Новини

Аналіз ОПОРИ: виборчі округи і мажоритарщики Івано-Франківщини (ОВО № 87, 88, 89)

Аналіз ОПОРИ: виборчі округи і мажоритарщики Івано-Франківщини (ОВО № 87, 88, 89)

Пропонуємо вашій увазі політичні мапи трьох одномандатних виборчих округів Івано-Франківської області, народними депутатами від яких є: Юрій Дерев’янко (ОВО № 87), Юрій Тимошенко (ОВО № 88) та Юрій Соловей (ОВО № 89). Політичні мапи зазначених округів інформують про суспільно-політичну структуру виборчого округу, його соціально-економічну ситуацію, розподіл владних та партійних впливів, а також містять дані про  роботу народного депутата на законодавчому на місцевому рівнях. 

За результатами парламентських виборів 2014 р. у виборчому окрузі № 87, який, з-поміж іншого, включає м. Яремче та населені пункти Коломийського району, із величезним відривом від найближчих конкурентів переміг Юрій Дерев’янко, отримавши підтримку 69,67 % виборців. На користь популярності політика свідчить, зокрема те, що він, член та висуванець маловідомої політичної партії «Воля», впевнено переміг суперників, які заручилися підтримкою найбільш популярних у окрузі партій – «Народного Фронту» та «Блоку Петра Порошенка». Юрій Дерев’янко має успішну політичну історію – у 2010 році був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін», згодом, у 2012 р. як самовисуванець здобув перемогу над представником ВО «Свобода» у цьому ж одномандатному окрузі. Народний депутат демонструє високий рівень депутатської активності: з часів вступу у свої повноваження зареєстрував 54 законотворчі ініціативи та подав 15 депутатських запитів, провадить активну роботу в окрузі, організує та бере участь у місцевих публічних заходах. Характерно, що громадські приймальні депутата відкриті не лише в межах округу, але й у інших насалених пунктах області: 5 приймалень депутата працює в межах ОВО № 87, а 6 – за його межами. (детальна інформація про ОВО 87 на сайті rada.oporaua.org)

Представником від ОВО № 88 у Верховній Раді є Юрій Тимошенко, член партії «Народний Фронт». За результатами виборів у окрузі цей політик на 13,32 % випередив свого головного конкурента – чинного на той час народного депутата Олександра Донія. Юрій Тимошенко – член «Народної самооборони Коломийщини», а з травня 2014 р. до моменту обрання депутатом ВРУ був гвардійцем Першого батальйону оперативного призначення імені генерала Кульчицького Національної гвардії. Наразі у 10 законотворчих ініціативах, зареєстрованих депутатом Юрієм Тимошенком, не відображена регіональна специфіка виборчого округу. Тематика цих законотворчих ініціатив здебільшого стосується питань безпеки, оборони, протидії корупції та соціального захисту і частково відповідає зазначеним у передвиборчій програмі пріоритетам. На рахунку депутата також 4 депутатські запити, 3 з яких стосуються проблем виборчого округу № 88. Політик не забуває про підзвітність громаді, що його обрала: звіти про його роботу у Парламенті транслювалися місцевими ЗМІ та оприлюднювалися на його сторінці у соціальній мережі Facebook. (детальна інформація про ОВО 88 на сайті rada.oporaua.org)

Політична історія депутата від ОВО № 89 Юрія Солов’я включає головування у 2001 р. в Івано-Франківській обласній партійній організації «Нова Генерація України», балотування у 2010 р. на посаду Івано-Франківського міського голови та одночасно до Івано-Франківської міської ради від партії «Третя сила», керівництво у 2011–2014 рр. Івано-Франківською міською організацією партії «УДАР Віталія Кличка» та зрештою, участь і перемога на парламентських виборах 2014 р. у якості висуванця від партії «Блок Петра Порошенка». Станом на кінець квітня 2014 р. депутатом Юрієм Солов’єм зареєстровано 4 депутатські запити і 10 законодавчих ініціатив, які в основному стосуються його профільної діяльності як заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики. Про результати діяльності за підсумками перших місяців роботи у Парламенті депутат звітував у телевізійному інтерв’ю, яке транслювалось в ефірі місцевого телебачення, у цілому, політик проявляє високу активність у місцевому інформаційному просторі та не забуває відвідувати свій округ і проводити персональний прийом громадян. (детальна інформація про ОВО 89 на сайті rada.oporaua.org)

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.