Новини

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 87 (Івано-Франківська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 87 (Івано-Франківська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу

До складу одномандатного виборчого округу № 87 входять Надвірнянський район, місто Яремче з населеними пунктами Яремчанської міської ради, смт Богородчани та 24 населених пункти Богородчанського району, а також 10 населених пунктів Коломийського району. Місто Надвірна є центром виборчого округу та найбільшим населеним пунктом округу, де кількість населення становить приблизно 21 930 осіб. Крім Надвірної, найбільшими адміністративно-територіальними одиницями округу є місто обласного підпорядкування Яремче (приблизна кількість населення 8 047 осіб), селища міського типу Делятин (приблизна кількість населення 8 184 осіб), Ланчин (приблизна кількість населення 7 938 осіб), Богородчани (приблизна кількість населення 7 916 осіб) та Отинія (приблизна кількість населення 5 619 осіб).

Приблизна загальна кількість населення виборчого округу становить 199 097 осіб. Орієнтовна кількість виборців 147 784.

Соціально-економічна структура округу

Основними найбільшими джерелами надходжень до місцевих бюджетів виборчого округу є підприємства нафтогазової промисловості. Зокрема у Надвірнянському районі найбільшими платниками податків є підприємства ПАТ «Укрнафта», СП «Укркарпатойл ЛТД» та ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», які контролюються групою «Приват» Ігоря Коломойського, а також ПАТ «Укргазвидобування», де менеджмент пов’язують з олігархами і народними депутатами Миколою Мартиненком та Ігорем Єремеєвим.

Зведений бюджет Богородчанського району найбільше коштів отримує від ТОВ «Укргазінвест», яка належить зареєстрованій в Італії компанії COMPAGNIA GENERALE IDROCARBURI, ПАТ «Укртрансгаз» (засновник НАК «Нафтогаз України»), ТзОВ «Богородчанинафтогаз» (директор і засновник Юрій Петрушко, обраний до Івано-Франківської міської ради від партії «Фронт Змін») та підконтрольних групі «Приват» ПАТ «Укрнафта» та СП «Укркарпатойл ЛТД».

Найбільшими платниками податків до зведеного бюджету м. Яремче є «приватівські» структури СП «Укркарпатойл ЛТД», ТОВ «Скорзонера» (у власності компанії «Туристичний комплекс «Буковель») та ТОВ «Зірка Буковелю».

У кінці 2014 року середня номінальна заробітна плата у Надвірнянському районі становила 3 331 грн, у Богородчанському районі становила 3 114 грн, місті Яремче – 2 764 грн. Станом на кінець 2014 року у Надвірнянському районі на обліку перебувало 1 412 безробітних громадян, у Богородчанському районі 901 безробітний громадянин та у місті Яремче 317 безробітних громадян.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

Після Майдану та переформатування у політичному просторі важко визначити політичні сили, які наразі мають найбільший вплив у окрузі. Оскільки політичні гравці продовжують процес формування своїх партійних осередків, зважаючи на зміну політичних пріоритетів у виборців за наслідками чергових парламентських виборів, представництво політичних партій в органах місцевого самоврядування не дає підстав говорити про домінування тієї чи іншої політичної сили. За підсумками парламентських виборів у виборчому окрузі № 87 найбільшу підтримку отримала політична партія «Народний Фронт» – 37,71 % голосів виборців, але на виборчому окрузі вибори виграв кандидат-мажоритарник висуванець партії «Воля». До п’ятірки політичних партій, що здобули найбільшу підтримку на виборах до ВРУ 2014 року увійшли також «Блок Петра Порошенка», Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода» та Радикальна Партія Олега Ляшка.

Надвірнянську районну раду очолює Василь Попович, який на останніх виборах до ВРУ балотувався у 87 виборчому окрузі від партії «Блок Петра Порошенка». Богородчанською райрадою керує член ВО «Свобода» Михайло Головчук. Містом Яремче керує Василь Онутчак, який обирався як член партії «Наша Україна», у 2012 році на парламентських виборах брав участь як висуванець від партії «УДАР» у 87 виборчому окрузі, чинна партійна приналежність невідома.

Надвірнянську РДА очолює Олександр Кеніз, його партійна приналежність невідома. Головою Богородчанської РДА є член партії «Народний Фронт» Ярослав Паранюк, який участь у парламентських виборах 2014 року брав як висуванець від «Народного Фронту» у 87 виборчому окрузі. (більше про політичний розподіл сил у окрузі див. табл. 1-2)

З смт Битків Надвірнянського району походить Богдан Бенюк, політик, народний депутат України 7-го скликання (другий у виборчому списку політичної партії ВО «Свобода» на виборах до Верховної Ради 2012 року). Його вплив на територіальну громаду округу мінімальний, оскільки постійної системної роботи у цьому виборчому окрузі не проводить.

Що стосується громадських об’єднань, то наразі висока активність спостерігається лише за «Всеукраїнським благодійним фондом Юрія Дерев'янка», який надає фінансову та матеріально-технічну допомогу громадянам та установам і організаціям. Діяльність фонду поширена як у 87 виборчому окрузі, так і на прилеглих до округу територіях.

Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території округу здійснюють свою діяльність такі друковані ЗМІ, як газети «Слово народу», «Народна воля» та «Яремчанський вісник», які фінансуються з місцевого бюджету та засновані органами місцевої влади. Крім друкованих ЗМІ, на території округу здійснює діяльність заснована Надвірнянською районною радою ТРК «Надвірна», мовлення якої поширюється на територію Надвірнянського району.

Крім класичних ЗМІ, висвітленням подій округу займається Інтернет-видання «Надвірнянська правда» (інформації про власників цього ЗМІ у вільному доступі немає).

Фактів, які б давали підстави говорити про чітку партійну приналежність якогось із зазначених ЗМІ до певної політичної сили немає.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Дерев'янко Юрій Богданович, народився 7 травня 1973 року, член політичної партії «Воля».

У 2010 році Юрій Дерев’янко був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін», здобувши перемогу у 25 одномандатному мажоритарному виборчому окрузі.

У серпні 2012 року, напередодні чергових виборів до Верховної Ради України Дерев’янко припинив членство у політичній партії «Фронт Змін» та був виключений з фракції цієї партії у Івано-Франківській обласній раді. Участь у чергових виборах 2012 року до ВРУ брав як самовисуванець у 87 одномандатному виборчому окрузі, де здобув перемогу з відривом у 2 461 від свого основного конкурента Манолія Піцуряка (ВО «Свобода»)

З 2014 року член Ради партії «Воля», висуванцем від якої був на позачергових виборах до Верховної Ради України 2014 року в одномандатному виборчому окрузі 87. У порівнянні з попередніми виборами до Парламенту, серйозних конкурентів у Дерев’янка не було, про це свідчить результат у 69,67 % отриманих голосів виборців та відрив у 49 652 голоси від Василя Поповича («Блок Петра Порошенка») – кандидата, який здобув друге місце у 87 виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України. Третє місце за кількістю голосів виборців посів кандидат від «Народного Фронту» Ярослав Паранюк з результатом 9,3 % голосів.

Бізнес-інтереси народного депутата України

У автобіографії депутата зазначено, що свій бізнес він продав у 2009 році. До цього часу Дерев’янко був засновником та мав частки у компаніях, які працювали у галузях фармацевтики, програмного забезпечення, поліграфії, мультиплікації, нерухомості («Фарматек», «Енергокомплект», «Борисфен-Лютес»).

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

За даними з відкритих джерел, Юрій Дерев’янко був засновником компаній «Фарматек», «Енергокомплект», «Борисфен-Лютес». У автобіографії депутата зазначено, що трудову діяльність здійснював на таких посадах:

1990 – 1991 рр.: експедитор, Надвірнянський районний відділ статистики;

1996 – 1998 рр.: заступник директора з комерційних питань, ТОВ «Каскад»;

1998 – 2007 рр.: віце-президент, ЗАТ «Управління матеріально-технічного забезпечення «Енергокомплект»;

2007 – 2011 рр.: президент, ЗАТ «Управління матеріально-технічного забезпечення «Енергокомплект»;

У 2009 році Дерев’янко заснував Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка, в якому, згідно з автобіографією,  у 2011 – 2012 роках працював на посаді голови.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Громадські приймальні депутата відкриті не лише в межах округу, але й в інших насалених пунктах області. 5 приймалень депутата працює в межах виборчого округу, від якого обраний депутат, 6 громадських приймалень працюють в інших населених пунктах. Основним форматом роботи приймалень є надання правової допомоги, пряма робота з виборцями та робота зі зверненнями громадян. Інформація про адреси приймалень та графік роботи розміщена на персональній сторінці депутата на сайті Верховної Ради України.

Громадські приймальні народного депутата України Ю.Б. Дерев’янка працюють з понеділка до п’ятниці з 09:00 до 18:00 години за адресами:

Головна приймальня: м. Надвірна, Надвірнянський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Мазепи, 24-а, 78400; тел.: 034 75 2 91 71, 034 75 2 36 70;

смт. Богородчани, Богородчанський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Грушевського, 4., 77700; тел.: 034 71 2 45 84;

м. Яремче, Яремчанська міська рада, Івано-Франківська обл., вул. Свободи 255-а, 78500; тел.: 034 34 66 33 0;

смт Отинія, Коломийський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Шевченка, 2, 78223;

смт Ворохта, Яремчанський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Данила Галицького, 67, 78595; тел.: 097 684 09 75;

м. Болехів, Болехівська міська рада, Івано-Франківська обл., вул. Воїнів УПА, 13, 77200; тел.: 034 37 3 38 00;

смт Верховина, Верховинський р-н, Івано-Франківська обл., вул.Жаб’євська 48, 78700; тел.: 034 32 2 21 14;

м. Долина, Долинський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Грушевського, 7, 77500; тел.: 098 261 59 15;

м. Косів, Косівський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Незалежності, 66, 78600; тел.: 098 749 95 61;

 смт Рожнятів, Рожнятівський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Січових Стрільців, 6-а, 77600; тел.: 098 261 60 43;

смт Перегінське, Рожнятівський р-н, Івано-Франківська обл., вул. Базарна, 12, 77662; тел.: 096 854 13 81;

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Депутат здійснює особистий прийом громадян, організовує публічні заходи (презентації, круглі столи, зустрічі), бере участь в офіційних публічних заходах. Основна тематика публічних заходів, які організовуються за участю депутата, стосується питань люстрації, протидії корупції та презентації партії «Воля» (Див. табл. 3).

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

Станом на 20 квітня 2015 року депутатом було подано 15 депутатських запитів, 3 з яких стосувалися вирішення проблем громад округу. Зокрема, до голови Івано-Франківської ОДА та Кабінету Міністрів України Юрій Дерев’янко звертався щодо необхідності внесення змін до районного бюджету Богородчанського району Івано-Франківської області, спрямованих на фінансування дошкільних закладів та закладів культури сіл Старуня, Манява та Старі Богородчани, та недопущення примусової передачі будівель та майна цих закладів в оперативне управління або оренду Богородчанській районній державній адміністрації.

Третім запитом, прямо пов’язаним з вирішенням проблем громад виборчого округу, є запит до Кабінету Міністрів України; депутат Дерев’янко звернувся з запитом щодо необхідності фінансування з Державного бюджету України на 2015 рік завершення будівництва підвідного газопроводу Надвірна–Ланчин в Івано-Франківській області.

Специфіка виборчого округу також знаходить своє відображення у законотворчій діяльності депутата. Зокрема при розгляді і прийнятті в Парламенті актуального для виборчого округу № 87 Закону, який встановив мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді, Юрій Дерев’янко вніс 5 поправок, 4 з яких було враховано.

Іншою законотворчою ініціативою, прямо пов’язаною з специфікою виборчого округу № 87, на території якого розташовані два об’єкти природо-заповідного фонду (НПП «Карпатський» та Природний Заповідник «Ґорґани»), є проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері охорони природно-заповідного фонду України». Цей проект Закону ініційований Юрієм Дере’янком у співавторстві з іншими депутатами та наразі опрацьовується у комітетах Верховної Ради України.

Станом на 20 квітня 2015 року Юрієм Дерев’янком, самостійно та у співавторстві з іншими депутатами, було зареєстровано 54 законотворчі ініціативи, тематика яких загалом відповідає задекларованим у передвиборчій програмі пріоритетним напрямкам діяльності.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Звіт про депутатську діяльність Юрія Дерев’янка у Верховній Раді України сьомого скликання розміщений на персональній сторінці депутата на сайті Верховної Ради. Звіту депутата за 100 днів діяльності у Верховній Раді восьмого скликання у відкритих джерелах знайти не вдалося.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

Юрій Дерев’янко один з найактивніших у інформаційному просторі депутатів, які були обрані в одномандатних округах Івано-Франківської області. Присутність в інформаційному просторі переважно забезпечується через інформаційні приводи, які виникають внаслідок діяльності депутата, його публічних заяв та внаслідок організації депутатом публічних заходів і участі у публічних заходах.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП

ОКРУГ № 87

 

Таблиця 1: Партійність керівників місцевих органів влади

АТО (область, місто, район)

Голова держадміністрації (обласної,  районної, міської)

Голова ради (обласної, районної, міської, селищної)

Примітки

 

ПІП голови

Партійність голови

ПІП голови

Партійність голови

Івано-Франківська область

Гончарук Олег Романович

----------------

Скрипничук Василь Михайлович

ВО «Свобода»

 

Богородчанський район

Паранюк Ярослав Дмитрович

Народний Фронт

Головчук Михайло Михайлович

ВО «Свобода»

 

Надвірнянський район

Кеніз Олександр Володимирович

-------------------

Попович Василь Васильович

«Блок Петра Порошенка»

 

Коломийський район

Глушков Любомир Олексійович

Народний Фронт

Болюк Богдан Володимирович

ВО «Батьківщина»

 

Городенківський район

Буджак Василь Степанович

Блок Петра Порошенка

Кобилянський Богдан Миколайович

«Наша Україна»

 

Косівський район

Томащук Зеновій Юрійович

-------------------

Шатрук Михайло Іванович

Народна партія

 

Снятинський район

Маліновський Роман Романович

-------------------

Гнідан Петро Степанович

ВО «Батьківщина»

 

Верховинський район

Лютий Олег Валерійович

------------------

Маківничук Іван Михайлович

ВО «Свобода»

 

м. Надвірна

--------------------------

------------------

Андрійович Зіновій Мирославович

Українська народна партія

 

смт. Богородчани

--------------------------

------------------

Клебан Богдан Зіновійович

Позапартійний

 

м. Городенка

--------------------------

------------------

Яворський Степан Любомирович

Позапартійний

 

м. Снятин

--------------------------

------------------

Шумко Анатолій Богданович

ВО «Батьківщина»

 

м. Косів

--------------------------

------------------

Фокшей Микола Миколайович

Позапартійний

 

смт. Верховина

--------------------------

------------------

Мицканюк Василь Миколайович

ВО «Батьківщина»

 

АТО (місто обласного підпорядкування)

Міський голова

Секретар ради

Примітки

ПІП голови

Партійність голови

ПІП секретаря

Партійність секретаря

 

м. Коломия

Слюзар Ігор Богданович

Українська народна партія

Колодніцький Богдан Богданович

------------------

До 2013 року Богдан Колодніцький був членом Партії регіонів.

м. Яремче

Онутчак Василь Васильович

«УДАР»

Клим’юк Тарас Васильович

-----------------

Василь Онутчак обраний на посаду міського голови як висуваненць «Нашої України». Участь у виборах до ВРУ 2012 року брав як висуванець від партії УДАР у 87 виборчому окрузі.

 Таблиця 2: Партійний та фракційний склад місцевих рад округу № 87

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Надвірнянська районна рада «Наша Україна» 10  
    ВО «Свобода» 10  
    ВО «Батьківщина» 15  
    Українська народна партія 6  
    Група «Спільна праця» 6  
    Позафракційні 15  
2. Надвірнянська міська рада ВО «Батьківщина» 7  
    ВО «Свобода» 10  
    Група «Рідне місто» 7  
    «Фронт Змін» 5  
    Позафракційні 9  
3. Богородчанська районна рада ВО «Свобода» 17  
    «УДАР» 14  
    «Фронт Змін» 8  
    ВО «Батьківщина» 7  
    Група «За справедливість» 5  
    Позафракційні 13  
4. Богородчанська селищна рада     Немає інформації у відкритих джерелах. Надіслано запит на інформацію.
5. Яремчанська міська рада Спільна праця 22  
    ВО «Свобода» 5  
    Група «Інтереси громади» 5  
    Позафракційні 4  

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Дерев’янка Юрія Богдановича у виборчому окрузі № 87

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
1 Грудень Приймальня народного депутата у м. Надвірна Особистий прийом громадян Виборці округу  
  22 січня м. Надвірна Відзначання Дня Соборності України Представники органів місцевої влади, місцеві політики, ЗМІ, громадськість Народний депутат виступив з промовою під час проведення заходу з відзначення Дня Соборності України.
2 Лютий Приймальня народного депутата у м. Надвірна Особистий прийом громадян Виборці округу  
3 Березень Приймальня народного депутата у м. Надвірна Особистий прийом громадян Виборці округу  
4 Квітень Приймальня народного депутата у м. Надвірна Особистий прийом громадян Виборці округу