Новини

Вибори в Севастополі: ОПОРА стежить за перебігом голосування

Вибори в Севастополі: ОПОРА стежить за перебігом голосування

Громадянська мережа ОПОРА, яка веде спостереження за проміжними виборами народного депутата у 224 окрузі (м. Севастополь), повідомляє про окремі  інциденти, які відбувалися на виборчих дільницях.

            На виборчій дільниці № 850017 у м. Інкерман журналіст газети «Точка ОПОРИ» особисто зафіксував вкидання членом комісії двох бюлетенів у виборчу скриньку.  Члени дільничної комісії публічно оголосили, що журналіст помилився. За їхньою версією, два бюлетені були одночасно вкинуті до скриньки громадянами, які разом прибули на дільницю для участі в голосуванні. У той же час, журналіст газети «Точка ОПОРИ» не підтверджує цю версію. Член комісії, яка за спостереженнями журналіста вкинула бюлетені у скриньку, відмовилася назвати  кандидата, якого вона представляє у дільничній виборчій комісії.

            Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на двох дільницях округу №224 порушення порядку розміщення інформаційних плакатів про кандидатів у народні депутати України. На дільниці № 850001 (м. Балаклава) у вільному доступі для виборців наявні інформаційні плакати лише про трьох кандидатів. Натомість, інформаційні плакати про інших кандидатів знаходяться у місці, доступ до яких ускладнений. Члени виборчої комісії пояснили, що вони розмістили інформаційні плакати,  враховуючи їхню популярність.

992980 10201095870935475 680608772 n

У той же час,  на виборчій дільниці № 850029 (с. Родниківське) інформаційні плакати про кандидатів складені в одну купу і знаходяться поза межами приміщення для голосування. Таким чином,  виборці практично не можуть  ознайомитися із цими плакатами.  Закон України «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що інформаційні плакати розміщуються у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним, у порядку розташування кандидатів у виборчому бюлетені.

На виборчу дільницю в с. Тилове на дільницю № 850025 приїхала група осіб, до якої входили народний депутат України Володимир Сальдо (фракція Партії регіонів), головний редактор газети«Херсонський вісник» Ольга Співаківна і офіційний спостерігач від МПГО«Континент» Сергій Шаповал. Ці особи склали акт про виявлення порушення виборчого законодавства щодо розміщення поблизу виборчої дільниці агітації за кандидата від КПУ Василя Пархоменка. Натомість, спостерігач ОПОРИ з моменту початку голосування періодично оглядав територію навколо виборчої дільниці, проте ніякої агітації в цьому місці не фіксував.

IMG 3167