Активність народного депутата України Василя Петьовки у виборчому окрузі № 72 у травні 2015 року

Активність народного депутата України Василя Петьовки у виборчому окрузі № 72 у травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Депутат за досліджуваний період не здійснював офіційні візити у виборчий округ. Жодної згадки про його публічну активність в окрузі немає в місцевих ЗМІ, в тому числі, прихильних до діяльності депутата. Також, цю інформацію підтвердили представники громадських організацій Рахівського та Тячівського районів. Відсутність депутата в окрузі підтвердив помічник народного депутата Федурця Михайло Петрович.

Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

За звітній період було здійснено візит до приймальні депутата Петьовки Василя Васильовича, що знаходиться в місті Мукачево за адресою: пл. Миру, 12/14. Варто зазначити, що станом на 27.05 це єдина офіційна приймальня депутата, в якій здійснюється прийом громадян його помічниками. Існує вона з 2008 року, з часу, коли Василь Петьовка вперше обирався до Верховної Ради України від округу, до якого входить місто Мукачево. Не зважаючи на те, що останні дві каденції депутат обирався за іншим округом (що знаходиться в протилежній частині карти області), приймальня в Мукачеві продовжує функціонувати. На території округу прийом ведуть визначені депутатом помічники в Рахівському та Тячівському районах. З ними можна зв’язатись за номерами мобільного зв’язку, а чітко визначеного місця, де вони приймають, наразі нема.

Після того, як спостерігачі ГМ ОПОРА почили цікавитись інформацією про адреси громадських примислень депутата, його помічник Павлова Світлана Петрівна запевнила, що найближчим часом це питання буде вирішено, і в кожному з двох районів виборчого округу буде окреме визначене приміщення, де здійснюватиметься прийом громадян.

Приймальня у Мукачеві знаходиться в центрі міста, в його пішохідній зоні. На вході до будівлі наявні дві таблички: Закарпатське обласне представництво ГО «Фонд розвитку громадянського суспільства» та Закарпатська обласна організація «Єдиний Центр». Табличка, яка б свідчила про наявність приймальні депутата Петьовки – відсутня. На дверях кодовий замок та дзвоник. Після дзвінка за кілька хвилин до входу спускається особа та відчиняє двері. На запитання «Де знаходиться приймальня Василя Петьовки?» вказує на двері № 3 в коридорі, де перебувають його помічники.

В приміщенні працюють три особи. Кожен робочий стіл обладнаний комп’ютером. Зі слів помічника Петьовки Федурця Володимира Петровича, за поточну каденцію на адресу народного депутата надійшло 93 письмові звернення від жителів Тячівського та Рахівського районів Закарпатської області. Звернення ці надходили через помічників, що працюють у вищезазначених районах. В основному, звернення стосувались надання матеріальної допомоги: у зв’язку з важким матеріальним становищем; у зв’язку з втратою майна;  на лікування.  Окрім цього, громадяни зверталися стосовно виділення коштів на проведення поточного та капітальних ремонтів автошляхів краю. Крім громадян, звертались до депутата заклади освіти та культури районів, з проханням покращити матеріально-технічну базу. Церковні громади звертались щодо відновлення та будівництва нових храмів. Були звернення від громадян щодо внесення змін до пенсійного законодавства, створення умов для централізованого підвозу учнів до шкіл та у зворотному напрямку.

В цілому, на адресу Президента України, Кабінету Міністрів України, Генерального прокурора України та підпорядкованих йому прокурорів, Закарпатську обласну раду та державну адміністрацію депутатом направлено 46 звернень.

Щодо графіку роботи депутата та особистого прийому громадян, помічник зазначив, що Василь Петьовка має насичений графік пленарних засідань Верховної Ради України, у тому числі позачергових, а також роботу в Комітеті, тож конкретні дати проведення зустрічей з виборцями спланувати важко. Натомість прийом громадян на території округу з усіх питань здійснюється помічниками-консультантами народного депутата.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

22 травня депутат подав запит до Кабінету Міністрів України щодо відновлення фінансування протипаводкового захисту басейну річки Тиса в Закарпатській області. Ініціатива не відповідає передвиборчій програмі депутата, однак, зважаючи на те, що райони, які входять до виборчого округу депутата знаходяться в басейні річки Тиса та входять до зони з високим ризиком весняного та осіннього підтоплення, ініціатива депутата має за собою важливе значення для жителів округу.

15 травня депутатом подано запит до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів задля усунення наслідків надзвичайної ситуації, що склалася на території селища міського типу Солотвино Закарпатської області. Ініціатива не є частиною передвиборчої програми депутата, однак стосується населеного пункту його округу, що знаходиться в зоні техногенної та екологічної катастрофи, яка пов’язана із системними карстовими утвореннями та численними зсувами ґрунтів, що загрожують здоров’ю, життю та майну населення смт Солотвино.

15 травня депутат подав запит до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів Закарпатській області для проведення капітального та поточного ремонтів автошляхів краю. Запит не відповідає зазначеним у передвиборчій програмі депутата цілям, однак, зважаючи на стан інфраструктури в регіоні, зокрема, стан автодоріг в окрузі – цілком та повністю відповідає інтересам місцевих громад. До того ж, проблема, пов’язана зі станом доріг округу, описана в мапі округу № 72.

Також, депутат за досліджуваний період подав три законопроекти. Перший з них «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" щодо зміни зарахування державного мита» внесено 12.05.2015. Він стосується питання децентралізації та справедливого розподілу коштів між бюджетами різних міст області, отримані за надані адміністративні послуги з яких сплачується мито. Співавтором цієї законодавчої ініціативи є депутат ВРУ Іван Балога, що обраний за сусіднім 73 одномандатним мажоритарним округом у Закарпатській області, та є двоюрідним братом Василя Петьовки. 

Так само 12.05.2015 року було внесено ще один законопроект під назвою «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зміни зарахування державного мита», який є дзеркальним відображенням вищезазначеного проекту, однак цього разу в частині Бюджетного кодексу.   Проект також подано за співавторства Івана Балоги.

Два вищезазначені проекти не мають стосунку до передвиборчих обіцянок депутата, та мають лише опосередкований вплив на жителів округу.

19 травня депутат у співавторстві з 22-ма іншими народними депутатами (значна частина з них колеги Василя Петьовки з Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин) зареєстрував проект Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: "Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі" (у вересні 2015 року)». Завданням ініціативи є проведення парламентських слухань з метою привернення уваги органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадськості, експертного середовища та засобів масової інформації до проблем законодавчого забезпечення обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні, а також до визначення стратегічних напрямів державної політики з цього питання. Ініціатива не є частиною передвиборчої програми депутата. Зважаючи на те, що Василь Петьовка є членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, ця ініціатива має суто професійний характер.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

За звітній період депутат публічно не звітував та не інформував виборців про свою діяльність.

Активність депутата у мережі Інтернет

Депутат не має власного веб-ресурсу, на якому висвітлюється його діяльність, а також акаунтів у жодній з існуючих соціальних мереж.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Таблиця 4:  Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Петьовки Василя Васильовича у місцевих ЗМІ виборчого округу № 73 у період з 01 по 31 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
1 13.05 Тячів ком Петьовка підтримав селян, які перекрили дорогу в смт Дубове через ліквідацію пенсійного відділення стаття про діяльність депутата у окрузі схвальне До народного депутата звернулись жителі віддалених гірських сіл Тячівського району Закарпатської області з проханням вжити заходів стосовно недопущення ліквідації структурного підрозділу Тячівського відділення Управління Пенсійного фонду України у смт. Дубове, що обслуговує наближені до нього гірські села, у яких проживає близько 10-ти тисяч пенсіонерів. У своєму колективному зверненні автори акцентують увагу на тому, що ліквідація Дубівського відділення суттєво погіршить становище пенсіонерів найбільшого району України, котрі через значну віддаленість гірських сіл (від 40-ка до 100-то км) та похилий вік не зможуть їздити до м. Тячів за довідками та вирішенням інших питань пенсійного забезпечення. http://tyachiv.com.ua/NewsOpen/id_news_274844
2 28.05

rakhiv.in

tyachiv.com.ua

Петьовка звернувся до Яценюка з проханням вплинути на газовиків, які зловживають з тарифами стаття про діяльність депутата у окрузі Схвальне Народний депутат направив Прем'єр-міністру депутатський запит на підставі численних скарг і звернень виборців Закарпатської області, з повідомленнями про масові маніпуляції з боку газопостачальних організацій під час постачання природного газу населенню для індивідуального опалення чи комплексного споживання

http://www.rakhiv.in/NewsOpen/id_news_283007

http://tyachiv.com.ua/NewsOpen/id_news_284943

Інші матеріали не стосуються законодавчої діяльності депутата та за своєю функцією є виключно іміджевими інформаційними продуктами:

  1. КУБОК РАЙОНУ – У ФК «РОЗТОКИ»

«17 травня на стадіоні м. Рахів за сприяння народного депутата України Василя Петьовки відбувся фінал Кубку району з футболу серед дорослих.»

  1. КАРПАТИ ОБ’ЄДНАЛИ УКРАЇНУ 50 САДЖАНЦЯМИ ДУБА

«Спонсором заходу виступив підприємець з Лазещини Ілля Петрюк, партнером – ДП «Ясінянське ЛМГ» (директор Онуфрій Капчук) за сприяння народного депутата України Василя Петьовки і Карпатського мистецького фонду.»

  1. ВІДБУВСЯ ВОСЬМИЙ РАЙОННИЙ ФЕСТИВАЛЬ «НАД ТИСОЮ»

«Минулої неділі РБДЮТ, заручившись спонсорською підтримкою народного депутата України Василя Петьовки, подарував рахів’янам чудову нагоду поринути у світ української дитячої пісенної творчості.»

  1. НАЙКАЩИМ ПРИКОРДОННИКАМ ВІДДІЛІВ НА РАХІВЩИНІ ВРУЧИЛИ ПОДЯКИ ТА ЦІННІ ПОДАРУНКИ

«28 травня на Україні відзначають День Прикордонника України. Від імені народного депутата України Василя Петьовки, його помічник Михайло Штефко привітав прикордонників відділів «Ділове» і «Богдан» з їх професійним святом та виголосив привітання депутата»

Висновок

За підсумком громадського спостереження протягом 01–31 травня за діяльністю депутата на 72 виборчому окрузі можна зробити висновок, що Петьовка Василь Васильович здійснює несистемну роботу у виборчому окрузі, особисто не працює з виборцями, закритий до зовнішньої комунікації та не інформує громадськість про результати своєї діяльності.

Несистемність роботи депутата підтверджується відсутністю інформації про його робочі плани на найближчий період діяльності. Навіть в дні, які Верховною Радою України відведені для роботи депутатів на місцях (в окрузі), помічники народного депутата не володіють інформацією про короткостроковий графік його роботи, заплановані зустрічі з виборцями чи колективами установ/організацій, місце та час особистого прийому виборців депутатом та можливість записатись на прийом до нього.

За спостережний період депутат не проводив особистий прийом виборців та не брав участі в публічних заходах із залученням виборців. Вся діяльність здійснюється через помічників народного депутата, в тому числі вони представляють його на різних публічних заходах, вітають від його імені присутніх та вручають цінні подарунки. В окрузі депутат немає чітко визначених приймалень, натомість постійно діюча приймальня знаходиться в місті Мукачево, що належить до 69 виборчого округу, на відстані близько 100 кілометрів від виборців його округу. Приймальня діє в приміщенні обласної партійної організації «Єдиний Центр» та не має жодних зовнішніх  ознак приймальні народного депутата.

Отримання інформації про діяльність та контактні дані офісу народного депутата є тривалою процедурою, в ході якої запитувана інформація записується помічниками депутата, а далі уточняється протягом 1-3 днів, після чого надсилається на електронну пошту запитувачу.

За спостережний період депутат не інформував своїх виборців про результати своєї діяльності. Його інформаційна робота зводилася до повідомлень про два звернення депутата до керівництва держави та державних інститутів. При цьому наслідки цих звернень невідомі. Варто зазначити, що його інформаційна діяльність висвітлюється кількома новинними сайтами двох районів та їхніми комунальними газетами. Переважно, інформація стосується меценатської допомоги депутата та його привітань з нагоди різноманітних свят.