Новини

Звіт щодо активності народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у виборчому окрузі № 87 за період з 1 по 31 травня 2015 року

Звіт щодо активності народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у виборчому окрузі № 87 за період з 1 по 31 травня 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Протягом звітного періоду Юрій Дерев’янко провів у м. Надвірна зустріч з  представниками місцевих громад та органів місцевого самоврядування щодо співробітництва територіальних громад через укладання відповідних договорів. Як повідомляла прес-служба депутата, за результатами зустрічі територіальні громади через органи місцевого самоврядування уклали договори про співробітництво територіальних громад. Ці договори подані в Мінрегіонбуд для реєстрації та передбачають реалізацію семи проектів для вирішення нагальних проблем Надвірнянського району.

У травні 2015 року, у дні, передбачені Верховною Радою для роботи з виборцями (25–29 травня), Юрій Дерев’янко особистого прийому громадян не здійснював, анонсований на 29 травня прийом громадян перенесений на початок червня.

Про публічні заходи за участю депутата інформація була отримана постфактум від його помічників-консультантів та зі ЗМІ.

Таблиця 1:  Особиста активність народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у виборчому окрузі № 87 у період з 01 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 Травень м. Надвірна Зустріч з представниками територіальної громади та представниками органів місцевого самоврядування щодо співробітництва територіальних громад. Представники місцевих громад та органів місцевого самоврядування За наслідками зустрічі з депутатом, територіальні громади через органи місцевого самоврядування уклали договори про співробітництво територіальних громад. Помічники депутата, ЗМІ  http://firtka.if.ua/?action=show&id=76551

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

За звітний період представником ОПОРИ був здійснений візит до головної приймальні народного депутата в окрузі. Приймальня розташована в центрі міста Надвірна та добре матеріально-технічно оснащена. У приймальні Юрія Дерев’янка у м. Надвірна працює троє помічників-консультантів, у смт Богородчани 2 помічників-консультантів, у інших приймальнях округу по одному помічнику-консультанту. Головна приймальня, як й інші приймальні депутата в окрузі, розпочала роботу ще у 2012 році, коли Юрій Дерев’янко був вперше обраний до Парламенту. Загалом, у Івано-Франківській області працює 9 приймалень депутата.

З моменту набуття Юрієм Дерев’янком повноважень народного депутата України восьмого скликання, ним було здійснено 4 особистих прийоми громадян, під час яких прийнято 189 осіб. Помічниками депутата прийнято понад 1 500 громадян. З 27 листопада 2014 року до 22 травня 2015 року до народного депутата надійшло 1 258 звернень громадян, на основі яких депутатом було підготовлено 1 694 депутатських звернень та відповідей виборцям.

Основна тематика звернень стосується високих тарифів, незадовільної якості комунальних і адміністративних послуг, ремонту об’єктів інфраструктури, надання матеріальної допомоги та скарг на чиновників.

Депутат виборчий округ відвідує не рідше одного разу на місяць. При необхідності і можливості кількість візитів буває більшою.

У приймальні депутата поширюється партійна газета політичної партії «Воля» та методичний посібник по об’єднанню територіальних громад. Помічниками народного депутата на місцях ведеться активна просвітницька і консультативна робота щодо реформи з децентралізації.

Якщо узагальнити роботу приймалень народного депутата на основі інформації, що отримана у результаті польових досліджень, та інформації, отриманої з інших джерел, можна зробити висновок про те, що робота приймалень є системною та добре організованою. Робота з виборцями проводиться постійно. Про це свідчить кількість отриманих депутатом звернень від громадян, кількість підготовлених депутатських звернень та кількість прийнятих громадян, які здійснив депутат  і його помічники.

Як народний депутат вирішує проблеми свого округу? Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

У травні 2015 року Юрієм Дерев’янком у співавторстві з іншими народними депутатами було ініційовано два проекти Законів та один проект Постанови. Ці законотворчі ініціативи пройшли опрацювання у комітетах Верховної Ради України і на цей час перебувають на етапі ознайомлення депутатами Парламенту.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями» на думку авторів, як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, має на меті поліпшити соціальний захист інвалідів при реалізації ними пільги на забезпечення їх легковими автомобілями.

Проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму очищення влади» пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України: «Про очищення влади», «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про вищу освіту». Перед цією законотворчою ініціативою її автори ставлять завдання удосконалити механізм очищення влади та розширити коло осіб, які підлягають люстрації. Крім того, цей проект Закону розширює перелік посад, які потрапляють під дію ЗУ «Про очищення влади», зокрема його дію пропонується поширити також на суддів Конституційного Суду України, кандидатів у народні депутати України та у місцеві ради, кандидатів на пост Президента України, кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів та ін.

Крім законопроектів, Юрій Дерев’янко у співавторстві з низкою своїх колег по Парламенту 14 травня 2015 року зареєстрував проект Постанови «Про звільнення Авакова А.Б. з посади Міністра внутрішніх справ України». У пояснювальній записці до проекту Постанови автори висловлюють невдоволення роботою Міністра внутрішніх справ, претензії парламентарів до Міністра стосуються призначення ним на керівні посади у МВС осіб, які підлягають люстрації, неналежного розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності, розслідування корупційних злочинів, вчинених представниками влади Януковича.

Протягом травня Юрій Дерев’янко подав 5 депутатських запитів. У Генерального прокурора України депутат вимагав інформації про стан розслідування кримінальних проваджень, відкритих стосовно Віктора Януковича та інших представників його  режиму, а також щодо вартості належного їм арештованого майна. Один депутатський запит щодо надання інформації про приватизацію об'єктів державної власності у 2014 році адресовано Фонду державного майна України і 3 запити адресовано Міністру внутрішніх справ України щодо:

-  надання інформації про результати перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», проведеної стосовно начальника ГУМВС України в місті Київ Олександра Терещука;

-  надання копій декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру керівництва Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України;

-  надання повної та достовірної інформації про заступників та радників Міністра внутрішніх справ України.

Ініційовані депутатом протягом травня законотворчі ініціативи та подані депутатські запити стосуються проблематики загальнонаціонального рівня і профільної діяльності Юрія Дерев’янка як члена Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та загалом відповідають зазначеним у передвиборчій програмі пріоритетам люстрації і боротьби з корупцією.

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

За звітний період депутат не звітував перед виборцями щодо результатів своєї депутатської діяльності.

Активність депутата у соціальних мережах та на власній Інтернет-сторінці

Висвітлення депутатської діяльності Юрія Дерев’янка регулярно здійснюється через соціальну мережу Facebook та веб-сайт народного депутата. Повідомлення, які розміщуються на цих інформаційних ресурсах стосуються інформації про те, які законотворчі ініціативи було подано депутатом до Парламенту, позиції депутата щодо законопроектів, які розглядаються у Парламенті, позиції щодо політичних і соціально-економічний процесів у державі. З сайту депутата та його сторінки у соцмережі  можна довідатись про результати розгляду депутатських запитів, через ці веб-ресурси поширюються заяви Юрія Дерев’янка та відеозаписи ефірів на телебаченні за участю депутата. Серед змістового наповнення переважають повідомлення про результати депутатської діяльності Юрія Дерев’янка та заяви депутата. З коментаторами на персональній сторінці у соціальній мережі Facebook депутат не комунікує.

Що стосується інформування громадян про вирішення проблем виборців чи виборчого округу, то за звітний період на сайті депутата опубліковано два інформаційні повідомлення. Зокрема за зверненням підприємців Одеської області народний депутат направив запит Генеральному прокурору щодо перевірки діяльності авторинку «Куяльник», законності передачі землі в оренду, фінансових махінацій під час встановлення плати за оренду павільйонів та фактів ухиляння від сплати податків. З цього приводу Юрій Дерев’янко також звернувся до Міністра внутрішніх справ щодо перевірки дотримання земельного та податкового законодавства на цьому ринку. За наслідками цих дій відкрито кримінальне провадження.

Через власний веб-сайт депутат також інформує про те, як долучається до подолання проблем виборчого округу, від якого обраний до Верховної Ради України. Зокрема, на початку травня опубліковано повідомлення про те, що народний депутат звернувся до Міністра охорони здоров'я України з проханням виділити додаткові кошти з Державного бюджету для фінансування Отинійської районної лікарні № 1 (Коломийський район, Івано-Франківської області). На думку персоналу цього медичного закладу та громадян, які звернулися до депутата, виділених на нинішній час коштів вистачить лише до серпня поточного року і без додаткових фінансових ресурсів лікарня не зможе функціонувати у нормальному режимі.

З приводу фінансування Отинійської лікарні народний депутат також звернувся з депутатськими зверненнями до голови Івано-Франківської держадміністрації, голови Івано-Франківської облради, голови Коломийської райдержадміністрації, директора департаменту охорони здоров'я в Івано-Франківській області.  

Таблиця 2. Аналіз публікацій на офіційній веб-сторінці народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у період з 01 по 26 травня 2015 р.

Адреса сайту/сторінки
Перелік назв публікацій на сайті (з розділу «Новини»)
Кількість усіх публікацій
27

1.     ​Доленосні для країни рішення приймаються завдяки позафракційним депутатам – Дерев'янко

2.  Приватизація в країні, де йде війна, є злочином – Дерев'янко

3. Дерев'янко розповів, що потрібно зробити для підвищення зарплат правоохоронцям

4. Дерев'янко просить Шокіна ​повідомити, кого притягнуто до кримінальної відповідальності за розкрадання коштів Кіотського протоколу

5. Коаліція «кинула» позичальників банків​ ​– Дерев'янко

6. Звичайні українці відтепер зможуть фіксувати злочини та доводити їх у суді – Дерев'янко

7. Дерев'янко вимагає від Авакова інформацію про майно та статки керівників ДАІ

8. Прокурор Антикорупційного бюро має бути незалежним від ГПУ – Дерев'янко

9. «ВОЛЯ» наполягає на індексації зарплат бюджетникам та поверненні безкоштовного харчування школярам

10. Швидко відправити Авакова у відставку не вдасться – Дерев'янко

11. На цьому тижні парламент може створити ТСК по корупції в Уряді – Дерев'янко

12. «ВОЛЯ» вимагає негайного призначення керівників АМКУ, ФДМУ, Рахункової палати і формування ВРЮ

13. Фонд держмайна приховує інформацію про приватизацію у 2014 році – Дерев’янко

14. МВС розслідує операції з продажу ОВДП колишніми установами Гонтарєвої – за зверненням Дерев’янка

15. По факту корупції під час вивозу гексахлорбензолу з Калуського району відкрита кримінальна справа – Дерев'янко

16. Дерев'янко наполягає на створенні ТСК з питань корупції в уряді

17. Дерев'янко про ініціювання відставки Авакова: Риба гниє з голови

18. Дерев'янко просить Яценюка спрямувати 700 мільйонів гривен на ремонт дороги Львів – Івано-Франківськ

19. Відносно службовців «Укрнафти» відкрито кримінальну справу за зверненням Дерев’янка

20. Кандидатура Білоуса на посаду голови ФДМУ дуже суперечлива – Дерев'янко

21. Суми арештованих коштів Янковича не співпадають – Дерев'янко

22. Органи, які створили центри надання адмінпослуг, мають самі визначати кількість робочих годин – Дерев'янко

23. Юрій Дерев'янко та «ВОЛЯ» допомагають одеським підприємцям подолати корупцію на ринку «Куяльник»

24. Кандидатів у депутати та президенти потрібно змусити проходити люстраційну перевірку – Дерев'янко

25. Привітання Юрія Дерев'янка з Днем Матері

26. Звернення Юрія Дерев'янка з нагоди Дня пам'яті та примирення

27. Дерев’янко просить профінансувати Отинійську лікарню, яку можуть закрити

Кількість  публікацій за тематиками:
 
Позиція/думка депутата з приводу того чи іншого питання/
законопроекту/проблеми
7
Повідомлення про діяльність депутата у парламенті/комітетах
14
Повідомлення про діяльність депутата у окрузі
1
Привітання зі святами/заява з приводу події
2
Відео (напр. з участю депутата у ток-шоу)
3

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

За звітний період у місцевих ЗМІ не виявлено матеріалів аналітичного характеру, які б широко інформували аудиторію про діяльність депутата та виконання ним передвиборчих обіцянок. Всі інформаційні повідомлення, які публікувались у місцевих ЗМІ – це інформаційні матеріали, створені і поширені прес-службою депутата, або ті, які створені на основі повідомлень прес-служби Юрія Дерев’янка. Зміст цих повідомлень стосується заяв депутата та інформації про його парламентську діяльність. Авторських журналістських матеріалів, які висвітлювали б діяльність Юрія Дерев’янка у місцевих ЗМІ не виявлено.

Таблиця 3:  Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у місцевих ЗМІ виборчого округу № 87 у період з 01 по 26 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 7 травня Агенція новин Фirtka.if.ua Дерев’янко просить профінансувати Отинійську лікарню, яку можуть закрити стаття про діяльність депутата у окрузі схвальне Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко звернувся до Міністра охорони здоров'я України з проханням виділити додаткові кошти з Державного бюджету для фінансування Отинійської районної лікарні № 1 на Прикарпатті. http://goo.gl/XkBHwO
2 14 травня Агенція новин Фirtka.if.ua Дерев'янко просить Яценюка спрямувати 700 мільйонів гривень на ремонт дороги Львів – Івано-Франківськ стаття про діяльність депутата у парламенті схвальне Народний депутат Юрій Дерев'янко звернувся до Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням направити виділені на розвиток дорожнього господарства Карпатського Єврорегіону 700 млн. гривень на ремонт однієї дороги державного значення «Львів – Бібрка-Рогатин – Івано – Франківськ» http://goo.gl/K8q7CM
3 15 травня kurs.if.ua На Прикарпатті реалізовують перші в Україні договори про співробітництво територіальних громад, – Дерев’янко стаття про діяльність депутата у окрузі схвальне Громади Надвірнянського району після зустрічі з народним депутатом України від партії «ВОЛЯ» Юрієм Дерев’янком через органи місцевого самоврядування уклали договори про співробітництво територіальних громад. Вони передбачають реалізацію семи проектів для вирішення нагальних проблем району. Договори подані в Мінрегіонбуд для реєстрації. http://goo.gl/7STP0g
4 18 травня kurs.if.ua Швидко відправити Авакова у відставку не вдасться, – Дерев'янко стаття про діяльність депутата у парламенті нейтральне-збалансоване

Постанова про відставку Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова навряд чи одразу набере необхідну кількість голосів у Верховній Раді, однак має стати важливим сигналом для очільника МВС.

Про це заявив народний депутат, член ради партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев'янко в ефірі телеканалу ZIK.

http://goo.gl/rsHh0K
5 22 травня kurs.if.ua Прикарпатський нардеп вимагає від Авакова інформацію про майно та статки керівників ДАІ стаття про діяльність депутата у парламенті нейтральне-збалансоване Член ради партії «ВОЛЯ» народний депутат Юрій Дерев'янко звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру керівництва Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України. http://goo.gl/GDcWbf

 Висновок

Незважаючи на те, що протягом звітного періоду народний депутат Юрій Дерев’янко здійснив один візит у свій виборчий округ та не проводив особистого прийому громадян, загалом його діяльність у межах округу є достатньо активною, оскільки на території округу через приймальні, публічні заходи та різноманітні зустрічі з громадами його помічники-консультанти підтримують постійний зв’язок з виборцями. Прес-служба депутата через місцеві ЗМІ та сайт депутата регулярно інформує виборців про парламентську діяльність Юрія Дерев’янка. Про постійну систематичну активність в окрузі свідчить мережа з 5 громадських приймалень, які в сукупній кількості, з моменту набуття Дерев’янком повноважень депутата РВУ восьмого скликання, здійснили прийом понад півтори тисячі виборців та опрацювали 1 258 звернень громадян.

Протягом звітного періоду у тематиці законотворчої діяльності депутата не відображена чітко виражена специфіка чи проблематика округу. За цей період депутат сприяв вирішенню проблем виборців округу через такий інструмент як депутатське звернення.