Новини

Яку інформацію доносять до виборців через соцмережі та власні сайти представники Волині у Раді, - аналіз ОПОРИ

 

Не усі народні депутати, які представляють Волинську область у парламенті, використовують соціальні мережі для комунікації з виборцями, а також не всі доносять інформацію до свого електорату через власні офіційні сайти. Відповідні висновки отримала Громадянська мережа ОПОРА, здійснивши аналіз відповідних ресурсів за моніторинговий період з 1 лютого по 23 серпня 2016 р. в рамках проекту «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». 

«Народний депутат постійно підтримує зв’язки з виборцями у порядку, встановленому законом», – зазначається у Законі України «Про статус народного депутата України». Нерідко народні депутати для координації з виборцями обирають соціальні мережі, а також поширюють інформацію про свою діяльність на власних офіційних сайтах.

У зв’язку з цим, Громадянська мережа ОПОРА з’ясувала, чим діляться народні депутати, які представляють Волинську область у парламенті, зі своїми виборцями на власних сторінках у мережі Фейсбук, а також, яка інформація про нардепів розміщується на їх офіційних сайтах.

Зокрема, представник 19-го виборчого округу, член фракції «Народний фронт» у парламенті Ігор Гузь мало не кожного дня звітує про свою парламентську діяльність та роботу на окрузі на власній сторінці у мережі Фейсбук. Тут можна знайти: і важливі для виборців законопроекти, які підтримує народний депутат; і тексти депутатських запитів, що стосуються проблем виборчого округу, з якими обранець волинської громади звертається до міністерств, відомств та інших органів влади; і інформацію про телевізійні ефіри на місцевих та всеукраїнських телеканалах за участю народного депутата; графіки прийомів громадян в громадських приймальнях нардепа; враження народного депутата після зустрічей з виборцями свого округу (фотозвіти відповідних зустрічей); іншу інформацію, яка може бути цікава та корисна не лише для виборців 19-го округу. Також у мережі Фейсбук є офіційна сторінка народного депутата Ігоря Гузя, де схожу інформацію розміщують помічники народного депутата.

Крім того, команда Ігоря Гузя доносить інформацію до виборців свого округу через офіційний сайт народного депутата – guz.in.ua. На сайті містяться: біографічні відомості про народного депутата; у рубриці «Новини» – актуальні інтерв’ю з народним депутатом, звіти про діяльність Ігоря Гузя в окрузі, результати роботи депутата в окрузі та анонси заходів за участю нардепа, а також інформація про роботу благодійного фонду Ігоря Гузя «Прибужжя»; у рубриці «Парламентська діяльність» –виступи народного депутата у парламенті (відео), брифінги, інформація про напрацьовані законопроекти, відгуки про народного депутата з посиланням на інші джерела, зокрема, Громадянську мережу ОПОРА; інформація про команду Ігоря Гузя, зокрема, про його помічників; фото- та відеогалерея; контактна інформація, у тому числі, адреси та телефони громадських приймалень.

Guz sajt

Guz facebook

Народний депутат, що представляє 20-й виборчий округ, член депутатської групи «Воля народу» у Раді Сергій Мартиняк не надто активний у соціальних мережах, зокрема, у Фейсбуці. Останній пост на сторінці народного депутата розміщено ще 19 лютого 2016 р. – «Звіт про роботу за 2015 рік».

Станом на 23 серпня 2016 р. не працює і офіційний сайт народного депутата Сергія Мартиняка – перебуває на реконструкції. Хоча, до цього відповідний сайт активно наповнювався контентом. Зокрема, тут розміщувалась інформація про діяльність народного депутата в парламенті, а також про роботу благодійного фонду Сергія Мартиняка «Європейський вектор».

Martynjak sajt

 

Martynjak facebookНе надто активно комунікує із виборцями, використовуючи соціальні мережі, ще один представник депутатської групи «Воля народу» у парламенті, нардеп від 21-го виборчого округу Степан Івахів. Як і його колега по депутатській групі, народний депутат на сторінці у мережі Фейсбук звітував за рік діяльності. Крім того, у березні 2016 р. на відповідній сторінці було розміщено інформацію за результатами проведених зустрічей з виборцями у виборчому окрузі № 21. У липні та серпні 2016 р. на своїй сторінці у Фейсбуці Степан Івахів поширив лише кілька інформаційних повідомлень про діяльність своєї команди в окрузі та роботу благодійного фонду «Патріоти Волині».

Щодо офіційного сайту народного депутата Степана Івахіва, то він, як і в Сергія Мартиняка, уже більше двох місяців не працює. Натомість, на сайті встановлено автоматичну переадресацію на сторінку депутата у мережі Фейсбук.

Ivakhiv facebook

Ivakhiv sajt

Народний депутат Ігор Лапін, який представляє у парламенті м. Луцьк, як і його колега по фракції «Народний фронт», взяв за правило звітувати про власну роботу у мережі Фейсбук. Тут нардеп повідомляє виборців про свої візити у округ, про напрацьовані законопроекти та подані депутатські запити, про телевізійні ефіри, у яких бере участь, поширює відео власних виступів під час пленарних засідань та парламентських брифінгів, висловлює власні думки з приводу подій чи заходів, що стосуються проблем виборчого округу № 22 чи Волинської області, чи просто спілкується з виборцями. Втім, найчастіше народний депутат поширює інформацію про події, що відбуваються у зоні АТО, звітує про власні поїздки на Схід, пов’язані із військовими діями на території України, поширює фото відповідних поїздок.

З 1 червня 2016 р. у представника луцької громади у парламенті з’явився власний офіційний сайт, який станом на 23 серпня постійно наповнюється інформацією. Тут можна знайти: біографічні відомості про народного депутата; інформацію про діяльність нардепа у Раді (у рубриці «Верховна Рада»); передвиборну програму депутата та інформацію про його діяльність в окрузі (у рубриці «Округ»); новини про діяльність народного депутата, актуальні інтерв’ю з ним та анонси заходів за участю нардепа (у рубриці «Медіа»); фото- та відеогалерею; контактну інформацію.

Lapin sajt

Lapin facebook
За коментарями звертайтеся:
Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.