Новини

Огляд діяльності прикарпатських депутатів-мажоритарників за перший рік роботи  Верховної Ради України VIII скликання

Огляд діяльності прикарпатських депутатів-мажоритарників за перший рік роботи Верховної Ради України VIII скликання

Тематика законотворчих ініціатив

За перший рік роботи Верховної Ради України восьмого скликання народні депутати, що були обрані в одномандатних округах Івано-Франківської області, 247 разів виступали ініціаторами законотворчих ініціатив. Протягом року законотворці найбільше уваги приділяли питанням податкової і митної політики,  виступивши 53 рази ініціаторами проектів законодавчих актів, що стосуються даної тематики.  Питання бюджету  та питання фінансової політики і банківської діяльності також були серед пріоритетів законотворців – 28 разів вони виступали ініціаторами законотворчих ініціатив, що стосуються бюджету, та 20 разів були ініціаторами законотворчих ініціатив, що стосуються сфери фінансової політики і банківської діяльності. Інша тематика у законотворчій діяльності народних депутатів відображена менше. Найменше уваги депутати-мажоритарники з Івано-Франківської області приділяли питанням інформаційної політики, правам людини та зовнішній політиці. Цим сферам державної політики депутати присвятили по одній законотворчій ініціативі.

8 121

З усіх проектів законодавчих актів, які були ініційовані прикарпатськими депутатами- мажоритарниками самостійно та у співавторстві з іншими парламентарями, чинності набули 18 актів. Зокрема набула чинності Постанова «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області у 2011-2014 роках», де серед співавторів троє івано-франківських мажоритарників — Юрій Дерев'янко, Ігор Насалик та Михайло Довбенко. Підтримку парламенту здобула Постанова «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання», авторами якої є Юрій Дерев’янко та Ігор Насалик.

Олександр Шевченко є співавтором одного законодавчого акту, який набув чинності, а саме Постанови «Про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реалізації рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, стосовно забезпечення функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

У заліку Михайла Довбенка наявні ще три законотворчі ініціативи, які депутатом до парламенту були подані у співавторстві, здобули підтримку Верховної Ради України та набули чинності. Ними є проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо співфінансування доріг державного значення», проект Закону «Про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України щодо співфінансування доріг державного значення» та проект Постанови «Про відзначення 80-річчя від дня народження Бориса Олійника».

Крім двох вищезазначених законотворчих ініціатив Ігоря Насалика, які набули чинності, у заліку депутата є ще одна, створена ним у співавторстві з іншими колегами по парламенту – це проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».

Анатолій Дирів є співавтором двох законодавчих актів, які набули чинності. Зокрема підтримку парламенту здобули проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) та проект Постанови «Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов'язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи (квітень 2016 року)».

Юрій Дерев’янко, серед семи івано-франківських депутатів-мажоритарників, лідирує як за кількістю зареєстрованих проектів законодавчих актів, так і за кількістю тих, які набули чинності. Крім двох вищезазначених законотворчих ініціатив, що набули чинності, парламент підтримав ще шість, які Юрієм Дерев’янком були ініційовані у співавторстві з іншими парламентарями. До цих законодавчих актів, які набули чинності, належать:

Заява до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян;

  • Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції»;
  • Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства)»;
  • Проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)»;
  • Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб'єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів);
  • Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».

Законотворча активність

Серед усіх івано-франківських депутатів-мажоритарників найбільшу кількість законотворчих ініціатив (власних та у співавторстві) у Верховній Раді України зареєстрував Юрій Дерев’янко. Йому належить майжє третина від усіх проектів законодавчих актів, зареєстрованих народними депутатами, які обрані до парламенту в одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області. За рік діяльності депутат зареєстрував 74 законотворчі ініціативи.

Друге місце за кількістю законотворчих ініціатив у Ігоря Насалика, який протягом року депутатської діяльності зареєстрував 40 проектів законодавчих актів (власних та у співавторстві). Михайло Довбенко є автором та співавтором 38 законотворчих ініціатив, Юрій Соловей — ініціатор (самостійно та у співавтостві) 32 проектів законодавчих актів, Анатолій Дирів є автором та співавтором 30 проектів законодавчих актів, а Юрій Тимошенко самостійно та у співавторстві ініціював 24 законотворчі ініціативи. Ініціатором найменшої кількості законотворчих ініціатив з-поміж усіх депутатів-мажоритарників Прикарпаття є Олександр Шевченко, який протягом року самостійно та у співавторстві зареєстрував 9 законотворчих ініціатив.

8 12 2jpg

Що стосується власних законотворчих ініціатив, то найбільшу кількість таких проектів законодавчих актів протягом року депутатської діяльності зареєстрував Ігор Насалик – 10. Анатолій Дирів зареєстрував 9 власних законотворчих ініціатив, Юрій Дерев’янко – 8, Юрій Тимошенко – 5. По три власні законотворчі ініціативи зареєстрували Олександр Шевченко, Михайло Довбенко та Юрій Соловей.

8 12 3

Виступи на засіданнях Верховної Ради України

Протягом року депутати-мажоритарники, обрані у одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області, 169 разів виступали під час проведення засідань Верховної Ради України. Найчастіше правом виступу користувався Юрій Соловей – 50 виступів. Ігор Насалик під час засідань парламенту виступав 40 разів, Юрій Тимошенко – 30, Юрій Дерев’янко – 25, а Михайло Довбенко – 23. Жодного разу не реєструвався для виступів Анатолій Дирів, а Олександр Шевченко лише один раз скористався правом виступу.

8 12 4

Відвідування засідань Ради і Комітетів

Згідно з Регламентом Верховної Ради України, перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом.

У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою.

Зважаючи на те, що норма про реєстрацію за допомогою електронної системи та норма про особисте голосування не завжди дотримується українськими парламентарями, ми для аналізу відвідування засідань Ради брали дані письмової реєстрації.

За даними письмової реєстрації найвищий показник відвідування засідань парламенту у Анатолія Диріва, депутат був присутній на 97,5% засідань парламенту. Юрій Дерев’янко був присутнім на 93,4% засідань (2 засідання пропустив через відпустку), Михайло Довбенко і Юрій Тимошенко – 92,6%. Ігор Насалик відвідав 88,5% засідань (12 засідань пропустив через відпустку), а Юрій Соловей – 77,9% засідань. Найнижчий показник відвідуваності засідань Верховної Ради України в Олександра Шевченка – 63,9%. Протягом року парламентар пропустив 44 засідання Верховної Ради України з 122.

Відвідування народними депутатами засідань Верховної Ради України
(дані письмової реєстрації за рік діяльності ВРУ 8-го скликання)
Депутат Присутній Відсутній % відвідування
1 Олександр Шевченко 78 44 63,9
2 Михайло Довбенко 113 9 92,6
3 Ігор Насалик 108 14 88,5
4 Анатолій Дирів 119 3 97,5
5 Юрій Дерев'янко 114 8 93,4
6 Юрій Тимошенко 113 9 92,6
7 Юрій Соловей 95 27 77,9

8 12 55

У Олександра Шевченка також найнижчий показник відвідуваності засідань комітету – 63,64%, із 33 засідань депутат відвідав 21. Найвищий показник відвідуваності засідань комітетів ВРУ у Михайла Довбенка – 93,10%, з 29 засідань депутат був відсутній на двох.

Відвідування депутатами засідань комітетів Верховної Ради України
Назва комітету Депутат К-сть відвіданих засідань К-сть засідань комітету %
Комітет з питань бюджету Олександр Шевченко 21 33 63,64%
Комітет з питань економічної політики Юрій Соловей 15 20 75%
Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів 18 23 78,26%
Комітет з питань запобігання і протидії корупції Юрій Дерев'янко 35 39 89,74%
Комітет з питань запобігання і протидії корупції Юрій Тимошенко 35 39 89,74%
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Насалик 19 21 90,48%
Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко 27 29 93,10%

8 12 10 

Депутатські запити

Протягом першого року роботи Верховної Ради України восьмого скликання депутати-мажоритарники з Івано-Франківщини 64 рази звертались з запитати до посадових осіб та органів влади. 56% депутатських запитів народні обранці адресували керівникам міністерств і відомств України, 27% – Кабінету Міністрів України, 14% – Генеральному прокурору України та 3% – місцевим органам влади і управління. Жодного разу народні депутати не звертались з запитами до голови Верховної Ради України та до Президента України.

8 12 6

Більше половини депутатських запитів від сукупної кількості запитів, поданих прикарпатськими депутатами-мажоритарниками органам влади, адресував Юрій Дерев’янко –  37 запитів. Олександр Шевченко і Михайло Довбенко за рік роботи у парламенті 7 разів зверталися до органів влади з депутатськими запитами, по 5 депутатських запитів подали Юрій Соловей і Юрій Тимошенко. Найменшу кількість запитів протягом року роботи  у парламенті подали Ігор Насалик – 2 депутатські запити та Анатолій Дирів – 1 депутатський запит.

На даний час 80% депутатських запитів, поданих всіма народними депутатами, які обрані до парламенту в одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області, розглянуті адресатами, а 20% (13 запитів) перебувають у стадії розгляду.

8 12 Frankivsk 7

 Голосування під час пленарних засідань Верховної Ради України

Найвищу підтримку питання, виносились на голосування Верховної Ради України, отримували від Юрія Тимошенка, у 86,3% випадків депутат голосував «За». Найменшу підтримку питання, що розглядались парламентом, отримали від Олександра Шевченка – 33,9%. Найчастіше під час засідань Ради  голосували «Проти» Юрій Дерев’янко – 2,1% голосувань, Ігор Насалик і Юрій Тимошенко – 1,3% голосувань. Позицію «Утримався» під час голосувань найчастіше займав Юрій Дерев’янко – 13% випадків, а найрідше Олександр Шевченко – під час 3,1% голосувань.

Найбільшу кількість голосувань пропустив Олександр Шевченко – 853 голосування, що від загальної кількості становить 37,7%, а найменшу кількість голосувань – 38, пропустив Юрій Тимошенко, його показник пропущених голосувань становить 1,3 %.

Випадки, коли обранці реєструвались на засіданнях Ради, але не брали участі у голосуванні, притаманні всім народним депутатам, обраним у одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області.Найвищий показник неучасті у голосуванні в Олександра Шевченка – 25,2%, Юрія Дерев’янка – 24,7%, Ігоря Насалика – 23,9% та Анатолія Диріва – 22%. Юрій Соловей був зареєстрований на засіданнях Ради, але не брав участі у 15,7% голосувань, Михайло Довбенко  не брав участі у 9,9% голосувань, а Юрій Тимошенко у 7,1% голосувань.

8 12 8

Загальні висновки про діяльність народних депутатів у обраних для дослідження округах

У рамках пілотного моніторингового проекту, який виконується в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», ОПОРА проводить моніторинг депутатів-мажоритарників 36 виборчих округів 12 регіонів України (Київська, Дніпропетровська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Сумська області та місто Київ).

У Івано-Франківській області це три виборчі округи: №87, №88 та №89, де на позачергових виборах до Верховної Ради України у жовтні 2014 року перемогу здобули Юрій Дерев’янко, Юрій Тимошенко та Юрій Соловей.

Юрій Дерев’янко

На території виборчого округу працює 5 громадських приймалень депутата, які системно працюють із зверненнями громадян та у форматі надання безкоштовної правової допомоги. Депутат регулярно відвідує виборчих округ для участі у робочих зустрічах та публічних заходах. Особистий прийом громадян Юрієм Дерев’янком здійснюється, але з нестабільною періодичністю. Протягом року за народним депутатом спостерігалася висока активність у місцевому інформаційному просторі. Систематичний інформаційний супровід діяльності Юрія Дерев’янка здійснює прес-служба депутата через поширення інформаційних повідомлень серед місцевих ЗМІ. Регулярне інформування громадян про парламентську діяльність депутат також забезпечує через свій персональний сайт і сторінку в соціальній мережі Facebook.

У тематиці законотворчої діяльності депутата переважають законотворчі ініціативи, які стосуються питань податкової і митної політики, питань бюджету, запобігання і протидії корупції та економічної політики.

Протягом першого року депутатської діяльності  у Верховній Раді України восьмого скликання Юрій Дерев’янко подав 37 запитів, 5 з яких наразі перебувають у стадії розгляду, а також зареєстрував 74 законотворчі ініціативи – 66 у співавторстві,  8 власних проектів законодавчих актів. У чотирьох законотворчих ініціативах відображена специфіка і проблематика місцевих громад виборчого округу, де Юрій Дерев’янко був обраний депутатом.

Власні законотворчі ініціативи депутата

Проектом Закону «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо строків для затвердження розмірів посадових окладів (тарифних ставок) для працівників бюджетної сфери) депутат мав на меті встановити термін виконання зобов’язання Кабінетом Міністрів України повноважень, передбачених чинним законодавством, щодо встановлення розмірів оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету. Проте даний законопроект до порядку денного засідань парламенту не потрапив.

Законопроектом № 1127 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення деяких положень, що регулюють порядок здійснення державних закупівель)» автор має на меті підвищити ефективність реалізації положень Закону України «Про здійснення державних закупівель». Зокрема, крім змін у Господарський кодекс України, дана законотворча ініціатива передбачає зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які суттєво збільшують штрафні санкції за порушення законодавства при здійсненні державних закупівель. Наприклад, автор законопроекту пропонує за порушення при здійсненні державних закупівель штрафну санкцію та встановити її на рівні від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне порушення протягом року процедури державних закупівель парламентар пропонує карати штрафом від десяти тисяч до п’ятнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проектом закону №1138 Юрій Дерев’янко пропонував внести зміни до Закону України «Про Конституційний Суд України» та розширити юрисдикцію Конституційного Суду України, наділивши його повноваженнями визнання неконституційними не лише нормативних актів, але й визнання неконституційними дій органів державної влади України, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. Даний законопроект парламентом був відхилений і знятий з розгляду.

Законопроектом № 1139 народний депутат пропонує внести зміни до Земельного кодексу України, надавши повноваження обласним та районним державним адміністраціям розпоряджатися державними землями сільськогосподарського призначення, а надання земельних ділянок із земель державної власності у власність або у користування  здійснювати за згодою сільських, селищних та міських рад, на території якої розміщено відповідні земельні ділянки.

Протягом року Юрій Дерев’янко зареєстрував три законопроекти, які передбачають внесення змін до Житлового кодексу Української РСР. Проект закону №1346, на думку автора, має удосконалити механізми обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм житлових приміщень, а також знизити рівень корупції й унеможливити зловживання з житловим фондом. Законопроектом №1348 пропонується зберегти наявний фонд службового житла шляхом заборонити можливість виключення службових житлових приміщень із числа службових. Зміни, передбачені законопроектом №3273, за задумом автора мали б спростити процедуру прийому громадян до членів житлово-будівельного кооперативу.

Проектом Закону №1347 депутат пропонує внести зміни до Закону України «Про адміністративні послуги», надавши ними органу, який утворив центр надання адміністративних послуг,  можливість змінити час прийому суб’єктів звернень і його кількість (крім кількості днів прийому). Необхідність таких змін у пояснювальній записці до законопроекту обґрунтовується тим, що у деяких адміністративно-територіальних одиницях у передбаченій Законом великій кількості часу роботи центру надання адміністративних послуг немає потреби через невелику кількість населення і низьке завантаження.

Відображення регіональної специфіки виборчого округу у законотворчій діяльності депутата

Проектом Закону під номером 3280, який зареєстрований у співавторстві з Іриною Сусловою, парламентар пропонує внести зміни до низки законодавчих актів, які, на думку автора, мали б стимулювати економічний розвиток гірських населених пунктів. Цим проектом законодавчого акту пропонується зменшення податкових і митних навантажень на суб’єкти інвестиційної діяльності, що реалізовують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки  на території  гірських населених пунктів. Зважаючи на географічні особливості округу, дана законотворча ініціатива відображає проблематику місцевих громад округу, у якому Юрія Дерев’янка обрали депутатом.

9 жовтня Юрій Дерев’янко спільно зі своєю колегою по партії Іриною Сусловою зареєстрував проект Закону «Про проведення економічного експерименту «Прикарпаття» на території Івано-Франківської області». Цією законотворчою ініціативою її автори пропонують у межах Івано-Франківської області провести економічний експеримент, запровадивши на 5 років спеціальний правовий режим економічної діяльності для бізнесу, який буде учасником експерименту, зокрема запровадити митний режим вільної митної зони та надати суб’єктам економічного експерименту пільги щодо сплати податків.

Для забезпечення проведення економічного експерименту, його автори пропонують внести зміни до Податкового кодексу України і Митного кодексу України для правового врегулювання інвестиційної діяльності на території проведення економічного експерименту «Прикарпаття». За задумом авторів цього пакету законопроектів, впровадження економічного експерименту дасть можливість залучити в Івано-Франківську область інвестиції, сприятиме збільшенню кількості робочих місць у місті, розвитку інфраструктури регіону.

Зважаючи на те, що згадані законотворчі ініціативи у разі схвалення парламентом поширюватимуться на територію всієї області, можна стверджувати, що вони враховують інтереси громад округу, у якому Юрій Дерев’янко обраний депутатом.

Юрій Тимошенко

На території виборчого округу працює 2 громадські приймальні депутата у двох районних центрах округу, які працюють із зверненнями громадян. Виборчий округ депутат регулярно відвідує для проведення особистих прийомів громадян, які здійснюються депутатом щомісячно. Протягом року у місцевому інформаційному просторі Юрій Тимошенко високої інформаційної активності не проявляв, систематичного інформаційного супроводу діяльності депутата у місцевих ЗМІ не відбувається.

Серед тематики законотворчої активності народного депутата переважають законотворчі ініціативи, що стосуються національної безпеки і оборони, культури і духовності та законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Іншій тематиці депутат приділяв менше уваги.

Протягом першого року депутатської діяльності  у Верховній Раді України восьмого скликання Юрій Тимошенко 5 разів звертався з запитами до органів влади, 1 з яких наразі перебуває у стадії розгляду, а також зареєстрував 24 законотворчі ініціативи – 19 у співавторстві, 5 власних законотворчих ініціатив. Чітко вираженої регіональної специфіки виборчого округу у законотворчих ініціативах депутата не відображено.

Власні законотворчі ініціативи депутата

У липні 2015 року депутат зареєстрував пакет законопроектів щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів учасниками антитерористичної операції, які передбачають для учасників антитерористичної операції пільгові умови при ввезенні легкових автомобілів на митну територію України. Цим пакетом законотворчих ініціатив передбачено внесення змін до Податкового кодексу України, Митного кодексу України та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» які учасникам антитерористичної  операції надаватимуть право на одноразове ввезення на митну територію України одного легкового автомобіля з робочим об’ємом цилiндрів двигуна до 3000 см-3 для особистого користування без сплати передбачених законодавством України податкових платежів.

Проектом Закону під номером 2444а народний депутат пропонує безоплатно передавати учасникам антитерористичної операції, а також членам сімей учасників, які загинули чи зникли безвісти в зоні проведення антитерористичної операції, об’єкти незавершеного будівництва, які можуть бути трансформованими в житло та перебувають у комунальній власності.

Проектом постанови під номером 3324 Юрій Тимошенко пропонує встановити в сесійній залі Верховної Ради України ікону «Покрова Пресвятої Богородиці». Як йдеться у пояснювальній записці, дана законотворча ініціатива має на меті вшанування Верховною Радою України історії визвольної боротьби українського народу та підтримка на державному рівні народу України в його молитві за мир.

Юрій Соловей

У кожному з трьох районних центрів округу працює по одній приймальні депутата, де помічники-консультанти депутата працюють із зверненнями громадян. Депутат регулярно відвідує округ для участі у робочих зустрічах, публічних заходах та регулярно проводить особистий прийом громадян. Протягом року за депутатом спостерігалася висока інформаційна активність у місцевому інформаційному просторі. Інформаційних супровід діяльності депутата забезпечується через місцеві ЗМІ, а також через соціальну мережу Facebook.  Через особисту сторінку в соціальній мережі Facebook депутат інформує про результати своєї парламентської діяльності та власну позицію щодо законотворчих ініціатив, які виносяться на розгляд Верховної Ради України.

Протягом року парламентської діяльності у тематиці законотворчості Юрія Солов’я переважали законотворчі ініціативи які стосуються податкової і митної політики, підприємництва і промисловості та економічної політики. Іншій тематиці депутат приділяв менше уваги.

За рік роботи у Верховній Раді України восьмого скликання Юрій Соловей подав 5 запитів органам влади, 1 з яких наразі перебуває у стадії розгляду, а також зареєстрував 32 законотворчі ініціативи – 29 у співавторстві, 3 власних законотворчих ініціативи. Чітко виражена регіональна специфіка виборчого округу відображена у проекті Постанови «Про урочисте відзначення на державному рівні у 2015 році 300 років з часу надання селищу Кути Косівського району Івано-Франківської області Магдебурзького права».

Власні законотворчі ініціативи депутата

Проектом постанови «Про урочисте відзначення на державному рівні у 2015 році 300 років з часу надання селищу Кути Косівського району Івано-Франківської області Магдебурзького права» автор має пропонував відзначити на державному рівні у 2015 році 300 років з часу надання селищу Кути Косівського району Івано-Франківської області Магдебурзького права та створити належні умови для організаційної підготовки до відзначення цієї події. Дана законотворча ініціатива до порядку денного засідань парламенту не потрапила.

Іншій дві власні законотворчі ініціативи депутата стосувалися процедури розгляду парламентом  законопроектів, а саме:

Проект Постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції»;

Проект Постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції».