Новини

Закарпатські мажоритарники багаті на готівку, квадратні метри та сімейний бізнес

Закарпатські мажоритарники багаті на готівку, квадратні метри та сімейний бізнес

Хто він, представник інтересів закарпатських виборців у парламенті? Ще донедавна про це можна було дискутувати, судячи із результатів роботи обранця, його поведінки, зв’язків з іншими політиками. Сьогодні ж багато що про людину говорить також і її електронна декларація – віднедавна публічний документ.

Завдяки оприлюдненню електронних декларацій для суспільства відкрилася додаткова доволі різноманітна інформація про депутатів: де працюють близькі й скільки їм за це платять; в яких банках тримають гроші, чи воліють зберігати заощадження готівкою; що дарують і що отримують у дар; що люблять колекціонувати – картини, годинники, зброю тощо. З декларацій навіть можна дізнатися, чи живе парламентар із сім’єю або ні. Про політичні уподобання нардепа, звичайно, декларація не говорить. Але й це можна дізнатися із відкритих джерел. Як і те, чи активно ходить депутат на свою роботу під куполом. Та після аналізу всієї цієї інформації виборець може для себе робити висновок – чи достойний той чи інший політик його голосу в бюлетені наступного разу. Ми спробували зазирнути в електронні декларації закарпатських мажоритарників від шістьох округів та згадати, які партійні сили вони представляли протягом своєї політичної кар’єри.

ЗАКАРПАТЦІ ДЕЛЕГУЮТЬ ДО РАДИ  НЕБІДНИХ ЛЮДЕЙ

У кожного закарпатського депутата-мажоритарника індивідуальна історія шляху до великої політики; різні шлейфи негативної та позитивної інформації, відтак – і різні рівні довіри чи недовіри виборця. Втім, є й багато подібних рис, які притаманні всім шістьом. Власне, це – люди небідні. Загальний дохід родин обранців минулого року в усіх значно перевищив мільйон гривень. Наприклад, якщо взяти пересічну сім’ю, в якій, скажімо, працювало б четверо людей одночасно, то щоб заробити мільйон за рік, потрібно кожному в місяць отримувати щонайменше майже 21 тисячу гривень. Не кожен закарпатець може похвалитися таким доходом за робочий місяць. Хіба що він – бізнесмен.

І тут проглядається друга спільна риса: найближчі родичі всіх мажоритарників від Закарпаття працюють у бізнесі. Від власних фірм вони отримують не лише офіційну зарплату, а й загальний дохід від підприємницької діяльності. Звичайно, на перший погляд, нічого поганого немає в тому, що дружини чи діти задіяні в комерційній справі. Втім, є невеличке але. У багатьох випадках засновниками фірм, де працюють родичі депутатів, були самі обранці. І тут, звичайно, доволі важко зрозуміти: чи депутат дійсно відійшов від бізнесу, аби перейматися справами державними, чи лише формально переписав свої підприємства на членів родини.

Коли українців вразила загальна кількість готівки, 12 мільярдів гривень у 2015 році, що мають усі парламентарі разом, багато хто звернув увагу, що більша частина цих коштів не у банківських установах. Й закарпатські мажоритарники тримають більшу частину своїх грошей не на банківському рахунку. А де конкретно – ну це вже, напевне, особиста справа нардепів. Втім, виборцям, мабуть, варто поцікавитися при зустрічі – чи взагалі довіряють їх обранці українським банкам, у тому числі державним. Адже мова йде про готівку більше ніж на мільйон у гривневому еквіваленті. Тут точно треба мати надійний сейф.

ГОЛОВНЕ – ОБЛИЧЧЯ. ПАРТІЮ МОЖНА Й ЗМІНИТИ

Зміна партій – ще одна, спільна риса закарпатських мажоритарників. Виняток становить хіба що мажоритарник з Ужгорода Роберт Горват. У 2014 році він вперше потрапив до парламенту як представник партії «Блок Петра Порошенка», а до того не мав чіткої прив’язки до якоїсь конкретної політичної сили. Втім, до слова, на момент балотування він не був членом цієї партії.

Загалом, ідеологічна прив’язаність до політичних сил – цього про закарпатських мажоритарників не скажеш. Адже п’ятеро з них протягом своєї політичної кар’єри були помічені в різних партіях. Втім, і про закарпатського виборця не можна стверджувати, що він є симпатиком партійних ідеологій. Почасти виборці голосували, в першу чергу, за кандидата як людину, а тоді вже за політичну силу, яку він представляє.

У КОГО ЧОГО БІЛЬШЕ

Наявність автомобіля, будинку або просторої квартири, земельної ділянки та достатньої кількості готівки на всі випадки життя – це можна сказати про усіх шістьох депутатів. Офіційної зарплати за минулий рік вони отримали від 136 до 157 тисяч гривень. Це – від 11 з половиною до 13 тисяч щомісяця, якщо розділити на 12. По суті, це невеликий дохід за роботу, хоча й розміром офіційної платні більше 10 тисяч на місяць на Закарпатті може похвалитися не кожен. А ще обранці отримували додатково гроші на витрати на виконання функцій депутата – і ця сума у них більша, ніж сама зарплата.

Ми звернули увагу на загальний сукупний актив членів сім’ї депутатів – себто усіх людей, що живуть під одним дахом. Найбільший дохід вийшов у сім’ї Віктора Балоги – 17 мільйонів 141 тисяча 938 гривень. Найменший дохід усіх членів родини за 2016 рік задекларовано у Михайла Ланя – мільйон 356 з половиною тисяч. Найбільше квадратних метрів землі у родини Віктора Балоги – 26 106 кв. метрів. Найменше у Павла Балоги – 2 891 кв. метр. Найбільше квадратів нерухомості у вигляді приміщень виявилося у членів родини Василя Петьовки – 4 384 кв. метри. Найменше – у родини Роберта Горвата – майже 187.

Познайомимося поближче із активами кожного мажоритарника, пригадаємо кількість виборців, які їм довірилися; згадаємо партії, в яких були помічені депутати; а також дізнаємося про фірми, що є у власності їх найближчих родичів – себто, членів сім’ї.

ХТО Є ХТО, У КОГО ЩО

Округ №68 (центр – Ужгород) представляє Роберт Горват (фракція «Партії «Блок Петра Порошенка»). Загальний дохід усіх трьох членів сім’ї – 3 мільйони 974 тисячі 900 гривень. Приміщення у сім’ї – 186,7  кв. м; землі – 14 973 кв. м; автівок – 4. Близькі родичі мають відношення до 2 фірм.

7 07 2017 gorvat

Депутатом парламенту став вперше, до того працював у бізнесі. На виборах 2014 року отримав підтримку 19 469 виборців і переміг конкурента, який зайняв друге місце, із різницею у 2 496 голосів. За даними ресурсу rada4you.org, Роберт Горват проти позиції фракції голосував у 21% випадків. Показник відвідуваності засідань парламенту, створений на основі участі у голосуваннях, склав 96%.

Згідно із декларацією депутата за 2016 рік, яка доступна не лише на сайті НАЗК, а й на rada.oporaua.org, він отримав зарплати 145 654 гривень (виходить 12 тисяч з лишком щомісяця, якщо поділити на 12). Крім цього, нардепу було виділено 169 871 як відшкодування витрат, пов’язаних із роботою; 28 490 – як компенсацію витрат на проїзд та ще 168 360 – компенсацію за винаймання готелю. А ще 50 тисяч гривень нардеп заробив від продажу нерухомості. Дружина та дочка нардепа займалися підприємницькою діяльністю, яка принесла їм торік 907 362 та 296 363 тисяч доходів відповідно. Також дочка нардепа – Агнеса Горват – отримала 7 200 гривень від надання майна в оренду – для ТОВ «Дастор-Ужгород» (вона має 10-відсоткову частку у цій фірмі). Та найбільше доходу в дочки – 2 200 000 гривень – це позика. Позика від громадянина Горвата Ернеста Івановича. Враховуючи збіг прізвища, імені та по батькові, це може бути родич нардепа. Дружина депутата – Ольга Горват –  ще заробила 1 600 грн на оренді майна для ТОВ «Нова справа Ужгород». У 2016 році нардеп, як випливає з декларації, володів готівкою на мільйон 54 тисячі гривень, на 51 350 доларів США та на 21 250 євро. Із нерухомості нардеп володіє двома ділянками у селі Тур’я-Ремета – розміром у 1000 та 13 973 кв. м. Також у його власності є квартира в Ужгороді, розміром у 65,9 кв. м, а у дочки – також в обласному центрі на майже 86 квадратів. Задекларував нардеп і 35 метрів готельного номеру в Києві. Обранець від ужгородського округу володіє автомобілем «Lexus ES 350» 2008 року, дружина – легковиком «Toyota Verso» 2013 року, а також вантажівкою «Mersedes-Benz 308» 1995 року. У власності дочки також вантажівка – «Volkswagen Crafter» 2008 року.

Дочка депутата, як уже згадано, володіє 10% у ТОВ «Дастор-Ужгород», яке серед місцевих більш відоме як торговий центр. За даними Аналітичної платформи «Youcontrol», з 2006 року серед співзасновників фірми був сам Роберт Горват, а його донька ввійшла до їх числа вже з 2015 року. Також дочка депутата, вказано у декларації, має частку 33% у ТОВ «Континент», яке спеціалізується на вирощуванні горіхів, ягід, плодових дерев і чагарників.

Округ №69 (центр – Мукачево) представляє Віктор Балога (позафракційний). Загальний дохід усіх трьох членів сім’ї – 17 мільйонів 141 тисяча 938 гривень. Приміщення у сім’ї – 411,5 кв. м; землі – 26 106 кв. м; автівок – 3. Близькі родичі мають відношення до однієї  фірми.

7 07 2017 baloga v

Віктор Балога працював парламентарем із 2002 по 2005 роки, коли обрався як безпартійний. Вдруге потрапив у парламент вже у 2012 році від створеної ним же партії «Єдиний Центр» – переміг на окрузі. У 2014 році обрався до Верховної Ради як самовисуванець і нині – позафракційний. Здобув впевнену перемогу на окрузі – 39 364 голосів (61,91%). Відрив від кандидата від «Народного фронту», який посів друге місце, склав майже 30 тисяч голосів. За даними ресурсу rada4you.org, рівень відвідуваності парламентських засідань у депутата становить 79%.

Із електронної декларації, яка опублікована і на ресурсі rada.oporaua.org, відомо: зарплата нардепа за минулий рік склала 144 903 гривні (трохи більше 12 тисяч щомісяця, якщо поділити на 12). Ще 169 871 грн Віктор Балога отримав від держави на виконання своїх депутатських повноважень. Більше грошей торік було в Оксани Балоги, яка на Закарпатті відома як дружина депутата, втім офіційно у декларації вона вказана як «особа, яка спільно проживає, але не перебуває у шлюбі». Хоча зарплата і менша, втім, доходи від продажу та комерції доволі солідні. 66 685 – зарплата, отримана у ТОВ «Маркет Рітейл»; 4 271 – проценти (очевидно, мова йде про банківський вклад, оскільки джерелом доходу вказано один із комерційних банків); 15 мільйонів – дивіденди від ТОВ «Русинія». Загальний дохід Оксани Балоги від відчуження цінних паперів чи корпоративних прав (себто їх продаж) за рік склав 1 174 904 гривні (мова йде про 5 операцій); ще 576 690 гривень – дохід від відчуження нерухомості (2 операції). Дочка народного депутата Софія Балога за рік отримала лише 4 614 гривень – це зарплата у ТОВ «Маркет Рітейл». У декларації Віктор Балога вказав, що володіє готівкою: 250 тисяч гривень; 130 тисяч євро. Оксана Балога має готівки на 650 тисяч євро та 1 600 000 гривень, а також ще 46 717 гривень – на банківському рахунку.

Нардеп володіє двома земельними ділянками у рідному селі Завидово, що неподалік Мукачева – загальним розміром у 14 806 кв. м. У власності Оксани Балоги – ділянка на 200 кв. м у Мукачеві. Також в Оксани Балоги є частка наділу в селищі Чинадійово. Сам розмір землі 5 000 кв. метрів, втім, є ще два співвласники – в усіх по 33,33%. Є ще дві ділянки у цьому ж селищі – на 4 996 кв. метрів та на 1 104 кв. метри. І тут Оксана Балога співвласник серед трьох. Але в усіх трьох співвласників однакове прізвище, тож ймовірність, що все належить одній родині, доволі висока. У власності Оксани Балоги – квартира у Мукачеві на 101 кв. м. Впадає в око, що оцінена вона всього у 14 417 гривень. Це нереально низька ціна, у порівнянні з комерційною на ринку нерухомості. Ще одна квартира в Оксани Балоги у Києві – на 57,8 квадратів. Її оцінено у 58 з лишком тисяч гривень. Віктор Балога задекларував будинок у Кончі-Заспі на 129,2 кв. метра. Формально ця нерухомість у власності держави – в особі Державного управління справами. Втім, враховуючи, що нардеп користується житлом в рамках інвестиційної угоди-позички, можна припустити, що дім – де-факто приватна власність. Володіє Віктор Балога ще квартирою у Мукачеві розміром на 123,4 кв. метри.

Із цінностей у декларації згадуються різні картини знаних українських та зарубіжних художників.

Народний депутат Віктор Балога користується машиною «Audi A8» 2011 року, яка належить Балозі Андрію. Має нардеп у користуванні і «Land Rover Defender 110 2.4 TD» 2008 року, власник якого також Балога Андрій. Людина з таким іменем – це міський голова Мукачева, син нардепа. Схоже, мова йде саме про нього. Оксана Балога задекларувала легковик «Audi A8» 2012 року, що належить її ж ТОВ «Русинія». Це підприємство займається виготовленням та реалізацією будівельних матеріалів.

Щодо ТОВ «Маркет Рітейл», де, як уже згадано, Оксана Балога та Софія Балога отримували зарплату, то ця фірма може мати відношення до мережі продуктових супермаркетів. Зокрема, під час відкриття одного з магазинів у Мукачеві, директор цього ТОВ брав участь у заході. А засновники фірми, згідно з даними «Youcontrol», також є люди із прізвищем Балога – Павло Вікторович та Едіта Володимирівна. Це може свідчити, що остання фірма також у сфері впливу родини Балог, хоча, згідно із документами, прямого стосунку до нардепа немає.

Округ №70 (центр – Свалява) представляє Михайло Ланьо (позафракційний). Загальний дохід усіх чотирьох членів сім’ї – мільйон 356 тисяч 441 гривня. Приміщення у сім’ї – 1 083,12 кв. м; землі – 18 881 кв. м; автівок – 6. Близькі родичі мають відношення до 4 фірм.

7 07 2017 lanjo

У стіни парламенту Михайло Ланьо потрапляє вдруге: у 2012 році як представник «Партії регіонів», у 2014 – як самовисуванець. Відтак у парламенті – позафракційний, але входить до групи «Відродження». Раніше належав до групи «Воля народу». До потрапляння у Верховну Раду був депутатом Закарпатської обласної ради. До обласного парламенту в 2010-му пройшов як представник партії «Єдиний Центр». Всій Україні цей нардеп став відомим після резонансної стрілянини у місті Мукачево, що сталася у липні 2015-го. Тоді прямо серед міста виник збройний конфлікт між бійцями «Правого Сектору» та людьми із кола Михайла Ланя. Цій події присвячена окрема стаття у «Вікіпедії». На окрузі на виборах 2014 року Михайло Ланьо  отримав 34 528 голосів підтримки виборців (38,75%) та суттєво відірвався від представника «Батьківщини», якого підтримали 27 710 виборців, забезпечивши впевнене друге місце. Жоден із інших кандидатів на окрузі не набрав навіть 6 тисяч голосів. За інформацією rada4you.org, рівень присутності на засіданнях парламенту в нардепа лише трохи перевищує половину – 59%.

За даними електронної декларації, яка розміщена і на ресурсі rada.oporaua.org, нардеп торік отримав 136 319 гривень зарплати (11 359 щомісяця, якщо розділити на 12). Більше, ніж зарплата, депутат Ланьо отримав від держави компенсацію вартості оренди житла – 168 360, а також відшкодування вартості проїзду та гроші для виконання депутатських повноважень – всього 196 007 грн. Крім того, 45 380 гривень депутату дісталося як дохід за здачу в оренду двох об’єктів майна. Більше зарплати за рік отримала дружина нардепа Маріанна Ланьо – 391 038 гривень за основним місцем роботи – у ТОВ «Універсал-М». Також 19 200 грн їй дісталося на роботі за сумісництвом – у ПП «Червоний Дракон». Ще 324 675 дружина депутата отримала як дивіденди від ТОВ «Універсал-М». А 28 тисяч – дивіденди від ПП «Червоний Дракон». Одна з доньок нардепа – Павла Ніколетта Ланьо – за рік отримала 47 462 як зарплату у ТОВ «Універсал-М». Із грошових активів – у дружини в банках на момент оформлення декларації було по 107 698 та 14 197 гривень. Також вона володіла готівкою на суму 910 тисяч вітчизняної валюти. Сам Михайло Ланьо володів готівкою на суму 130 тисяч гривень, 450 тисяч доларів США. У одному банку нардеп тримає 27 404 гривні, в іншому – 11 298. У доньки нардепа у банку – 3 390 гривень.

Щодо нерухомості, то у власності обранця чотири ділянки розміром від 250 до 2004 кв. метри – у Мукачеві, селах Поляна та Клячаново. Крім того, ще є 1 800 метрів у селищі Чинадієво. Ця ділянка вказана як власність селищної ради, себто – громади. Втім, можна припустити, що де-факто ця ділянка є приватною, адже, як правило, коли місцева влада здає землю в оренду, то шанси на її подальше повернення в користування громаді малі. Адже, почасти, на землі просто зводять нерухомість. Єдиний плюс – від оренди йде дохід у місцеву казну. Дружина нардепа має 7 ділянок у Мукачеві, селах Ключарки та Лавки – загальна площа 12 218 кв. метрів. Доньці нардепа ще належать 25% земельної ділянки розміром у 810 кв. м у Мукачеві. Дружина депутата володіє будинком на 306 квадратів у селі Ключарки. Сам депутат має офісне приміщення на 380,5 кв. м у Мукачеві, а ще – будинок на 298 кв. м, втім, у декларації він вказаний як об’єкт незвершеного будівництва. Донька володіє квартирою у Мукачеві на 98 кв. м.

Родині належать 6 автівок. Михайло Ланьо має «Audi 100» 1988 року та «Mersedes-Benz S 500» 2006 року випусків. У дружини є «Mersedes-Benz CLS» 2004 року та «Land Rover Range Rover» 2011 року випусків. У доньки задекларовано «BMW X6 X-DRIVE 35D» 2010 року та «Mersedes-Benz GLA 220 CDI 4 Matic» 2014 року. Його вартість вказана на рівні 661 тисячі гривень.

Із цінностей у декларації вказані картини українських художників, ювелірні вироби.

Дружина депутата володіє акціями ТОВ «Монінвест». За даними Аналітичної платформи «Youcontrol», її частка в організації – 10%, тоді як решта належать громадянину Кошелі Василю Михайловичу. До слова, людина з таким же іменем є депутатом обласної ради та головою обласного осередку партії «Відродження». Також дружина обранця володіє часткою 33% у ТОВ «Універсал-М», яке займається, серед іншого, неспеціалізованою оптовою торгівлею. За інформацією «Youcontrol», принаймні до 2010 року серед засновників був сам Михайло Ланьо. Маріанна Ланьо володіє ще й приватним підприємством «Червоний Дракон», яке більш відоме як спортивно-розважальний заклад. Володіє також дружина нардепа половиною частки у ТОВ «Квеле», яке як основну вказало діяльність готелів. У 2012 році, за даними Аналітичної платформи «Youcontrol», серед засновників фірми числився сам Михайло Ланьо, а потім відбулася, так би мовити, ротація. У 2012 році, нагадаємо, він вперше став нардепом, а парламентарям, як відомо, бізнесом займатися зась, принаймні – на папері.

Округ №71 (центр – Хуст) представляє Павло Балога (позафракційний). Загальний дохід усіх п’ятьох членів сім’ї – 2 мільйони 585 тисяч 624 гривні. Приміщення у сім’ї –854,8 кв. м; землі – 2 891 кв. м; автівок – одна. Близькі родичі мають відношення до однієї  фірми.

7 07 2017 baloga p

Павло Балога нардепом є вдруге. Перший раз у парламент потрапив у 2012 році як висуванець партії «Єдиний Центр». Отримавши мандат, невдовзі став членом фракції «Партії регіонів», яку покинув через 4 місяці. І поплатився позбавленням мандата через суд. Лише після подій Революції Гідності Павлу Балозі вдалося повернутися на роботу в парламент до кінця його розпуску. У 2014 році знову переміг на окрузі (цього разу йшов як самовисуванець), здобувши переконливий результат – 24 564 голоси (44,62%). Відрив від кандидата «Народного фронту», що посів друге місце, склав приблизно 13 000 голосів. Наразі Павло Балога позафракційний, і, за даними rada4you.org, відвідав менше половини засідань – 45%. Нагадаємо, цей показник вимірюється не на основі реєстрацій депутата, а кількості разів його участі у голосуваннях.

Зарплата нардепа, йдеться в електронній декларації, – 157 423 (13 тисяч з лишком щомісяця, якщо поділити на 12). 169 871 – отримані кошти, пов’язані із виконанням депутатських повноважень. Успішнішою за отриманням грошей виглядає дружина нардепа Віталія Балога. За рік вона отримала зарплати на 14 815 грн від ТОВ «Барва» та 44 726 – від ТОВ «Закарпатська продовольча група», в якій є серед співзасновників. А від підприємницької діяльності за рік дружині вдалося отримати 1 359 435 гривень. Крім того, задекларовано 120 тисяч – дохід від рухомого майна; проведено 6 операцій щодо відчуження цінних паперів та корпоративних прав – отримано 719 107 гривень. Дочка депутата Вікторія Балога задекларувала лише 247 гривень – як банківські проценти. На момент подачі декларації депутат Павло Балога мав всього 18 грн на рахунку банку. Готівки задекларовано більше – 1 300 000 євро; 250 тисяч доларів США; 267 тисяч українських гривень. Остання сума вказана як позичені нардепом гроші «третім особам». Дружина депутата тримала 163 грн у банку, а 2 мільйони 740 тисяч – готівкою. Дочка депутата має 523 грн на банківському рахунку.

Дружина депутата володіє двома ділянками у Мукачеві на 2 658 кв. м., а у доньки є 233 кв. м землі у Києві. Із приміщень у дружини задекларований будинок у Мукачеві на 429,7 кв. м, а у дочки у Києві – на 425,1 кв. м.

У декларації вказано, що сім’я користується лише одним авто – «Mersedes-Benz ML 350», яке належить ТОВ «Закарпатська продовольча компанія». Серед співвласників цієї фірми, до слова, дружина іншого депутата – Василя Петьовки, про що детальніше далі.

Щодо справ бізнесу, то, як уже згадано, дружина депутата – Віталія Балога – володіє часткою 17,50% у ТОВ «Закарпатська продовольча група», яка займається оптовою торгівлею продуктів. Раніше серед співзасновників, за даними Аналітичної платформи «Youcontrol», був і сам Павло Балога – в період 2010 – 2012 років.

Округ №72 (центр – Тячів) представляє Василь Петьовка (позафракційний). Загальний дохід усіх трьох членів сім’ї – 5 мільйонів 20 тисяч 965 гривень. Приміщення у сім’ї – 4 384 кв. м; землі – 25 885 кв. м; автівок – дві. Близькі родичі мають відношення до 21 фірми.

7 07 2017 petiovka

Василь Петьовка – депутат парламенту із 2007 року, куди потрапив за списком «Нашої України – Народної Самооборони». У 2012 році повторно обрався – цього разу як мажоритарник від партії «Єдиний Центр». У 2014 р. знову здобув впевнену перемогу на окрузі – як самовисуванець. Результат переконливий – 36 711 голосів (68,04%), тоді як друге місце посів кандидат від «Народного фронту», набравши лише сім з половиною тисяч голосів. Нині у стінах Верховної Ради Василь Петьовка не входить до жодної фракції, втім, є членом групи «Воля народу». За даними ресурсу rada4you.org, рівень відвідуваності засідань становить 59%.

Як стало відомо із електронної декларації нардепа, що опублікована у його профілі на сайті rada.oporaua.org, він мав платню за парламентську роботу у розмірі 157 163 грн (трохи більше 13 тисяч щомісяця, якщо розділити на 12). Також від держави нардеп отримав 169 871 національної валюти як відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням повноважень. Більше заробила дружина депутата Марина Петьовка: 979 881 гривень – дохід від підприємницької діяльності; 59 541 грн – зарплата за основним місцем роботи у ТОВ «Закарпатська продовольча група»; 178 263 – дивіденди від ТОВ «Мукачівський ЦУМ». Дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав у Марини Петьовки – загалом 4 операції – на суму 783 850 грн. Також дружина отримала проценти у банку на суму 4 626 грн. А ще дістала подарунок від свого чоловіка – депутата Петьовки – 2,5 мільйона гривень. Син депутата – Василь Петьовка-молодший – отримав торік 67 560 гривень як зарплату в ТОВ «Закарпатська продовольча група» та пенсію – 21 484 грн. А ще – проценти від вкладу в банку – 98 726 грн. Народний депутат задекларував у наявності готівки в 130 тисяч євро та 70 тисяч доларів. Син тримав в одному банку – 600 тисяч гривень, в іншому – лише 28 гривень. Дружина, йдеться у декларації, має 170 084 грн на рахунку в банку, а ще – 70 тисяч доларів та 130 тисяч євро готівкою.

У депутата Петьовки є 2 ділянки по 8 915 та 7 403 кв. м у рідному селі Завидово. Дружина володіє трьома ділянками на 9 567 кв. м. у Мукачеві. Задекларував Василь Петьовка садовий будинок у Конча-Заспі на 129,2 метра. Формально дім належить Державному управлінню справами, втім, враховуючи інвестиційний договір як підставу користування, шансів на повернення дому в розпорядження держави небагато. Ще Василь Петьовка вказав у декларації 1 823,7 кв. м як демонтований комплекс – це у категорії «об’єкти незавершеного будівництва». Дружина депутата володіє квартирами у Києві на 183,5 кв. м та на 68,8 кв. м. Особливість останньої – її оцінено лише у 8 300 грн. Також у декларації вказано як власність дружини «інше нежиле приміщення» у Мукачеві, розміром у 146,6 метрів. А ще є житловий комплекс, теж у Мукачеві, на 2 032,5 кв. м.

Із цінного майна у родини нардепа задекларовані картини та наручні годинники.

Щодо транспорту, у сім’ї, вказано у декларації, два авто, записані на дружину, – «Mersedes-Benz S 500» 2010 року та новенька «Audi Q7» 2016 року. Остання, згідно з вищенаведеним документом, коштувала 2 мільйони 672 тисячі гривень.

Усі фірми, що згадуються у декларації, належать дружині народного депутата. Вона має цінні папери у ПрАТ «Мукачівська автобаза» і є серед кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) фірми. Основна діяльність компанії – це вантажний транспорт, втім, є й сфера оптової торгівлі, оренди нерухомості й навіть рекламного агентства. ТОВ «Барва» – частка Марини Петьовки 30%. Ця фірма займається орендою нерухомості, торгівлею, виготовленням будівельних матеріалів, вантажними перевезеннями, будівництвом. Наприкінці 90-х років, за даними Аналітичної платформи «Youcontrol», серед засновників компанії були теперішні нардепи Василь Петьовка та Віктор Балога, які є двоюрідними братами. ТОВ «Партнер» – повна власність Марини Петьовки. Діяльність – складське господарство, торгівля, оренда нерухомості. ТОВ «Закарпатська продовольча компанія» – частка дружини нардепа 35%. Серед засновників цього підприємства, за даними Аналітичної платформи «Youcontrol», у 2016 році була дружина іншого нардепа – Івана Балоги. Власне, депутати Іван Балога та Павло Балога також доводяться Василю Петьовці двоюрідними братами. ТОВ «Мукачівський ЦУМ» – більше відоме як магазин у центрі Мукачева. Тут Марині Петьовці, вказано у декларації, належить частка у 50%.  ТОВ «Продюсер» – частка Марини Петьовки 65,53%. Це ТОВ, у свою чергу, повністю володіє закарпатським телеканалом «М-студіо». ТОВ "Культурно-мистецький центр "Барви" – частка Марини Петьовки 53%. Це ТОВ є співвласником закарпатського радіо «Версія-ФМ». Сільськогосподарське ТОВ "Клячанівське" – фактично повна власність Марини Петьовки. Крім згаданих 8 підприємств, Марина Петьовка вказана у декларації як кінцевий бенефіціарний власник ще 13 підприємств.

Округ №73 (центр – Берегово) представляє Іван Балога (позафракційний). Загальний дохід усіх чотирьох членів сім’ї – 4 мільйони 298 тисяч 664 гривні. Приміщення у сім’ї – 2 015 кв. м; землі – 8 043 кв. м; автівок – 1. Близькі родичі мають відношення до 6 фірм.

7 07 2017 baloga i

Іван Балога депутатом парламенту став вперше. На виборах 2014 року впевнено переміг на окрузі – 22 777 виборців «за» (44,86%). Кандидат, що посів друге місце, не набрав і 10 тисяч голосів. До обрання в парламент Іван Балога трудився на посаді голови Закарпатської обласної ради як представник партії «Єдиний Центр». Ще раніше був депутатом облради каденції 2006 – 2010 років як представник «Нашої України». Згідно з даними ресурсу rada4you.org, рівень його присутності на засіданнях парламенту становить 54%.

З інформації з електронної декларації, яку можна побачити на сайті rada.oporaua.org, зарплата нардепа за минулий рік складала 151 414 грн (це приблизно 12 з половиною тисяч щомісяця, коли поділити на 12). Ще 169 871 гривню нардеп отримав як кошти, пов’язані із виконанням повноважень. Більше заробили члени родини. Так, дружина – Лілія Балога – отримала 14 815 грн як зарплату у ТОВ «Барва»; 44 726 грн – як зарплату у ТОВ «Закарпатська продовольча компанія». Ще 975 500 прибутку задекларовано як дохід від підприємницької діяльності. Також 638 131 грн Лілія Балога отримала як дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав (2 операції). 1 765 грн у неї задекларовано як проценти від банку, а 1 350 000 грн – як дохід відчуження рухомого майна. Син депутата – Іван Балога-молодший – отримав 952 310 грн як дохід від підприємницької діяльності і лише 132 гривні – як проценти від банку. Грошової готівки на момент заповнення декларації нардеп Іван Балога мав 1 077 000 доларів США та мільйон гривень. Його дружина тримала на банківському рахунку 43 587 гривень, а готівкою володіла сумою на 5 500 000 гривень та 450 000 євро. У сина задекларовано 1 344 грн у банку і готівки – 200 000 грн та  20 000 євро.

Іван Балога у Мукачеві володіє 5 земельними ділянками загальною площею 4 186 кв. метрів. А у його дружини у цьому ж місті є 4 ділянки – загальною площею 2 957 кв. метрів. Іван Балога-молодший має у спільній власності 900 кв. метрів у Мукачеві. Із нерухомості у вигляді приміщення в сина нардепа є у співвласності домоволодіння у Мукачеві на 341 кв. метр. Лілія Балога володіє торговим комплексом на 1 012 кв. м у Мукачеві. Також у декларації чотири рази вказано як об’єкт незвершеного будівництва житловий будинок на 661 кв. м, який не зданий в експлуатацію. Можна припустити, що мова йде про одну й ту ж нерухомість. Власники – Іван та Лілія Балоги.

Із цінностей у декларації депутата вказано дві мисливські рушниці.

А із транспорту в родини лише одна автівка – «Mercedes-Benz ML350» 2014 року, яка юридично належить ТОВ «Закарпатська продовольча компанія», де як згадано вище, Лілія Балога отримувала зарплату. Як уже зазначалося, частку в цій компанії має дружина депутата Василя Петьовки.

Власне, Лілія Балога на момент подачі декларації була й співвласником цієї фірми – її частка 17,5%. Це станом на 2016 рік. Втім, за даними Аналітичної платформи «Youcontrol», станом на квітень 2017 року Лілії Балоги уже не було серед співзасновників компанії. У ТОВ «Барва» частка Лілії Балоги у 2016 році була 40%. Ця фірма займається орендою нерухомості, торгівлею, виготовленням будівельних матеріалів, вантажними перевезеннями, будівництвом. За даними «Youcontrol», станом на квітень 2017 року Лілії Балоги серед співзасновників не було. А протягом історії ТОВ серед його засновників в період 2000-х років згадується і сам Іван Балога. Нині серед співзасновників підприємства, як уже було згадано, фігурує і Марина Петьовка – дружина нардепа Василя Петьовки. ТОВ «Мікро» – частка у дружини нардепа, сказано у декларації, 20%. Діяльність – виробництво будівельних матеріалів та торгівля. У 1997 році, за даними платформи «Youcontrol», серед засновників числився Іван Балога. Також у декларації вказано, що Лілія Балога була серед кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) двох установ – ТОВ «Закарпатагрохолдинг» та ТОВ «Закарпатсільгоспсервіс». Обидві фірми займаються у сфері сільського господарства. Серед засновників цих ТОВ є ПрАТ «Мукачівська автобаза». А цій фірмі, вказано у декларації, Лілія Балога мала цінні папери. Так само, як і Марина Петьовка – дружина депутата від іншого округу.

ХТО ДЛЯ ВИБОРЦІВ ЛІДЕР

На сьогодні, як бачимо, більшість виборців на Закарпатті підтримала для роботи у парламенті власне тих, хто асоціюється радше з бізнесом. Можливо, саме бізнесмени для багатьох жителів області сприймаються як лідери.

Хоча варто не забувати факт, що серед закарпатських депутатів є не лише «вчорашні» бізнесмени, а й «позавчорашні». Тут мова про Віктора Балогу, який встиг попрацювати і на посадах міністра МНС, і керівником Секретаріату Президента Ющенка, а також про його брата Івана Балогу. Останній має досвід роботи першим заступником голови Закарпатської ОДА та головою Закарпатської обласної ради. Але, як бачимо з їх декларацій, їхні родини від бізнесу не відійшли, і це може навіювати підозру, що ці політики, попри державну службу, однаково не відлучилися від сімейного бізнесу.

У свою чергу, наявність бізнес-активів у політичних діячів може під час виборчих кампаній створювати нерівні умови, порівняно з іншими, «небагатими» кандидатами. Адже гроші від бізнесу – це додаткові ресурси для агітації виборця, інколи навіть не зовсім чесної: на кшталт встановлення дитячих майданчиків, ремонту вулиць, а то й прямого підкупу. Біда в тому, що для декого з виборців важливо, щоб «багатий» депутат міг поділитися з ними. І такі виборці готові голосувати за прямі чи непрямі матеріальні блага. Деякі із закарпатських обранців у своїх округах заграють з такою категорією людей – спонсорують певні заходи, дарують подарунки з нагоди професійних свят, надають пряму матеріальну допомогу. Загалом, це має всі ознаки непрямого підкупу виборців. Дивіденди у вигляді голосів на виборах від таких дій окремих депутатів є. Втім, це точно не можна назвати позитивним явищем.

Сьогодні для виборця ознайомлення з електронними деклараціями українських парламентарів – це чудовий привід задуматися, чого люди, які мають в активі більше мільйона гривень, таки прагнуть до роботи, за яку отримують, у середньому, 13 тисяч гривень на місяць. Принаймні, офіційно. А далі – робити правильні для себе висновки.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, Закарпатське представництво Громадянської мережі ОПОРА

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.