Новини

Політична мапа  одномандатного виборчого округу № 114 (Луганська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 114 (Луганська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До складу округу входять Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський, Словяносербський, Станично-Луганський райони Луганської області.  Орієнтовна кількість виборців: 150 000 осіб. Округ розташований в переважно сільській місцевості. Центр округу – м. Біловодськ. Найменші райони округу – Макарівський та Міловський, найбільші райони – Слов’яносербський та Станично-Луганський.

Соціально-економічна структура округу

Структуру економіки округу складають сільське господарство (виробництво зернових, технічних культур, м'яса, молока) і переробна промисловість. Промисловість району представлена підприємствами з переробки сільськогосподарської продукції, обслуговування сільгоспвиробництва, металообробки, легкої й поліграфічної промисловості.

На сільське господарство припадає 67 % валового загального продукту округу. В галузевій структурі сільського господарства провідне місце належить рослинництву, питома вага якого складає 70 %, (тваринництва – 30 %).

Сільське господарство округу складають 224 підприємства, 185  колективних сільськогосподарських підприємств та 42 інших агропромислових формувань. У сільському господарстві зайнято орієнтовно 35  тис. осіб. 

Військово-політичне протистояння в Луганській області  призвело до часткового руйнування економічних зв’язків між населеними пунктами округу та окупованими територіями. Округ включає перспективні сільськогосподарські угіддя та розвинений фермерський рух, але основні споживачі сільськогосподарської продукції залишилися в індустріальних центрах області, підконтрольних незаконним збройним формуванням. Крім цього, в регіоні діє офіційна заборона на торгівельні зв’язки з окупованими територіями. Негативні тенденції фіксуються й у малому та середньому бізнесі, в основному це стосується того сектору, що забезпечував поставки товарів у нині окуповані міста, роздрібну та гуртову торгівлю, транспортування, страхування тощо.

Військові дії спричинили значне зростання безробіття, а на ринок праці суттєво впливає велика кількість вимушених переселенців (лише за офіційними даними, в межах округу перебуває приблизно 12 тис. переселенців). Продовження бойових дій у Луганській області загрожує поглибленням економічної кризи в окрузі та загостренням  соціальної ситуації.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

     Партійний склад місцевих рад у виборчому окрузі суттєво не змінився після позачергових президентських та парламентських виборів. Депутати, які на місцевих  виборах 2010 р. висувалися Партією регіонів, залишаються домінуючими гравцями на політичній арені Луганщини, інтегрувавшись до політичної партії «Опозиційний блок». На суспільно-політичну ситуацію в окрузі також впливають місцеві осередки політичних партій «Блок Петра Порошенка», ВО «Батьківщина», «Народний Фронт»,  Об’єднання  «Самопоміч». Інші політичні партії значної активності на теренах округу не проявляють, існують формально, на цей час реальної публічної діяльності не проводять. Результати позачергових парламентських виборів 2014 року засвідчили, що в окрузі найвищі електоральні рейтинги має партія «Опозиційний блок».

На суспільно-політичну ситуацію в окрузі впливає специфіка системи управління Луганською областю. Указом Президента України створено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, натомість обласна рада фактично непрацездатна та вже майже рік не збиралась на власні засідання.

До  основних груп впливу в регіоні входять групи: Олександра Єфремова; Рината Ахметова;  Дмитра Фірташа, Юрія Бойка, Івана Аврамова.

З іноземних фінансово-промислових груп на ситуацію в регіоні та окрузі впливають корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД), «ТНК-ВР», «Енергетичний стандарт» (Костянтин Григоришин).

 Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території виборчого округу здійснюють свою діяльність лише місцеві  друковані ЗМІ та загальнообласні радіо, телеканали,  Інтернет-ЗМІ.

Таблиця 1. Друковані ЗМІ, які функціонують на території виборчого округу

Район Назва Засновник наклад Редактор
Біловодськ «Вісті Біловодщини» Біловодськая районна рада 1 500 Котілевська Антоніна Іванівна
Марківка «Радянське слово» Марківська районна рада 1 000 Бітємерова Ірина Валеріївна
Мілове «Слово хлібороба» Міловська районна рада 1 350 Дівітаєв Іван Іванович
Новопсков «Перемога» Новопсковська районна рада 2 700 Стрєльцов Євгеній Миколайович
Новопсков «Новопсковщина» ФЛП Кривошей Н.П. 1 500 Кривошей Надія Петрівна

Вищезазначені друковані видання видають щотижнево. У виборчому окрузі більшість газет фінансуються з місцевого бюджету та засновані органами місцевої влади. Водночас фіксуються негативні процеси у сфері комунальних ЗМІ, які можуть негативно вплинути на висвітлення подій органів місцевого самоврядування та інформування місцевих жителів Луганської області щодо реальної ситуації в регіоні. Так, через відсутність належного фінансування, а також існування заборгованості перед редакціями за підписку газет «Укрпоштою» під загрозою припинення роботи знаходяться газети міського та районного значення, що виходять на території цього виборчого округу,  зокрема, газета  «Вісті Біловодщини».

Основні проблеми інформаційного простору виборчого округу та Луганської області:

  • відсутність друкованих ЗМІ для масового споживача (більшість місцевої преси складають комунальні місцеві видання, які виходять малим накладом і не користуються популярністю у населення);
  • збитковість комунальних видань та спрямованість редакційної політики лише на висвітлення офіційної інформації, пов’язаної з діяльністю органів місцевого самоврядування;
  • нерегулярний друк популярних комерційних обласних видань, здебільшого у передвиборчий період;
  • нерентабельність місцевих поліграфічних підприємств, які обслуговують виключно потреби державних установ у бланковій продукції (у зв’язку з цим, більшість газет друкуються у Харківській області).

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Юрій Гарбуз, народився 18 листопада 1971 р. в смт Мілове Луганської обл., освіта вища, обраний народним депутатом України, на момент обрання тимчасово не працював. У Верховній Раді України VIII скликання займає посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання протидії корупції, входить до складу депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка».

Юрій Гарбуз має досвід державної служби на різних посадах в органах влади Луганської області. У 2005 – 2006 р.р. очолював Марківську райдержадміністрацію. З 2006 по 2010 р.р. – голова Марківської районної ради. В січні 2014 р. був призначений головою Міловської райдержадміністрації.

Професійна (неполітична) кар’єра народного депутата

Народний депутат України Юрій Гарбуз має досвід державної служби на різних посадах у місцевих органах виконавчої влади Луганської області. У той же час Гарбуз починав трудову діяльність з посади вчителя школи в одній із сільських шкіл Міловського району. В 2006 р. отримав вищу освіту в Луганському Аграрному університеті за спеціальністю «менеджер-економіст». Має досвід управління фермерським господарством (2010 – 2012 р.р.), у 2003 – 2005 р.р. – директор Луганського обласного комунального закладу «Козачий кінний театр» у м. Мілове.

Бізнес-інтереси народного депутата України

Бізнес-інтереси народного депутата України Юрія Гарбуза пов’язані із фермерськими господарствами: «Гарбуз Г.А.», «Гарбуз Ю.Г.», Асоціація фермерських господарств «Надія». Інформації про приналежність депутата до великих фінансово-промислових груп немає.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Народний депутат України Юрій Гарбуз є позапартійним, але  входить до фракції «Блоку Петра Порошенка». На регіональному рівні Гарбуз тісно співпрацює з місцевими осередками політичної партії «Блок Петра Порошенка», має добрі відносини з місцевими органами влади. Зокрема, усі приймальні народного депутата розташовані в приміщеннях районних райдержадміністрацій.

Медіавпливи народного депутата України

Народний депутат України Юрій Гарбуз не має впливу на місцеві чи національні ЗМІ, однак у місцевих комунальних ЗМІ регулярно друкуються матеріали, які висвітлюють діяльність народного депутата та роботу його приймалень. 

Жодних медіаактивів народний депутат Юрій Гарбуз не має. 

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі 

Народний депутат України Юрій Гарбуз створив чотири громадських приймальні в різних адміністративно-територіальних одиницях регіону.

Адреси громадських приймалень Графік прийому
1. смт Новопсков, пров. Кірова,1 (РДА,1 поверх) Перший та третій понеділок місяця з 8:00 до 12:00
2. смт Біловодськ, вул. Леніна,103 (адмінбудівля АПК, 2-й поверх) Перший та третій вівторок місяця з 8:00 до 11:30
3. с. Мілове, вул. Леніна,40 (РДА 1 поверх, к.111) Перший та третій вівторок місяця з 13:30 до 17:00
4. с. Марківка, вул. Леніна, 18 (РДА) Перший та третій четвер місяця з 8:00 до 12:00

У громадських приймальнях  прийом громадян здійснюється особисто народним депутатом України або його помічниками. Інформування про діяльність приймалень відбувається через місцеві комунальні друковані ЗМІ. У той же час жодної інформації в Інтернеті чи соціальних мережах, зокрема на особистій сторінці нардепа у Facebook,  про роботу приймалень немає.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Народний депутат України Юрій Гарбуз періодично знаходиться на території округу, іноді проводить особисті зустрічі з виборцями в приймальнях. Основні форми активності народного депутата Юрія Гарбуза включають зустрічі з виборцями в приймальні депутата, розміщення в ЗМІ інформації про діяльність народного депутата.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Народний депутат України Юрій Гарбуз брав участь у підготовці дев’яти законопроектів та подав один депутатський запит. Законопроекти Гарбуза стосувалися внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», Закону України «Про боротьбу з тероризмом», що упорядковують правовідносини в умовах проведення антитерористичної операції, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та до зменшення фактів порушення законних прав та інтересів громадян України.

Депутатський запит Юрія Гарбуза стосується зловживань посадових осіб Публічного акціонерного товариства «Тепловозоремонтний завод» та споріднених з ним підприємств, бездіяльності в цій ситуації правоохоронних органів та органів державної влади, що призвело до завдання державі збитків в особливо великих розмірах. Запит відповідає потребам виборців округу № 114.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Народний депутат України не забезпечував звітування за 100 днів діяльності у Верховній Раді України VIII скликання.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Робота народного депутата України Юрія Гарбуза висвітлюється в місцевих комунальних ЗМІ у якості джинси або оприлюднених зверненнях. Кількість публікацій про діяльність народного депутата в місцевих ЗМІ на території округу протягом місяця: не менше 6 у місяць.

Таблиця 2. Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район)

Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської)

Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови

Партійність голови

ПІБ голови

Партійність голови

Луганська ОДА

Генадій Москаль

Позапартійний

Валерій Голенко

Партія регіонів («Опозиційний Блок»)

 

Сватово  (ВО № 113)

Голова РДА – ПЕТІК

Олександр Владиславович (дата призначення 21.04.15)

Позапартійний

БЕРВЕНО
Тетяна Василівна

Партія регіонів

 

Старобільск (ВО № 113)

Голова РДА – ГАРКАВИЙ

Анатолій Іванович (дата призначення 03.05.14)

Позапартійний

КУЛАЧКА
Микола Олександрович

Партія регіонів

 

Троїцьке  (ВО № 113)

Голова РДА – ІВАНОВ 
Олександр Миколайович(дата призначення 29.12.14)

Позапартійний

ТЕРЕЩЕНКО

Сергій Іванович

Позапартійний

 

Новоайдар (ВО № 113)

КОВАЛЕНКО 
Сергій Михайлович – керівник Новоайдарської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області

(утворено військово-цивільні адміністрації сіл Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскине та Оріхове-Донецьке Новоайдарського району Луганської області) дата призначення – 11.11.14

Позапартійний

ГЛАЙБОРОДА
Анатолій Григорович

виконуючий обов’язки голови, заступник голови ради

Партія регіонів

 

Білокуракіно (ВО № 113)

Голова РДА – ІВАНЮЧЕНКО

Сергій Іванович  (дата призначення 06.03.15 )

Позапартійний

БОНДАРЕНКО
Костянтин Іванович

Партія регіонів

 

Кремінне (ВО № 113)

Вакансія

перший заступник голови  ГОРІН Олександр Васильович

Позапартійний

НАЗАРЕНКО

Юлія Іванівна

Партія регіонів

 

Біловодськ  (ВО № 114)

Голова РДА – ГРАЧОВ 

Андрій Сергійович (дата призначення 29.12.14)

Позапартійний

САМОЙЛОВ
Петро Миколайович

Партія регіонів

 

Марківська селищна рада  (ВО № 114)

Голова РДА – ЧЕРНІК

Віктор Олександрович (дата призначення 11.04.14)

Позапартійний

ЖИТІН
Олександр Вікторович

Партія регіонів

Ігор Дзюба – голова селищної ради

Новопсков  (ВО № 114)

Голова РДА – БЄЛІК
Сергій Петрович (дата призначення 24.01.15)

Позапартійний

ЧЕРНЯВСЬКИЙ
Станіслав Степанович

Партія регіонів

 

Мілове (ВО № 114)

Голова РДА –МИРНИЙ

Володимир Іванович (дата призначення 17.04.14)

Позапартійний

ВЕЛИКІЦЬКИЙ
Володимир Павлович

Партія регіонів

 

Станично-Луганський  (ВО № 114)

ЗОЛКІН Юрій Олексійович – керівник Станично-Луганської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області (дата призначення – 20.03.15 )

Позапартійний

БУРМІСТРОВ

Ігор Миколайович

керуючий справами районної ради

Партія регіонів

 

Cловяносербськ (ВО № 114)

відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р

не здійснюють свої повноваження

 

відповідно до Розпорядження КМУ від 07.11.2014 № 1085-р

не здійснюють свої повноваження

 

 

Попасна (ВО № 114)

ВЛАСЕНКО
Роман Геннадійович – керівник Попаснянської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області

(утворено військово-цивільні адміністрації селища Новотошківське та сіл Жолобок, Троїцьке та Новозванівка Попаснянського району Луганської області)

дата призначення – 29.12.14

Позапартійний

ЖЕЛДАКОВ

Костянтин Миколайович

Партія регіонів

 

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

Северодонецьк  (ВО № 106)

Валентин Казаков

Партія регіонів

Андрій Гавриленко 

Партія регіонів

 

Таблиця 3. Особиста активність народного депутата України Юрія Гарбуза у виборчому окрузі № 114

Дата Місце Назва
  6 квітня Сєверодонецьк (не входить до території виборчого округу)

Низька активність  в окрузі, однак приїжджав в м. Сєверодонецьк  разом з Іриною Геращенко та Мустафою Найем висаджувати алею дерев  в Сєверодонецьку – створення ЕВРО скверу.

http://donbass.comments.ua/news/111806-gerashchenko-vozmutila-pozitsiya-mera.html

  14-15 квітня смт Новопсков Юрій Гарбуз проводив зустріч з виборцями Новопсковського району в приймальні смт Новопсков
  27 квітня с. Марківка Юрій Гарбуз проводив зустріч з виборцями Марківського району в приймальні с. Марківка