83 сходинку відповідно зайняли Володимир Зубик (ОВО №195) та Геннадій Бобов (ОВО №196).

6 09 2017 Cherkasy rejtyng mazhorytarnykiv regionu

Також представники ОПОРИ окрему увагу звернули на відвідуваність депутатами засідань своїх комітетів.

6 09 2017 Cherkasy vidviduvannia komitetiv

Так,  із депутатів, які потрапили до цьогорічного моніторингу, засідання свого комітету найкраще відвідує Владислав Голуб (Комітет з питань правової політики та правосуддя), а найгірше – Геннадій Бобов (Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин).

6 09 2017 pr conf Cherkasy Kolisnichenko 2«Ми прямо не оцінюємо ефективність та якість законопроектів чи запитів депутатів. Немає такої методики, за якою можна було б це зробити. Проте вже тільки по кількісним показникам можна робити певні висновки про якість роботи свого народного депутата. Наприклад, у Геннадія Бобова та Володимира Зубика низька відвідуваність комітетів, вони не працюють на окрузі та мляво подають законопроекти. То ж по цих цифрах, що стосуються безпосередньої компетенції народних обранців, можемо скласти певне враження про депутата, навіть не знаючи його особисто. На жаль, виборці все ще часто оцінюють роботу нардепа за кількістю певних матеріальних благ, які він приніс на округ, а не за показниками виконання ним своїх прямих обов’язків», – зазначив громадський консультант ОПОРИ у Черкаській області Захар Колісніченко.

Протягом шостої сесії восьмого скликання Верховної Ради України Громадянська мережа ОПОРА досліджувала діяльність народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах. Об'єктами моніторингу стали 88 народних обранців, які були відібрані за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі. Діяльність цих депутатів аналізується за двома ключовими показниками: законотворча робота в парламенті та активність у виборчому окрузі. На основі оцінювання й узагальнення 24 критеріїв активності формується щомісячний рейтинг 88 народних депутатів за 100-бальною шкалою (депутат з найкращими показниками отримує 100 балів.

Під час обговорення також було підняте питання надання субвенцій з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами та між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами), про виділення і використання яких депутати часто згадують у своїх звітах. «До прикладу, на округ Антона Яценка у 2016-тому році виділили 26 мільйонів гривень субвенції на соціально-економічний розвиток. За ці гроші провели реконструкцію скверу в м. Умань, на окрузі відремонтували спортивні школи, поставили зупинки, зробили освітлення. І саме отаку діяльність виборці сприймають як безпосередню роботу депутата. Хоч насправді, всі ці речі зроблені за бюджетні кошти, проте, звітуючи, нардепи наголошують, що саме за їхнього сприяння це стало можливим. До слова, розподіл їх нерівномірний, і є округи, на які кошти у такий спосіб і не потрапляють. Мажоритарники, котрим все ж вдається у той чи інший спосіб пролобіювати виділення субвенції на їхні округи потім ставлять в одному селі дитячий майданчик, в іншому – вікна в школі, тощо. Чим і підживлюють симпатію електорату, який, як правило, не цікавиться таким індикатором роботи, як от законотворча активність. Ми намагаємось і на це звертати увагу», – продовжив Захар Колісніченко.

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

За коментарями звертайтеся:

Захар Колісніченко, громадський консультант ОПОРИ в Черкаській області

тел.: 0934212840

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.