Новини

Хмельниччина: нардепи звітують у соцмережах та під час зустрічей з виборцями

У Законі України «Про статус народного депутата» є норма, яка зобов'язує парламентарів періодично, але не рідше двох разів на рік, інформувати виборців про свою депутатську діяльність. Оскільки єдиної форми звіту наразі немає, кожен депутат обирає ту, яку вважає оптимальною: інформаційний бюлетень на кілька шпальт, яскраву інфографіку у медіа, звітування під час зустрічей з виборцями тощо. Як з’ясували активісти Громадянської мережі ОПОРА, упродовж шостої сесії Верховної Ради України жоден із нардепів-мажоритарників від Хмельницької області не нехтував цим обов’язком, однак канали і форми звітування обирали різні.

На початку року, в січні й лютому, на сайті Віктора Бондаря (ВО №191) та у деяких місцевих ЗМІ було опубліковано звіти депутата про роботу в Летичівському, Віньковецькому та Деражнянському районах у 2016 році. У кожному – два блоки: позабюджетні кошти та кошти з державного бюджету. На жаль, у текстах немає докладної інформації про законотворчу діяльність депутата. Схоже, основним мірилом ефективної роботи нардепа Віктор Бондар вважає кількість грошей, витрачених з власної кишені та «залучених» з бюджету держави.

31 07 2017 Khmelnytskyj BondarV zvit

Крім того, невідомо, чи звітував народний депутат про зроблене в ще двох районах, які належать до його округу, – Старокостянтинівському та Старосинявському, оскільки ані на його сайті, ані в ЗМІ, де публікували звіти з трьох інших районів, такої інформації немає.

Попри відсутність повноцінних та всебічних звітів, треба зазначити, що впродовж шостої сесії депутат постійно інформував виборців про окремі аспекти своєї діяльності в окрузі та у Верховній Раді, зокрема висловлював позицію з приводу реформ, окремих законопроектів на своєму сайті, власній сторінці та сторінці обласної організації партії «Відродження» у Facebook. До того ж на місцевому телеканалі ТВ7+ періодично виходить тележурнал «Відродження» - про роботу Віктора Бондаря в окрузі.

Олександр Герега (ВО №192) для інформування виборців про те, як виконує свої депутатські зобов’язання, здебільшого використовує власний сайт та сайт партії «За конкретні справи», а також місцеві ЗМІ. До речі, на сайті депутата розміщено детальний звіт за формою ОПОРИ, який охоплює період з 27.11.2014 р. по 01.10.2016 р. 

31 07 2017 Khmelnytskyj Hereha zvit

На цих інтернет-ресурсах систематично розміщують матеріали про роботу депутата і його помічників. Так, повноцінним звітом за перший квартал цього року можна вважати публікацію  «Робота в окрузі продовжується», у якій, попри назву, є також відомості про  діяльність у Верховній Раді – законодавчі ініціативи, депутатські запити. Окремо на сайті публікували статистику громадських приймалень Олександра Гереги: за перший квартал і перше півріччя.

Для звітування перед виборцями народний депутат Сергій Лабазюк (ВО №188) використовує найрізноманітніші канали: власний сайт, сторінку у Facebook, інформаційний бюлетень «Завжди поруч», місцеві ЗМІ, зустрічі з виборцями. Звітує депутат систематично. Упродовж шостої сесії ОПОРА зафіксувала два звіти парламентаря: в квітні вийшов друком інформаційний бюлетень «Завжди поруч», а у липні звіт-інфографіку опублікували майже всі місцеві видання. 

31 07 2017 Khmelnytskyj Labaziuk zvit

Практикує Сергій Лабазюк і звітування під час зустрічей з виборцями. Як зазначено на сайті нардепа, він уже почав об’їжджати села свого виборчого округу і звітувати перед громадами. «Загалом з липня по серпень нардеп запланував провести понад півсотні зустрічей», – йдеться в публікації

Народний депутат Роман Мацола (ВО №190) для інформування виборців активно використовує соцмережі, власний сайт та місцеві ЗМІ. Зокрема, на сайті депутата є звіт про роботу в минулому році та часткові звіти про цьогорічну активність.

31 07 2017 Khmelnytskyj Matsola zvit

Водночас Роман Мацола активно працює в окрузі, зустрічається з виборцями. Саме під час таких зустрічей у квітні цього року він звітував про свої здобутки як депутата.

Порівняно з колегами від області Сергій Мельник (ВО №187) використовує значно менше каналів для звітування, оскільки не зареєстрований у соцмережах та не має власного сайту. Таким чином, незважаючи на активну роботу в окрузі, систематичного інформування виборців не відбувається. До прикладу, в квітні ОПОРА не фіксувала ані часткових, ані повноцінного звіту Сергія Мельника.

Як правило, інформацію про роботу парламентаря можна побачити у газеті Хмельницької міської ради «Проскурів», місцевих інтернет-виданнях. Крім того, упродовж шостої сесії депутата двічі запрошували в якості експерта на місцеве телебачення.

Детальний звіт нардепа про діяльність у 2016 рік був опублікований у тижневику «Проскурів» за 2 лютого 2017 року.

31 07 2017 Khmelnytskyj Melnyk zvit

Про те, чим займається народний депутат Володимир Мельниченко (ВО №193) в окрузі чи у Верховній Раді, його виборці можуть дізнатися насамперед зі сторінки у Facebook та місцевих ЗМІ. До того ж парламентар єдиний з нардепів від Хмельниччини веде блог у хмельницькому інтернет-виданні «Незалежний громадський портал». У блозі Володимир Мельниченко щомісяця звітує про свою роботу в окрузі, а іноді й про парламентську діяльність, як, наприклад, у травневій публікації.

31 07 2017 Khmelnytskyj Melnychenko zvit

Народний депутат Андрій Шинькович (ВО №189) розповідає про свою роботу не лише у Facebook, але віднедавна й у Twitter. Є у соцмережі Facebook І кілька закритих груп, у яких постійно публікують інформацію про діяльність нардепа, це, зокрема, групи «Зміни – негайно!» та «За конкретні справи! Хмельниччина». Активність депутата висвітлюють також на сайті партії «За конкретні справи», у місцевих медіа.

Упродовж шостої сесії Верховної Ради восьмого скликання Андрій Шинькович двічі звітував перед виборцями на публічних заходах, а усебічний текстовий звіт нардепа (інформаційний вісник «Округ 189» на восьми шпальтах) вийшов у квітні.

31 07 2017 Khmelnytskyj Shynkovych zvit

Серед завдань на літо, які визначив для себе нардеп, також є звітування: «…звіти перед виборцями – не зупиняюсь, два села в день, за літо встигну прозвітувати перед не менше ніж 20-ма сільськими громадами, а це не менше 1000 виборців», – написав нардеп у групі «Зміни – негайно!» 24 липня.

Як бачимо, депутати, обрані від Хмельниччини, використовують різні канали інформування, зокрема соцмережі та публічні заходи, однак назагал жоден із мажоритарників не нехтує обов’язком інформувати виборців про свої роботу. А це свідчить про розуміння важливості звітування для ефективної  комунікації з виборцями та представлення їхніх інтересів у Верховній Раді.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, представниця Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області

тел, +380978073293,

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.