Новини

Миколаївщина: Не всі нардепи послідовні у голосуванні за позбавлення депутатського мандата голови Миколаївської ОДА

Не всі народні депутати, обрані до Верховної Ради від Миколаївщини, виявились послідовними у голосуванні за відставку нардепа Олексія Савченка, який займає посаду голови Миколаївської облдержадміністрації.

Громадянська мережа ОПОРА за допомогою сайту «Вони голосують для тебе» прослідкувала, якої позиції притримувались миколаївські нардепи під час голосування за відставку Олексія Савченка 15 листопада та 21 лютого.

Нагадаємо, що 6 жовтня 2016 року Президент України Петро Порошенко призначив народного депутата Олексія Савченка головою Миколаївської обласної державної адміністрації. Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» особам, у тому числі народним депутатам України, забороняється займатись іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Однак 15 листопада Верховна Рада не підтримала постанову про припинення повноважень народного депутата Олексія Савченка, «За» проголосували лише 208 депутатів.

Так, за відставку Савченка тоді проголосували троє миколаївських нардепів: Олександр Жолобецький, Ігор Бриченко та Тарас Кремінь. Аркадій Корнацький та Артем Ільюк утримались від голосування, а Андрій Вадатурський, Борис Козир, Давид Макар’ян та Вадим Підберезняк не голосували за дане рішення. Олександр Лівік під час голосування за дане рішення був відсутнім.

21 лютого народні депутати припинили депутатські повноваження голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка. За дану постанову проголосували 248 нардепів.

Зокрема, Андрій Вадатурський, Борис Козир, Вадим Підберезняк та Артем Ільюк змінили свою позицію і під час другого голосування за відставку Савченка проголосували «За». Натомість послідовними у своїй позиції виявились Ігор Бриченко та Тарас Кремінь, які вдруге знову проголосували «За», а також Аркадій Корнацький та Давид Макар’ян, які не голосували за дану постанову. Разом з тим, Олександр Лівік також проголосував «За», а Жолобецький під час голосування 21 лютого був відсутнім. 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.