Новини

Активність народного депутата України Роберта Горвата у виборчому окрузі №68 у червні 2015 року

Активність народного депутата України Роберта Горвата у виборчому окрузі №68 у червні 2015 року

Особиста активність народного депутата у виборчому окрузі

За звітній період депутат Роберт Горват перебував чотири дні в окрузі, з яких три припали на державні вихідні. За час перебування, депутат провів зустріч з молоддю Ужгорода у форматі круглого столу. Зустріч мала назву: «Молодь та влада: точки взаємодії». Захід був приурочений до всесвітнього Дня молоді. На заході були присутні крім молодого активу краю, начальники управління сім’ї, молоді і спорту Ужгородської ОДА та міської ради Ужгорода, представники партії «УДАР».

Також, Роберт Горват під час перебування в окрузі відвідав Ужгородський зональний відділ охорони правопорядку. Представники відділу звернулись до депутата з проханням допомогти з проведенням швидкісного інтернету та закупівлі комп’ютерного обладнання.

У червні депутат Роберт Горват особистий прийом громадян  не проводив. Таку інформацію спостерігачу було надано помічником народного депутата.

Таблиця:  Особиста активність народного депутата України Горвата Роберта Івановича у виборчому окрузі №68 у період з 01 до 30 червня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
1 24.06.2015 М. Ужгород Круглий стіл «Молодь та влада: точки взаємодії» Молодь, депутати міської ради, представники партії УДАР, керівники управління молоді, сім’ї і спорту ОДА та міської ради Говорили про важливість бути активною молодою людиною, про проблеми молоді, про Закон про молодь Інформація в ЗМІ
2 26.06.2015 М. Ужгород Ужгородський зональний відділ охорони правопорядку Представники зонального відділу Звернулись до депутата з проханням допомогти з проведенням швидкісного інтернету та купівлі нового комп’ютера для роботи Помічник депутата

Час відвідування депутатом округу та графік визначений для цих цілей Верховною Радою – збігаються. Однак, робота з виборцями в червні 2015 року проводилась не в тому обсязі, який відповідає об’єму депутатських обов’язків та повноважень.

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

За період моніторингу до приймальні Роберта Горвата надійшло 6 звернень. За підсумком звернень, було направлено 4 депутатські запити. Інші звернення не потребували офіційного реагування: це матеріальна допомога юнацьким об’єднанням ГАРТ та Ужгородському зональному відділу охорони правопорядку. Серед чотирьох звернень були скарги на роботу підприємства що не має належних та законних підстав для діяльності (с. Сокирниця, Хустського району), і на роботу підприємства яка заважає навколишнім мешканцям (с. Ясіня, Рахівського району). Два вищенаведені звернення надійшли з місцевостей, що не входять до мажоритарного виборчого округу депутата Горвата.

Ініціативи депутата спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

За досліджуваний період депутат Роберт Горват став співавтором двох законодавчих ініціатив, та вніс одну поправку до проекту закону у другому читанні. Завданням одного із законопроектів є забезпечити митну безпеки України. Однак, він безпосередньо не стосується передвиборчої програми депутата, та прийняття цього закону не має прямого стосунку до проблем жителів округу, в якому обирався депутат.

Інший законопроект стосується регулювання та оподаткування виробництва біоетанолу. Він також не має прямого відношення до передвиборчих обіцянок депутата чи виняткового значення для жителів мажоритарного виборчого округу. Правки, що вносились депутатом до одного із законопроектів стосуються оподаткування деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва. Це питання  актуальним для жителів його округу та Закарпатської області у цілому, так як 70% її території – ліси, що можуть стати ресурсною базою для деревообробної галузі. Загалом, законопроекти логічно вписуються у профіль діяльності Роберта Горвата як члена Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

За досліджуваний період, Роберт Горват подав один депутатський запит щодо врегулювання закупівельних цін на молоко до Міністерства аграрної політики та продовольства України. Питання не було частиною передвиборчої програми депутата Роберта Горвата, однак регіон де він обирався та округ що його обрав, є сільським в переважній більшості, тож наслідки запиту можуть мати важливе значення й для мешканців Ужгорода й Ужгородського району.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

За звітній період, депутат Роберт Горват публічно не звітував та не інформував виборців округу про свою діяльність.

Активність депутата у мережі Інтернет

У своїй діяльності депутат Роберт Горват користується сторінкою соціальної мережі facebook, де розміщує інформацію про свою роботу та пов’язані з нею заходи. За період моніторингу на сторінці депутата було опубліковано 6 статусів (повідомлень), що дорівнює показнику за минулий місяць (травень). Щоправда, переважна більшість повідомлень (чотири) стосувалась привітань депутата з нагоди святкових дат. Так, на сторінці були вітальні звернення на адресу журналістів, медиків та державних службовців, з нагоди професійного свята. Окреме повідомлення стосувалося Всесвітнього дня донора, де Роберт Горват виставив свої світлини з пункту прийому крові. Депутат здав кров і закликав інших наслідувати його вчинку.

Два інших повідомлення стосувались роботи. Одне з них  -  комітету з питань податкової та митної політики, де Роберт Горват разом з колегами обговорювали законопроект №1718, що передбачає зміни до Податкового кодексу. Інше – проекту, що депутат зареєстрував разом зі своїми колегами під номером 2854, що детальніше регламентує перевірки податковою господарської діяльності суб’єктів.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Протягом спостережного періоду (червень 2015 року) у засобах масової інформації Закарпатської області було розміщено незначну кількість матеріалів, які стосувалися діяльності Роберта Горвата. Більшість з них мали іміджевий характер, однаковий зміст та були поширені прес-службою партії «УДАР» у Закарпатській області. В основному, матеріали публікувались на ресурсах: udar.uz.ua (сайт Закарпатської обласної організації УДАР) ua-reporter.com (прихильний до Горвата), prozachid.com (співфінансується Горватом разом з колегою по фракції Валерієм Пацканом), goloskarpat.info (фінансується представниками Народного Фронту, партнерами УДАРу в області).

Кілька публікації містили позицію депутата щодо кількох законопроектів, і не мали прямого відношення до проблем жителів округу в якому обирався депутат. Інші, інформували про соціальні ініціативи депутата, точніше, його участь в них. Одна публікація стосувалась роботи народного депутата з виборцями. Мова йшла про відкриття приймальні в місті Іршава, де депутат Горват (його помічники) прийматимуть звернення від громадян та вестимуть особистий прийом разом з депутатом Валерієм Пацканом (колега по фракції, колишній однопартієць). Однак, місто Іршава як і Іршавський район не входять до виборчого округу №68, в якому обирався депутат Горват.

У 20-х числах червня з’явилася новина про призначення тимчасово виконуючого обов’язки начальника Закарпатської митниці ДФС (строком на місяць) Романа Крутяка. З інформації окремих видань (про це зокрема писали видання що належать родині Балог, симпатизують їм чи мають інших, нейтральних до Балог та Горвата власників: zakarpattya.net.ua, mukachevo.net, clipnews.info transkarpatia.net) новий начальник раніше підозрювався у контрабанді, за що був звільнений у 2010 році. Серед документів оприлюднених у ЗМІ, ймовірно фотографія трудової книжки Романа, в якій зазначено що з 28 квітня 2015 року він був помічником народного депутата Роберта Горвата. Відтак, призначення пов’язують з прямим інтересом Горвата та його колеги по фракції народного депутата-закарпатця Валерія Пацкана мати лояльну людину на митниці. Ні Горват ні Пацкан, станом на кінець червня, ситуацію не коментували.

Загалом, поширювана в ЗМІ інформація безпосередньо не стосується звіту депутата за пророблену роботи і не містить детальної інформації про комунікацію з виборцями у контексті виконання повноважень чи реалізацію передвиборчих обіцянок.

Таблиця:  Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Горвата Роберта Івановича у місцевих ЗМІ виборчого округу №68 у період з 01 до 30 червня 2015 р.

 

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 04.06.2015 Prozahid Іршавчани матимуть можливість звертатися до народних депутатів Валерія Пацкана та Роберта Горвата Стаття про діяльність у парламенті/стаття про діяльність в окрузі схвальне

Громадська приймальня народних депутатів України, членів фракції "Блок Петра Порошенка", Валерія Пацкана та Роберта Горвата відкривається з 8 червня в Іршаві.

Роберт Горват є членом Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики. Детально ознайомитися із роботою народного депутата можна на сторінці Верховної Ради за посиланням:

http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/18075

http://goo.gl/DP9x8Z
2 13.06.2015 Prozahid Закарпатські нардепи здали кров і закликали робити це інших (Фото) Іміджева стаття схвальна Закарпатські нардепи, представники депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" Валерій Пацкан і Роберт Горват відвідали Закарпатську обласну станцію переливання крові, аби власними прикладами привернути увагу суспільства до питання донорства.
Тим, хто бажає наслідувати приклад нардепів, пропонують прийти у понеділок, 15 червня, за адресою: м.Ужгород, вул.Льва Толстого, 15 (ЗОСПК).
http://goo.gl/gSj5lB
3 18.06.2015 Prozahid Роберт Горват: «З кнопкодавством треба боротися» Замітка про діяльність депутата в парлементі (у формі коментаря) Схвальна Народний депутат України «позитивно оцінює прийнятий в першому читанні законопроект №1895. який передбачає стягнення з нардепів за порушення вимог щодо особистого голосування. «позитивно ставиться до такого роду ініціатив, адже сам завжди голосує особисто, кнопкодавство не визнає, а тому санкцій на свою адресу не боїться» http://goo.gl/hoH8I7
4 18.06.2015 Prozahid Роберт Горват: "Малий бізнес стане локомотивом, який виведе нашу економіку із кризи" Стаття про діяльність депутата в парламенті схвальна Інформація створена на основі повідомлення депутата з його персональної сторінки facebook. На засіданні Комітету з питань податкової та митної політики вирішили пропонувати Верховній Раді підтримати законопроект №1088 про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" з відповідними пропозиціями про відтермінування обов'язку встановлення РРО суб'єктами господарювання 2 і 3 групи до 01 січня 2016 року. http://goo.gl/foICo3
5 21.06.2015 Zakarpattya.net.ua Закарпатський УДАР лобіює на посаду керівника Закарпатської митниці свою людину (ДОКУМЕНТ) Стаття про лобіювання депутатом своїх людей критична Тимчасово (строком на місяць) виконуючим обов’язки начальника Закарпатської митниці ДФС призначено Романа Крутяка, який підозрювався в контабанді і був звільнений в 2010 році. Раніше, згідно інформації та документів що оприлюднило видання, з 28 квітня 2015 року Крутяк був помічником нардепа Роберта Горвата. Видання вважає причетним до ситуації з призначенням колегу Горвата за фракцією нардепа Валерія Пацкана.  Додає «масла у вогонь» те, що Роберт Горват – член комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики http://goo.gl/1tFVLz
6 28.06.2015 Prozahid Молодь Ужгорода починає роботу зі створення молодіжного центр Стаття про діяльність депутата на окрузі схвальна В Ужгороді відбувся захід під назвою «Молодь і влада: точки взаємодії», що приурочений до Дня молоді. Роберт Горват привітав учасників і закликав бути активними. http://goo.gl/3RkbfF

Висновок

У цілому Роберта Горват не повною мірою виконує свої обов’язки у виборчому окрузі. У червні 2015 року депутат був менш активним ніж попереднього місяця. Зокрема  не проводив особистого прийому громадян. Однак, у медійному розрізі його активність значно підвищилась. Переважна більшість інформації що подається ЗМІ прямим чином не стосується реалізації депутатських повноважень – роботи з виборцями на окрузі чи у парламенті. Разом з тим, депутат став учасником інформаційного скандалу, який розгорівся навколо тимчасового призначення виконуючим обов’язки начальника Закарпатської митниці. Потрібно зауважити, що депутат приділяє увагу роботі з виборцями поза межами власного мажоритарного округу, відкриваючи громадські приймальні в інших містах. Частину звернень від громадян, Роберт Горват отримує з інших районів області, що не входять до меж його округу.