Новини

Аналіз ОПОРИ: Виборчі округи і мажоритарщики Чернівеччини (ОВО 202, 203, 204)

Аналіз ОПОРИ: Виборчі округи і мажоритарщики Чернівеччини (ОВО 202, 203, 204)

Пропонуємо до Вашої уваги політичні мапи трьох одномандатних виборчих округів Чернівецької області,  що представляють у Верховній Раді такі депутати: Іван Рибак (ОВО № 202), Григорій Тіміш (ОВО № 203) та Максим Бурбак (ОВО № 204). Дані, запропоновані в політичній мапі, надають відомості про суспільно-політичну структуру виборчого округу та соціально-економічну ситуацію, розподіл владних та партійних впливів, інформацію про парламентську активність та роботу народного депутата в окрузі. 

На 202 ОВО перемогу здобув представник «Блоку Петра Порошенка» Іван Рибак, за нього віддали голоси 21,28 % виборців. Домінуючими галузями виробництва краю можна назвати лісозаготівельну та деревообробну галузі. Ключовими проблемами 202 виборчого округу є вимирання сіл, погана інфраструктура та незаконна вирубка лісів, що спричиняє масові зсуви ґрунту. Іван Рибак проводить достатньо активну роботу у своєму окрузі: відвідує засідання сесій райрад, реагує на проблемні ситуації в селах, зустрічається з представниками виконавчої та представницької влади в районах. Депутат намагається вирішити проблеми своїх виборців і на законодавчому рівні: зокрема, він вніс законопроекти та робив запити щодо віднесення населених пунктів округу до категорії гірських та про посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону надр. Нагадаємо, що, відповідно до виборчої програми народного депутата, було обіцяно провести пошук інвестицій на розвиток районів округу, сприяти розвитку малого та середнього бізнесу шляхом підтримки «зеленого туризму».(детальна інформація про ОВО 202 на сайті rada.oporaua.org) 

За офіційними результатами у 203 виборчому окрузі перемогу здобув представник «Блоку Петра Порошенка» Григорій Тіміш, отримавши 28,74 % голосів. Особливістю виборчого округу є багатонаціональний склад населення, переважно румунський та молдавський. Основною галуззю економіки виступає сільське господарство, а проблемами залишаються питання інфраструктури, газифікації та працевлаштування населення. Григорій Тіміш регулярно зустрічається з мешканцями, у свої запитах та законопроектах намагається вирішити місцеві проблеми (будівництво мосту, добудова шкіл, реставрація церков, подача електроенергії). У заявах Тіміш регулярно виражає невдоволення урядом Арсенія Яценюка та діяльністю партії «Нардний Фронт», зокрема у Чернівецькій області.(детальна інформація про ОВО 203 на сайті rada.oporaua.org)

Округ № 204 представлений Максимом Бурбаком, який переміг на виборах до Парламенту, отримавши 24,22 % голосів виборців. Стрімка політична кар’єра Максима Бурбака тісно пов’язана з його близькою дружбою з Арсенієм Яценюком (навчався разом в школі та в університеті), який власне і призначив його на посаду міністра інфраструктури України. Основний політичний конфлікт в межах 204-го виборчого округу – це боротьба за політичний вплив, що ведеться між Максимом Бурбаком та його найближчим конкурентом Володимиром Кулішем, який є керівником обласного штабу партії «Блок Петра Порошенка». Максим Бурбак регулярно проводить прес-конференції, брифінги, зустрічі з виборцями округу, на яких інформує про свою діяльність.

Бурбак за період роботи Верховної Ради подав депутатські запити, які стосувались діяльності попередньої влади області, зокрема зловживання головою Чернівецької ОДА Михайлом Папієвим та з приводу вчинення корупційних правопорушень заступником Чернівецької обласної ради Манілічем В.М. Законотворча діяльності депутата направлена на встановлення мораторію експорту лісо- та пиломатеріалів, інші ініціативи стосувалися здійснення розрахунків в іноземній валюті та змін Податкового кодексу.(детальна інформація про ОВО 204 на сайті rada.oporaua.org) 

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.