Новини

Політична карта місцевих рад Кіровоградської області: реалії та перспективи

Політична карта місцевих рад Кіровоградської області: реалії та перспективи

Експерти Громадської мережі ОПОРА проаналізували склад місцевих рад на Кіровоградщині, а також рад об’єднаних територіальних громад, створених у 2016 – 2017 роках. За два роки з часу місцевих виборів політичні вподобання мешканців області суттєво змінилися.

Ситуація на сьогодні: область та обласний центр

У місцевих радах Кіровоградської області представлені всі парламентські партії («БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка, «Опозиційний блок»). Окрім того, до місцевих рад потрапили ВО «Свобода», «Наш край» та УКРОП.

У Кіровоградській обласній раді найбільші представництва, по 14 осіб –  у  Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»  та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 13 мандатів має «Опозиційний блок», 6 – Радикальна партія Олега Ляшка,  5 – УКРОП, по 4 – «Наш край», ВО «Свобода» та Об’єднання «Самопоміч».

Дещо інша ситуація у міській раді Кропивницького. Тут найбільше представників «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» – дев’ять депутатів, друге місце за кількістю у непарламентської партії «Наш край» – сім, а ВО «Батьківщина» має шість депутатів. Також представлені Радикальна партія Олега Ляшка, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «УКРОП», Об’єднання «Самопоміч»,  «Опозиційний блок»  та «Рідне місто».

В обласній раді керівні посади займають представники ВО «Батьківщини»,  «БПП «Солідарність» та ВО «Свобода».

Натомість у міській раді Кропивницького вже тричі переобирали секретаря. Спочатку обрали Володимира Смірнова (Об’єднання «Самопоміч»), згодом змінили його на Сергія Бойка («Радикальна партія Олега Ляшка»), а після чергового переобрання посаду секретаря міської ради займає Андрій Табалов («Наш край»). Міський голова Кропивницького Андрій Райкович безпартійний, але балотувався від партії «БПП «Солідарність».

Партійне представництво у містах

У 2015 році відбулися також вибори до міських рад області: Знам’янської, Олександрійської, Світловодської. У трьох міських радах області представлено 11 партій, з яких сім парламентських («БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка, «Воля народу», «Відродження») та чотири позапарламентські («УКРОП», «Сила людей», «Свобода», «Партія пенсіонерів України»).

В усіх міськрадах представлені депутати від політичних сил: «БПП «Солідарність», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», ВО «Батьківщина», а от Об’єднання «Самопоміч» отримало підтримку не в усіх містах.

Найбільше депутатів у міських радах має «Опозиційний блок» – 20 депутатів; «БПП «Солідарність» – 17; ВО «Батьківщина» – 13; Радикальна партія Олега Ляшка – 10. «Воля народу» має два депутати у Знам’янській міській раді, а  партія «Відродження» – три. Об’єднання «Самопоміч» представлено п’ятьма  депутатами в Олександрійській міській раді та трьома у Світловодській міській раді. «УКРОП» має три депутати в Олександрійській міській раді та чотири у Світловодській міській раді; «Сила людей» – чотири народні обранці у Знам’янській міській раді та три  в Олександрійській міській раді; «Партія пенсіонерів» має представників лише у раді міста Світловодська.

В ОТГ підтримують непарламентські партії та самовисуванців

Наприкінці 2016 та у 2017 році у Кіровоградській області відбулися вибори до чотирьох ОТГ: Великоандрусівської, Соколівської, Великосеверинівської, Ганнівської. Тенденцією стала підтримка непарламентських партій: Аграрної партії, партії «Наш край», а також самовисуванців. Лише одна парламентська партія отримала представників у всіх місцевих радах ОТГ – ВО «Батьківщина».

В усіх чотирьох ОТГ найбільше представлено депутатів від Аграрної партії – 17; ВО «Батьківщина» – 14; самовисуванців – 14; «Наш край» – 10; «БПП «Солідарність» – 5; ВО «Свобода» – 2; Партія пенсіонерів – 1.

Не обрали жодного депутата в місцеві ради ОТГ від парламентських партій: Радикальна партія Олега Ляшка, Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок».

У жовтні 2017 року на Кіровоградщині мають відбутися вибори  ще до шести об’єднаних територіальних громад. Оновлений склад органів місцевого самоврядування матимуть Тишкiвська сільська ОТГ (Добровеличківський район), Катеринiвська сiльська ОТГ (Кіровоградський район), Первозванiвська сiльська ОТГ (Кіровоградський район), Компанiївська селищна ОТГ (Компаніївський район), Смолiнська селищна ОТГ (Маловисківський район), Помiчнянська мiська ОТГ (Добровеличківський район).

Комунікація з виборцями – слабке місце більшості парламентських партій

Одним з найбільш дієвих способів підтримки рейтингу партій є комунікація з виборцями. Осередки парламентських партій у Кіровоградській області таку комунікацію пробують налагодити через публічні заходи, роботу приймалень, сайтів, сторінок у соціальних мережах.

Насправді ж окремий партійний регіональний сайт є лише у «БПП «Солідарність» Свої сторінки на всеукраїнських сайтах – у Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Батьківщина». Інші політичні сили розміщують інформацію на всеукраїнських сайтах партій. Більшість  стосується участі депутатів та представників партії в різних урочистостях, святах та вручення подарунків. Наприклад, з 56 публікацій за шість місяців 2017 року на регіональному  сайті «БПП «Солідарність» 43 стосуються саме участі у  заходах. І вони часто не містять  достатньо інформації про самі заходи та їх учасників.

Натомість часто немає інформації про роботу місцевого депутатського корпусу, позиції щодо вирішення місцевих та всеукраїнських проблем, розвитку громади.

До того ж, не на всіх сайтах є контакти партійних приймалень. Так, контакти районних осередків партій є тільки на сайті Радикальної партії та об’єднання «Самопоміч». При цьому контакти Радикальної партії в більшості не актуальні.  На сайтах інших парламентських партій є лише контакти  обласних осередків. Партія «Опозиційний блок» не має жодних контактів осередків на сайті та у соціальних мережах. Функція «зворотний зв'язок» діє лише на сторінках в соціальних мережах  та на сайті партії  «БПП «Солідарність».

Традиційно публічну комунікацію партії приурочують до свят. Зокрема, у Кропивницькому депутати різних політичних сил  («БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина») до Дня Незалежності та Дня прапору розмістили білборди з привітанням містян із зображенням депутатів місцевих рад.  До цих же свят партійці провели і публічні заходи. До Дня Незалежності  –  хода вишиванок ВО «Свободи» та дитяче свято Радикальної партії Олега Ляшка.

Вибори в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться в області 29 жовтня 2017 року, можуть стати черговим випробуванням для партійних осередків регіону. Приклад попередніх виборів у ОТГ показав, що наявність представництва в районних радах і приналежність до керівництва цих рад, успішні результати на виборах не забезпечує.  Ймовірно, варто звернути увагу на системну комунікацію з виборцями та членами партій.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

 

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка ОПОРИ у Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.