Новини

Аналіз ОПОРИ: Виборчі округи і мажоритарщики м. Київ (ОВО 217, 222, 223)

Аналіз ОПОРИ: Виборчі округи і мажоритарщики м. Київ (ОВО 217, 222, 223)

Представляємо вашій увазі політичні мапи трьох одномандатних виборчих округів міста Київ, від яких було делеговано у Верховну Раду Андрія Білецького (ОВО № 217), Дмитра Андрієвського (ОВО № 222) та Юрія Левченка (ОВО № 223). Інформація, запропонована в політичній мапі, розкриває структуру виборчого округу, пояснює суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію, розподіл владних та партійних впливів, інформацію про парламентську активність та роботу народного депутата в окрузі. 

За результатами позачергових парламентських виборів – 2014 у 217 виборчому окрузі (Оболонський район) перемогу здобув самовисуванець Андрій Білецький, який отримав перемогу з результатом 33,75 %  голосів.  Депутат – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, є позафракційним. Андрій Білецький є чинним командиром полку патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» ГУ МВС України в Київській області, який є однією з найпотужніших частин Нацгвардії і тримає лінію оборони в Секторі М (район Маріуполя), постійно бере участь в боях на передовій. У зв’язку з безпосередньою участю у бойових діях, відвідуваність А. Білецьким засідань Верховної Ради та парламентських комітетів є однією з найнижчих серед депутатів чинного скликання: 9 % і 5 % відповідно. Депутат подав лише один депутатський запит щодо «Науково-технічного комплексу «Імпульс», а також зареєстрував 7 законопроектів, які стосувалися, зокрема, внесення змін до чинного законодавства про оборону України, міліцію, державні нагороди та учасників АТО. (детальна інформація про ОВО 217 на сайті rada.oporaua.org)

На 222 ОВО (Солом'янський район) перемогу вдруге здобув представник «Блоку Петра Порошенка»Дмитро Андрієвський з результатом 57,29 % голосів виборців. Депутат Андрієвський активно працює на виборчому окрузі: проводить особистий прийом виборців, відвідує навчальні заклади (школи, дитячі садки), зустрічається з учасниками та ветеранами  АТО, проводить відкриті зустрічі з громадами, де розповідає про свою депутатську роботу та плани на майбутню діяльність. Народним депутатом було подано один депутатський запит до Кабінету Міністрів – щодо збереження Державного підприємства «Завод 410 Цивільної авіації» та 13 законопроектів – щодо внесення змін до чинного законодавства – Цивільного, Бюджетного та Податкових кодексів. (детальна інформація про ОВО 222 на сайті rada.oporaua.org)

За переможця по 223 ОВО (Шевченківський район) Юрія Левченка віддали 37,24 % голосів, у той час як його багаторічний головний конкурент Віктор Пилипишин, лідер громадського руху «Кияни передусім!», народний депутат України VII скликання отримав 18,36 %. Левченко подав 25 депутатських запитів щодо заборони цілодобової торгівлі в житлових будинках; незаконної забудови; підвищення цін на транспорт; також щодо розтрати бюджетних коштів Міністром аграрної політики Павленком О.; щодо законотворчої діяльності, то Юрій Левченко є ініціатором 103 законопроектів, переважно вони стосувалися міста Київ та внесення змін до чинного законодавства. Окремо слід відзначити законопроекти щодо розриву ряду угод з Російською Федерацією, про надання військовослужбовцям безкоштовного житла, повернення капіталів з офшорних зон, про цивільну зброю, заборону комуністичної ідеології та щодо дефіциту Пенсійного фонду. За словами Левченка, він вже провів зустрічі зі 122 особами в громадській приймальні з початку його депутатської роботи, також, за рахунок коштів, наданих для виконання депутатських повноважень, було здійснено матеріальну допомогу для 20 громадян. (детальна інформація про ОВО 223 на сайті rada.oporaua.org)

Серед проблем округів  № 217, 222 та 223 є загальні для міста Київ: питання відведення земельних ділянок під будівництво (особливо в районі річки Дніпро та центрі міста), стан доріг та транспортних вузлів, якість комунального обслуговування, незаконне встановлення МАФів. Щодо суспільно-політичної ситуації досліджуваних округів міста, то за результатами позачергових виборів до Київської міської ради 25 травня 2014 року найбільшу підтримку киян має політична партія «УДАР», вони отримали 65,8 % голосів по місту, при цьому головою Київської міської ради було обрано лідера партії Віталія Кличка. На другому місці зі значним відривом Радикальна Партія Олега Ляшка – 6 %, Всеукраїнське об’єднання «Свобода» та «Об’єднання Самопоміч» – по 4,3 %. 

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.