Новини

Субвенції 2017: як розподілили кошти між округами Івано-Франківщини

Субвенції 2017: як розподілили кошти між округами Івано-Франківщини

 

Залучені з державного бюджету субвенції на соціально-економічний розвиток округів – це одна з найпопулярніших тем, про яку говорять народні депутати, які обрані в одномандатних виборчих округах. Про це часто згадують не лише ті депутати, які не можуть похвалитися досягненнями на законотворчій ниві, але й ті, в кого є певні досягнення в законотворчому процесі. Таких висновків дійшли експерти Громадянської мережі ОПОРА під час дослідження виділення субвенцій за 2017 рік.

Без сумніву, ці фінансові ресурси дозволяють вирішити низку нагальних соціально-економічних потреб територій, проте іншим наслідком цього є звуження конкурентного політичного середовища в округах. Складно конкурувати з тим, чий позитивний імідж сформований масштабними проектами в округах, здійсненими за рахунок коштів державного бюджету, які публічно позиціонуються як особисте досягнення конкретних політиків. Крім того, це формує у виборців дещо викривлене сприйняття функцій народного депутата – як особи головним обов’язком якої є «вибивання» грошей з держбюджету. Побутує також думка про те, що чинна система розподілу субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – це своєрідна плата за лояльність мажоритарників до центральної виконавчої влади чи парламентської коаліції.

Проте у цьому матеріалі ми не будемо з’ясовувати політичні наслідки субвенцій виділених на округи, ми розповімо про те, як були розподілені ці кошти і куди спрямовані. Так, за даними Громадянської мережі ОПОРА протягом 2017 року Івано-Франківська область на соціально-економічний розвиток отримала субвенцій з державного бюджету загальною сумою 337 077 949 грн. Приблизно по 32% від цієї суми були спрямовані на освітні заклади та сферу охорони здоров’я, 22% спрямовувались на ремонт доріг, 6% – на сферу ЖКГ, благоустрій та розвиток інфраструктури, 5% – на соціально-культурну сферу, а 3% від загальної були спрямовані на дитячі та спортивні майданчики.

07 09 2018 subvencii 2017 Ivano Frankivsk sfery

Розподіл коштів між бюджетами

Найбільші суми коштів державних субвенцій на соціально-економічний розвиток було розподілено між обласним бюджетом Івано-Франківської області та бюджетом міста Коломиї. 55% коштів, від загальної суми субвенцій для Івано-Франківської області, спрямовані до обласного бюджету, а 17% до міського бюджету міста Коломиї.

Приблизно по 4% від загальної суми субвенцій дісталось Тлумацькому і Городенківському районним бюджетам, Снятинський, Рожнятівський, Тисменицький, Коломийський і Косівський районні бюджети, а також Івано-Франківський міський бюджет отримали приблизно по 2% коштів. У бюджети Верховинського, Галицького, Долинського районів, міста Яремче та Тлумацької ОТГ спрямовано приблизно по 1% від загальної суми субвенцій. Інші місцеві бюджети, куди спрямовувались кошти субвенцій на соціально-економічний розвиток, отримали менше 1%.

07 09 2018 subvencii 2017 Ivano Frankivsk budgety

Розподіл субвенцій між одномандатними округами

Найбільшу суму субвенцій на соціально-економічний розвиток спрямовано на одномандатний виборчий округ №88, який у парламенті представляє депутат Юрій Тимошенко. Цей округ з державного бюджету отримав 92,3 млн грн, з них 67,3 млн грн державних субвенцій спрямованих в округ за пропозицією Юрія Тимошенка.

Другим за сумою отриманих субвенцій є округ Олександра Шевченка №83, куди за пропозиціями депутата було спрямовано 84,6 млн грн. На округ Анатолія Диріва №86 спрямовано 45,6 млн грн. Дещо меншу суму – 42,3 млн грн – було спрямовано на округ №84 за пропозиціями Михайла Довбенка. Округ Юрія Солов’я №89 отримав 28,5 млн грн субвенцій на соціально-економічний розвиток, а округ Віктора Шевченка №85 – 25,3 млн грн. Найменшу суму з-поміж усіх округів Івано-Франківщини отримав округ Юрія Дерев’янка №87 – 18,5 млн грн.

07 09 2018 subvencii 2017 Ivano Frankivsk deputaty

Найбільші за сумами субвенції спрямовувались на одномандатні виборчі округи №88 та №83 з центрами у містах Коломиї та Івано-Франківську. Так, в окрузі №88 25 млн грн було спрямовано для придбання медичного обладнання для оснащення Коломийської центральної районної поліклініки (клініко-діагностичний центр), а 23 млн грн – на капітальний ремонт вулиць Старицького, Торговиця, Атаманюка в місті Коломиї. Для придбання спецобладнання для обласної клінічної лікарні у місті Івано-Франківську (ВО №83) було спрямовано субвенцію в розмірі 25 млн грн.

Субвенції розміром від 5 мільйонів спрямовувались у вже згадані виборчі округи, а також у виборчий округ №84 з центром у Тисмениці. На капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Івана Франка в місті Коломиї до місцевого бюджету було спрямовано субвенцію в розмірі 7 млн грн. В окрузі №83 для придбання телекомунікаційного і додаткового обладнання для комунального закладу «Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» з державного бюджету було спрямовано субвенцію розміром 6 млн грн. На покращення матеріально-технічної бази та придбання медичного обладнання для Тлумацької центральної районної лікарні, що у ВО №84, була спрямована субвенція розміром 5 млн грн.

Слід зазначити, що на соціально-економічний розвиток територій за пропозиціями народних депутатів державні субвенції спрямовувались не лише на масштабні проекти, але й на невеликі за розміром і обсягом фінансування. Найменша за розміром субвенція, яка була спрямована на Івано-Франківщину, становить 5 тис. грн для придбання туристичного спорядження для Олієво-Королівської ЗОШ I-II ст. Городенківського району (ВО №88). У п’ятірку найменших субвенцій входять субвенції на капітальний ремонт дахів у сільських ФАПах сіл Передівання та Городниця (Городенківський район) – по 25 тис. грн на кожен об’єкт. Також 25 тис. грн було спрямовано на придбання мультимедійного обладнання для будинку культури села Копачинці цього ж району. Також до п’ятірки найменших входить субвенція розміром у 20 тис. грн на придбання медичного обладнання для амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Креховичі Рожнятівського району (ВО №86).

07 09 2018 subvencii 2017 Ivano Frankivsk okrugy

Більше запитань ніж відповідей

Інвестування державою коштів у соціально-економічний розвиток територій – це, без сумніву, добре. Проте нікуди не зникають питання маніпуляцій довкола розподілу вищезгаданих субвенцій, оскільки процедура розподілу цих коштів не дає чіткої відповіді на ряд запитань. Чому округи одних народних депутатів отримують більше коштів ніж інші? Яким чином визначається пріоритетність об’єктів куди спрямовуються субвенції на соціально-економічний розвиток та чому пропозиції одних депутатів щодо розподілу субвенцій пріоритетніші над іншими? Окремим також є питання освоєння цих коштів. Щоб партійна приналежність, географічне походження чи лояльність депутата до Президента, Уряду чи парламентської коаліції, а також інші чинники не впливали на розвиток територій, має бути чітка і зрозуміла, а головне – справедлива, процедура розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток, яка позбавить сенсу вищенаведені запитання.

 

P.S. Дані, які використовувалися в матеріалі щодо розподілу коштів по депутатських округах та категоріях об’єктів, не оприлюднюються Кабінетом Міністрів України, тому збиралися ОПОРОЮ машинним способом. Це могло вплинути на їх повноту та точність.

Датасет : https://github.com/OPORA/rada/tree/master/subventions

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, громадський консультант ОПОРИ в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.