Новини

Прикарпатські депутати-мажоритарники у Верховній Раді України восьмого скликання. Шість місяців діяльності

Прикарпатські депутати-мажоритарники у Верховній Раді України восьмого скликання. Шість місяців діяльності

Тематика законотворчих ініціатив

Протягом першого півріччя діяльності Верховної Ради України восьмого скликання народні депутати, що були обрані до парламенту в одномандатних виборчих округах Івано-Франківської області, 151 раз виступали ініціаторами законотворчих ініціатив. З них найбільша частина законопроектів стосується податкової і митної політики (26 проектів законодавчих актів), питань бюджету (14 законодавчих актів) та фінансової політики і банківської діяльності (12 проектів законодавчих актів). Іншими тематиками народні депутати переймалися менше.

 Ivano Frankivska tematyka

З усіх ініційованих прикарпатськими депутатами-мажоритарниками законодавчих ініціатив чинності набули дві постанови та два проекти закону. Зокрема Верховна Рада України підтримала  Постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області у 2011-2014 роках, де серед співавторів є івано-франківські мажоритарними Юрій Дерев'янко,Ігор Насалик та Михайло Довбенко.

Також знайшла підтримку парламентарів Постанова авторства Юрія Дерев’янка та Ігоря Насалика «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання».

У співпраці з іншими депутатами Юрій Дерев’янко зареєстрував два законопроекти, які були підтримані парламентом та набули чинності: «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції» і «Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства)».

Підтримку депутатів Верховної Ради України також здобула Заява Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, яка була ініційована Юрієм Дерев’янком у співавторстві з іншими колегами по парламенту.

Незважаючи на достатньо немалу сукупну кількість зареєстрованих прикарпатськими депутатами-мажоритарниками законотворчих ініціатив у першому півріччі діяльності Верховної Ради України восьмого скликання, чинності набула лише незначна частка проектів законодавчих актів.

Законотворча активність

Найбільшу кількість законотворчих ініціатив (власних та створених у співавторстві) з-поміж усіх прикарпатських депутатів-мажоритарників  зареєстрував Юрій Дерев’янко (58 законотворчих ініціатив). Ігор Насалик подав до парламенту 22 проекти законодавчих актів (власних та створених у співавторстві), Анатолій Дирів – 20 проектів законодавчих актів(власних та створених у співавторстві), Юрій Соловей – 18 проектів законодавчих актів (власних та створених у співавторстві), Михайло Довбенко – 15 проектів законодавчих актів (власних та створених у співавторстві), Юрій Тимошенко – 13 створених у співавторстві проектів законодавчих актів, Олександр Шевченко – 5 проектів законодавчих актів (власних та створених у співавторстві).

 Ivano Frankivska temakyka dep

Що стосується власних законотворчих ініціатив, то у першому півріччі роботи Верховної Ради України восьмого скликання найбільшу кількість, з-поміж усіх прикарпатських депутатів-мажоритарників, зареєстрував у парламенті Анатолій Дирів – 9, Юрій Дерев’янко та Ігор Насалик зареєстрували по 7 власних проектів законодавчих актів, Олександр Шевченко та Михайло Довбенко – по 3 проекти законодавчих актів, Юрій Соловей зареєстрував один власний проект законодавчого акту, а Юрій Тимошенко у Верховній Раді України зареєстрував лише законопроекти, які створені у співавторстві з іншими депутатами, власних законотворчих ініціатив у депутата немає.

Ivano Frankivska spivavtory

Виступи на засіданнях Верховної Ради України

У першому півріччі діяльності Верховної Ради України під час пленарних засідань парламенту найчастіше реєструвався для виступів Ігор Насалик (26 виступів),  22 рази виступав у парламенті Юрій Соловей, по 15 виступів у Юрія Дерев’янка та Юрія Тимошенка, Михайло Довбенко двічі виступав на засіданнях Ради, один виступ був у Олександра Шевченка, а Анатолій Дирів не мав жодного виступу.

Загалом прикарпатські депутати-мажоритарники під час засідань Верховної ради реєструвались для виступів 81 раз.

Ivano Frankivska vystupy

Відвідування засідань Ради і Комітетів

Згідно з Регламентом Верховної Ради України, перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред'явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом.

У залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою.

Зважаючи на те, що норма про реєстрацію за допомогою електронної системи та норма про особисте голосування не завжди дотримується українськими парламентарями, ми для аналізу відвідування засідань Ради брали дані письмової реєстрації.

Отож за даними письмової реєстрації протягом першого півріччя найвищий відсоток відвідування пленарних засідань Верховної Ради у Юрія Дерев’янка та Ігоря Насалика – 98,4%, Анатолій Дирів відвідав 96,8% засідань Ради, Михайло Довбенко – 95,2%, Юрій Тимошенко – 90,5%. Найнижчий відсоток відвідування сесій ради, у порівнянні з іншими прикарпатськими мажоритарниками, у Олександра Шевченка і Юрія Солов’я – 73%.

Відвідування народними депутатами засідань Верховної Ради України
(дані письмової реєстрації за півроку діяльності ВРУ 8-го скликання)
Депутат Присутній Відсутній % відвідування
1 Олександр Шевченко 46 17 73,0
2 Михайло Довбенко 60 3 95,2
3 Ігор Насалик 62 1 98,4
4 Анатолій Дирів 61 2 96,8
5 Юрій Дерев'янко 62 1 98,4
6 Юрій Тимошенко 57 6 90,5
7 Юрій Соловей 46 17 73,0

Що стосується відвідування засідань депутатами своїх профільних комітетів, то не пропустили жодного засідання Ігор Насалик і Михайло Довбенко, інші прикарпатські депутати-мажоритарники менш активно відвідували засідання парламентських комітетів.

Ivano Frankivska vidviduvanist

Депутатські запити

Протягом першого півріччя діяльності Верховної Ради України прикарпатські депутати-мажоритарники 35 разів звертались до органів влади і посадових осіб з депутатськими запитами.  54% депутатських запитів адресувалися керівникам міністерств і відомств, 23% запитів направлені у Кабінет Міністрів України, 20% – Генеральному прокурору і 3% – місцевим органам влади.

Найбільше запитів органам влади подав Юрій Дерев’янко – 21 запит, Юрій Соловей і Юрій Тимошенко подали по 4 депутатські запити, двічі з запитами до органів влади зверталися Ігор Насалик і Михайло Довбенко і по одному запиту подано Анатолієм Дирівим і Олександром Шевченком.

Ivano Frankivska zapyty

Ivano Frankivska zapyty dep

 Голосування під час пленарних засідань Верховної Ради України

Ivano Frankivska golosuvaniya

Загальні висновки про діяльність народних депутатів у обраних для дослідження округах

Громадянська мережа ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, здійснює пілотний проект у 36 виборчих округах 12 областей України (Київська, Дніпропетровська, Чернівецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Вінницька, Житомирська, Сумська області та місто Київ).

Моніторингова кампанія передбачає аналіз діяльності народних депутатів, обраних за мажоритарною складовою, у їхніх округах. Зокрема, проект включає моніторинг активності народного депутата у окрузі (візити, особистий прийом громадян, виступи у місцевих ЗМІ), роботи його громадських приймалень, законодавчих напрацювань, звітувань про роботу, персонального Інтернет сайту та веб-сторінок тощо.

У рамках проекту сформовано мережу громадських консультантів у 12 областях (36 округах), які мають на меті зібрати відповідну інформацію та проінформувати громадян про результати роботи народного депутата у їхньому окрузі. Окрім того, їхнім завданням є дослідження проблем територіальних громад, обраних для аналізу округів, організація просвітницьких  зустрічей з громадами, активізація  громадян та парламентарів до двостороннього діалогу.

У Івано-Франківській області для дослідження обрано 87, 88 та 89 виборчі округи, в яких народними депутатами Верховної Ради України було обрано Юрія Дерев’янка, Юрія Тимошенка та Юрія Солов’я.


dereyanko dep
Юрій Дерев’янковиборчий округ №87
Член політичної партії «Воля», позафракційний, Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції
Адреси громадських приймалень депутата:
м. Надвірна, вул. Мазепи, 24-а, тел.: (03475) 2 91 71, (03475) 2 36 70;
смт. Богородчани, вул. Грушевського, 4, тел.: (03471) 2 45 84;
м. Яремче, вул. Свободи 255-а, тел.: (03434) 66 33 0;
смт. Отинія, вул. Шевченка, 2, тел.: (068) 007 97 29;
смт. Ворохта, вул. Данила Галицького, 67, тел.: (097) 684 09 75

У першому півріччі роботи Верховної Ради України 8-го скликання Юрій Дерев’янко здійснив 4 особистих прийоми громадян, під час яких було прийнято 189 осіб. Мережа громадських приймалень у виборчому окрузі депутата працює ще з 2012 року, коли Дерев’янко був вперше обраний до парламенту. Загалом у межах округу працює 5 громадських приймалень народного депутата. Помічниками депутата прийнято понад 1500 громадян. Від 27 листопада 2014 року до 22 травня 2015 року до народного депутата надійшло 1258 звернень громадян, на основі яких депутатом було підготовлено 1694 депутатських звернення та відповіді виборцям.

Стосовно тематики законотворчої діяльності депутата за півроку роботи у парламенті, то найбільше уваги Юрій Дерев’янко приділяв питанням податкової і митної політики, питанням бюджету, економічній політиці, правовому забезпеченню правоохоронної діяльності і питанням запобігання і протидії корупції. Загалом народним депутатом самостійно та у співавторстві з іншими колегами по парламенту було подано 58 законотворчих ініціатив, 5 з яких отримали підтримку Верховної Ради і набули чинності.

До органів влади з депутатськими запитами Юрій Дерев’янко протягом шести місяців роботи парламенту звертався 21 раз. Найбільше запитів – 10 – депутат адресував керівникам міністерств і відомств України, по 5 разів з запитами Дерев’янко звертався до Кабінету Міністрів України та Генерального прокурора України і 1 запит адресував місцевим органам влади

Парламентська активність депутата у травні 2015 року

У травні 2015 року Юрієм Дерев’янком у співавторстві з іншими народними депутатами було ініційовано два проекти законів та один проект постанови.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями» на думку авторів, як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, має на меті поліпшити соціальний захист інвалідів при реалізації ними пільги на забезпечення їх легковими автомобілями.

Проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму очищення влади» пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення Законів України: «Про очищення влади», «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про вищу освіту». Перед даною законотворчою ініціативою її автори ставлять завдання удосконалити механізм очищення влади та розширити коло осіб, які підлягають люстрації. Крім того, цей проект Закону розширює перелік посад, які потрапляють під дію ЗУ «Про очищення влади», зокрема його дію пропонується поширити також на суддів Конституційного Суду України, кандидатів у народні депутати України та у місцеві ради, кандидатів на пост Президента України, кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів та ін.

Крім законопроектів, Юрій Дерев’янко у співавторстві з низкою своїх колег по парламенту 14 травня 2015 року зареєстрував «Проект Постанови про звільнення Авакова А. Б. з посади Міністра внутрішніх справ України». У пояснювальній записці до проекту Постанови автори висловлюють невдоволення роботою Міністра внутрішніх справ, претензії парламентарів до міністра стосуються призначення ним на керівні посади у МВС осіб, які підлягають люстрації, неналежного розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності, розслідування корупційних злочинів, вчинених представниками влади Януковича.

Протягом травня Юрій Дерев’янко подав 5 депутатських запитів. У Генерального прокурора України депутат вимагав інформації про стан розслідування кримінальних проваджень, відкритих відносно Віктора Януковича та інших представників його  режиму, а також щодо вартості належного їм арештованого майна. Один депутатський запит щодо надання інформації про приватизацію об'єктів державної власності у 2014 році адресовано Фонду державного майна України і 3 запити адресовано Міністру внутрішніх справ України щодо:

  • надання інформації про результати перевірки, передбаченої Законом України "Про очищення влади", проведеної відносно начальника ГУМВС України в місті Києві Олександра Терещука;
  • надання копій декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру керівництва Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України;
  • надання повної та достовірної інформації про заступників та радників Міністра внутрішніх справ України
 Tymoshenko dep Юрій Тимошенко виборчий округ №88
Член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт», член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції

Адреси громадських приймалень депутата:

м. Коломия, проспект Грушевського, 1, тел.: (03433) 4 79 13
м. Городенка, вул. Богуна, 13

Юрієм Тимошенком за півроку депутатської діяльності було здійснено не менше 3 особистих прийомів громадян та відкрито громадські приймальні у містах Коломия і Городенка. З моменту набуття депутатських повноважень і станом на 27 травня 2015 року через громадську приймальню у місті Коломиї до депутата надійшло 80 звернень громадян.

У законотворчій діяльності у першому півріччі діяльності парламенту Юрій Тимошенко найбільше уваги приділяв питанням національної безпеки і оборони та питанням духовності і культури. Тематики безпеки і оборони  стосуються 3 законотворчі ініціативи, які зареєстрував депутат у співавторстві з іншими парламентарями, а тематиці культури і духовності, також у співавторстві, депутат присвятив 2 законотворчі ініціативи. Іншою проблематикою депутат переймався менше. Загалом за півроку парламентської діяльності депутатом у співавторстві зареєстровано 13 законотворчих ініціатив. Власних проектів законодавчих актів у депутата наразі немає.

За шість місяців депутатської діяльності Юрій Тимошенко 4 рази звертався з депутатськими запитами до органів влади. 2 запити депутат адресував Кабінету Міністрів України і 2 запити керівникам міністерств і відомств України.

Парламентська активність депутата у травні 2015 року

14 травня Юрій Тимошенко спільно з іншими колегами по парламенту зареєстрував проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди підакцизних і контрафактних товарів (продукції) у великих розмірах». Даним проектом законотворчої ініціативи передбачається внести зміни до Кримінального кодексу України, розширивши перелік предметів і товарів, які потрапляють під визначення «контрабанда». Зокрема законопроектом пропонується до переліку предметів контрабанди додати підакцизні і контрафактні товари (продукцію) у великих розмірах (якщо їхня вартість у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

 Solovey dep Юрій Соловейвиборчий округ №89
Член депутатської фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка», заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики

Адреси громадських приймалень депутата:

м. Снятин, вул. Незалежності,1, (каб.103, приміщення РДА)  тел.: (067) 94 137 14
смт. Верховина, вул. Франка, 20 тел.: (067) 342 06 55, (050) 338 33 03
м. Косів, вул. Незалежності, 11 (3 поверх, 5 кабінет, приміщення РДА), тел.: (096) 861 76 46, (050) 087 80 01

За шість місяців парламентської діяльності Юрій Соловей здійснив 7 прийомів громадян у трьох районних центрах виборчого округу та розгорнув у межах округу роботу трьох громадських приймалень. За період від 27 листопада 2014 р. до 25 травня 2015 року через громадську приймальню у Снятині до народного депутата Юрія Солов’я надійшло 75 звернень громадян, за наслідками яких депутат підготував 39 депутатських звернень. Загалом з моменту набуття повноважень депутата Верховної Ради України і до 26 травня 2015 року Юрієм Солов’єм було підготовлено 158 депутатських звернень.

За півроку законотворчої діяльності Юрій Соловей найбільше уваги приділяв питанням податкової і митної політики (4 законотворчі ініціативи), питанням освіти і науки та підприємництва і промисловості (по 3 законотворчі ініціативи). Загалом самостійно та у співавторстві з іншими колегами по парламенту народний депутат зареєстрував 18 законотворчих ініціатив.

З депутатськими запитами до органів влади Юрій Соловей протягом шести місяців звертався чотири рази. Три депутатські запити були адресовані керівникам міністерств і відомств України і один запит Генеральному прокуророві України.

Парламентська активність депутата у травні 2015 року

Протягом травня 2015 року народний депутат Юрій Соловей у співавторстві з іншими колегами до парламенту подав два законопроекти, тематика яких стосується профілю діяльності депутата як заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

Проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)» автори планують спростити процедури створення та функціонування індустріальних парків і безпосереднього управління ними й усунути наявні регуляторні бар’єри, що стоять на шляху розвитку мережі індустріальних парків у державі.

Проектом Закону «Про внесення змін до статті 17 Бюджетного кодексу України (щодо поширення механізму державних (місцевих) гарантій на суб'єктів господарювання усіх форм власності та на об'єднані територіальні громади)» Юрій Соловей та інші автори законопроекту пропонують розширити механізм державних (місцевих) гарантій для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання – резидентів України усіх форм власності. На даний час цей механізм поширюється лише на суб’єкти господарювання, що належать до державного (комунального) сектору економіки.

Крім того, автори законопроекту, зважаючи на процес об’єднання територіальних громад, пропонують надати можливість на застосування механізму місцевих гарантій об’єднаним територіальним громадам. У цілому, за прогнозами авторів, дана законотворча ініціатива мала б сприяти залученню іноземного капіталу та розвитку інвестиційної сфери України.

За підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво»